Svéd otthon az erdő mellett
2024. március 19. írta: Svéd otthon

Svéd otthon az erdő mellett

Már egy ideje várat magára ez a bejegyzés, de vártam a napsütést, hogy legyen elég fény a fotózáshoz. Múlt szombaton végre minden összeállt, rendrakás után napsütés, így gyorsan neki is álltam körbe fotózni a házat, Dani pedig segített, mint a fotós asszisztensem :) A házikó adás-vételéről egy előző bejegyzésben olvashattatok már. 

2024_0101_12044300.jpg

Szóval, augusztusban átvettük a házikót és elkezdtünk méricskélni, gondolkodni, ötletelni, hol mi lenne a legjobb és hogy. Első körben ugye kifestettünk, majd kitapétáztunk. A tapétákat a Boråstapeter-től választottuk. Szerintem az ő tapétáik a legszebbek. 

img_20230617_115412.jpg

img_20230909_110719.jpg

A boltokban a tapétákat egy tükör segítségével lehet megnézni, hogyan passzolnak egymáshoz, vagy hogy néz ki nagyobb szélességben. Szuper ötlet.

img_20230909_110733.jpg

Mindenesetre az első két hét nagyon fárasztó volt, hogy mindent be tudjunk fejezni. Volt olyan este is, amikor közel éjfélkor fejeztük be a tapétázást.

img_20230812_225259.jpg

Sok bútort hoztunk magunkkal a farmról, de többet javarészt eladtunk, mivel itt egy új, saját otthon akartunk kialakítani, a saját ízlésünkre, ami biztosan marad is egy jó darabig és passzol a külső környezethez. A tapétákat, a ház környezetét és úgy általában a fotóimat tekintve, szerintem hamar kiderül milyen téma lengi be a házikót és talán ez a fotókon is átjön majd. Ha már erdei otthon, akkor az erdő, a természet és az ebben megjelenő színek dominálnak a házban.

Az előszoba

tranan_16_hus_7_1.jpg dscf3433_1.jpg

Itt túl sok megoldás nem jöhetett szóba, mert sok hely nincs, viszont a teret nem akartuk volna összenyomni, viszont szükség volt pakolható szekrényekre. Igy IKEA Nordli fiókokból építettünk egy-egy kombinációt a két oldalra. 

dscf3414.jpg

Ide is csak egy falra került tapéta, hogy legyen hangulata, de se sötét ne legyen, se a teret ne nyomja össze. A fogas is IKEA kartotek akasztó, csak lefestettük feketére. 

dscf3412.jpg

A konyha

Az előtte fotó a hirdetésből...

tranan_16_hus_1_1.jpg

...és mostani fotó a konyháról.

dscf3387_1_1.jpg

A konyhabútor egy, a ház építésekor beépített Vedum konyha, ami hiába 30 éves, nem nyúltunk volna hozzá, mert nekünk nagyon tetszik és teljesen jó állapotban van. A konyhapultot fogjuk csak tavasszal cserélni.

dscf3507_1_2.jpg

Imádom a sarok ablakait, aminek egy része az erdőre néz. Azt is tudom, hogy ma divatosabb az amerikai konyha, de rájöttem, hogy sokkal jobb ha a két helyiség külön van, a szagok és egyebek miatt is akár. Szóval ez itt tökéletes nekünk.

dscf3473_1_1.jpg

Csapot és fogantyúkat cseréltünk eddig.

dscf3396_1.jpg

Ez a polc pedig eredetileg kicsi, fűszertartóüvegek tárolója lenne, de nálunk az egyik legfontosabb dekorunk van rajta. Egy 1928-as Volvo busz modellje, amit Dani kapott ajándékba a szigeti főbérlőinktől, akikkel ugye, a mai napig nagyon jóban vagyunk és áprilisban megyünk is majd látogatóba, mert próbálunk minden évszakban egyszer elmenni hozzájuk a szigetre.

dscf3397_1.jpg

A fürdőszoba

Előtte fotó a hirdetésből...

tranan_16_hus_12_1.png

 ...és a mostani helyzet.

dscf3426.jpg

A fürdőszoba egyszerű, de nagy. Sosem volt még ekkora fürdőszobánk. Mindig azon viccelünk, hogy tök menő hogy elférünk hárman egyszerre kényelmesen. 

dscf3429.jpg

A wc és a zuhanyfal még cserére vár. Talán egyszer lecseréljük a teljes falat, de mivel ez nem túl egyszerű és nem is olcsó, így mostanában ennek biztos nem állunk neki. Mivel a falon nem csempe van, hanem egy vízálló linóleum bevonat. Ez itt elég megszokott, de cserélni csak szakember cserélheti a biztosítás miatt, így ezt most hanyagoljuk, főleg, mert egyébként semmi baja sincsen. A meleget hőszivattyú biztosítja, de ezek a lakópark által hamarosan cserélve lesznek, mert lassan 15 évesek.

dscf3431.jpg

Nappali

 Előtte fotó a hirdetésből...

tranan_16_hus_3_1.jpg

...és a mi nappalink. Egyébként világosabb, mint a fotón, csak ez az interior fotózás nem annyira megy :D

dscf3558.jpg

Egyértelműen a kedvenc helyiségem. Itt töltjük a legtöbb időt, itt mozizunk, beszélgetünk, társasozunk, dolgozunk, tanulunk. Szeretünk így lenni, mert olyan kuckós.

dscf3345.jpg

Az ablakai a fákra néznek, és itt tudunk kimenni a teraszra is, amit tavaly már nem használtunk, idén pedig majd tavasz végén még felújítunk kicsit.

dscf3437_1.jpg

Mint a ház legtöbb részén, itt is a barna, zöld, fekete van hangsúlyban.

dscf3344.jpg

A nappaliban van Dani dolgozósarka is, mivel Dani sokat dolgozik itthon, így ezt is be kellett terveznünk, és végül így lett a legjobb, a sarokban.

dscf3348.jpg

Gyerek szoba

Előtte fotó...

tranan_16_hus_6_1.jpg

...a kis szoba most.

dscf3364.jpg

Kira a saját ízlésére alakította a szobáját, hiszen neki más tetszik, mint nekünk. A szobát ő tervezte meg milyen legyen és szerintem nagyon kedves lett. Igy lett vintage hatású rózsás tapéta és a szoba egyik oldala régiesebb. A komód, a szék és az asztalka Svédország legnagyobb antik boltjából van, ami szerencsére itt van tőlünk 30km-re.

dscf3373.jpg

dscf3379.jpg

A régi gardróbot Dani kiverte a helyéről, majd egy új IKEA Pax gardróbot tettünk a helyére. A nehézséget az okozta kissé, hogy az eredeti padló a beépített szekrény alatt nem volt folytatva, így találni kellett a pótlásra egy megoldást. Vettünk szinte teljesen hasonló padlót, és kipótoltuk a hiányzó részeket. Az ágy szintén IKEA, de mind a gardróbon, mind az ágy fogantyúit lecseréltük.

A régi gardrób, amit a ház építésekor tettek be...

img_20230803_093142.jpg

...és amire mi lecseréltük.

dscf3380.jpg

 A mi szobánk

Előtte fotó...

tranan_16_hus_5_1.jpg

...és amilyen nálunk lett.

dscf3309.jpg

Itt is volt egy gyári beépített szekrény, de mint a másik szobában, innen is kiszedtük és a padlót kipótoltuk.

img_20230803_093503_1.jpg

img_20230803_173604.jpg

A helyére ugyanaz a PAX gardrób került, csak másik fogantyúval, ami a mi szobánkhoz jobban passzolt. A szekrények tetején tökéletesen elfértek az IKEA kvarnvik dobozok, amibe nagyon jól el lehet rámolni, anélkül, hogy tudná bárki mi van bennük, és jól is néz ki. Egyébként semmi izgi, társasok, emlékes doboz, rajzok, cipők, ruhák.

dscf3317.jpg

Az erdei hangulatot itt is, az egy oldalra feltett mogyoró leveles tapétával adtuk meg.

dscf3311.jpg

Ebből a szobából pedig csak az erdőre látni.

dscf3324.jpg

 A kert

A kert a tavaszra vár, amikor is nekiállunk az első fázisnak, hogy kialakítsunk egy madárbarát kertet, etetővel, itatóval, fészkekkel, mezei virágos kerttel. A teraszokat is le kell mosni és újra lazúrozni. Erről majd egy külön bejegyzésben.

tranan_16_hus_4_1.jpg

Szóval, van még dolog bőven, de szerintem nagyon cuki, kuckós lett az első svéd otthonunk…valószínűleg az utolsó is, mert a jövőben továbbra is, észak felfedezésére koncentrálunk és az utazós fotókból pedig majd alkotunk egy utazós fotófalat. A szomszédok cukik, a város kedves és minden van ami a mindennapokban kell :)

Ha kíváncsiak vagytok egyéb történetekre északról, akkor a 

Facebook-on vagy Instagram-on megtaláltok minket,

ahol megosztom a mindennapjaink történéseit is.

süti beállítások módosítása