Vettünk egy házat Svédországban
2023. október 24. írta: Svéd otthon

Vettünk egy házat Svédországban

Szóval, vettünk egy házat Svédországban. Hogy gyorsan letudjam a legfontosabb infót, ami a leginkább érdekel mindenkit, az, hogy magyar forintban átszámolva 28millió 500ezer forint volt a vételára.

tranan_16_hus_9.jpg

Ez egy bostadsrätt formátumú ikerház, és az, hogy ez mit jelent, arról egy korábbi bejegyzésben már írtam. Most leírom nektek, egy bostadsrätt ingatlan adás-vételének menetét, hogyan is zajlik ez Svédországban.

Megtaláltuk, amit kerestünk?

Az egész úgy indult, hogy már egy ideje nézegettük az eladó házakat, lakásokat a környéken, de nem igazán volt olyan helyen eladó ingatlan, ahol szívesen laktunk volna, ahol azt érezzük, hogy erre vártunk, ahol jön a "ding". Egészen áprilisig, amikor is felkerült a házikó hirdetése.

A házikó, ami 1990-ben épült, 71nm-es, és egy lakópark egyik ikerháza. A házikóban egy 82éves néni lakott. A hirdetés pedig, az alábbi fotókkal jelent meg.

Egy drónnal készült felülnézet. Ilyen fotó szinte minden hirdetésbe készül.

tranan_16_hus.jpg

Az előszoba.

tranan_16_hus_7.jpg

Az egyik irányba a nappali és a két szoba, valamint a teraszra vezető kijárat.

tranan_16_hus_8.jpg

A nappali.

tranan_16_hus_2.jpg

tranan_16_hus_3.jpg

Az egyik szoba, ami a ház lakópark felőli oldalára lát rá.

tranan_16_hus_6.jpg

A másik szoba, ami az út túloldalán található erdőre és a kertre.

tranan_16_hus_5.jpg

Az előszobából a másik irányba található a konyha, a ház felépítésekor beépített konyhabútorral, vagyis 33 éves. Szerintem ez egy cseppet sem látszik rajta, nekem nagyon bejön.

tranan_16_hus_11.png

tranan_16_hus_1.jpg

Az előszobából nyílik a fürdőszoba.

tranan_16_hus_12.png

A házhoz tartozik egy 370nm-es kert, plusz elől hátul egy-egy terasz.

tranan_16_hus_4.jpg

Az alaprajz.

screenshot_20230625_152937_drive.jpg

Igazából az elején vonakodtam kicsit a dologtól. Már sok volt ez elmúlt években az ismeretlenbe ugrás és a farmon alig két éve éltünk, bár ugye albérletben. Nem annyira vágytam az egészre, bár a házikó nagyon nekünk való helyen feküdt. Nem tudtam semmi rosszat mondani róla, tökéletes volt. A meghirdetett ára 795ezer korona volt, ami magyar forintba átszámolva 26millió 680ezer ft. Az erdő melletti utolsó ház volt a lakóparkban a legnagyobb telekkel. 

Háznézés svéd módra

Mielőtt az ingatlan megtekintésre mentünk volna, elmentünk megnézni a házikót és környékét. Akkor, kirándultunk is egy nagyot a helyi erdőben, amit Instagram-on akkor megmutattam és hát eléggé mellette szólt, hogy egy olyan környezetben fekszik, amire mindig is vágytunk. Több kilóméteres erdei útvonalak, egy védett erdőben. Az erdő túloldalán tó, vadludak. A kinti farmokon lovak, bárányok és tehenek legelnek. Megállapítottuk, hogy a helyszín tökéletes.

dscf7595.JPG

dscf7605.JPG

Elérkezett a háznézés (visning) ideje, ahol az ingatlanos asszisztense várt minket, aki nem volt annyira felkészült a házról, így magunk térképeztük fel és így jobb is volt. A ház 1990-ben épült, látszott rajta, de nem olyan durván. A nappali és a konyha kilátása mellett, a kert mérete fogott meg, engem legalábbis. Mindig is vágytam egy hatalmas virágos kertre és arra, hogy magunk alakítsuk ki úgy, ahogy szeretnénk.

A háznézéskor kézhez kapunk az ingatlanról egy prospektust, ami minden fontos infót tartalmaz. Kik az eladók, fontosabb kérdéseket, paramétereket, a fotókat, pontos adatokat, a vétel menetét.

dscf9148.JPG

Dani már a háznézés előtt több banktól is kikért egy ún. hitelígéretet (lånelöfte). Itt meg kell adni a keresetet, hányan osztozunk ezen az összegen, stb. Ennek bemutatására már sokszor a ház megnézésekor is szükség van.

Mindenkire a háztartásban egy adott összeget számolnak, ami neki a havi fenntartási költsége, plusz, a havi kifizetendőket, például ha már van hiteled, majd a fennmaradó összegből megnézik, mennyit tudsz a hitelre fizetni. Ebből tudnak kalkulálni egy összeget, hogy mennyi maximális hitelt tudsz felvenni, amit fizetni is képes vagy a bevételeid alapján, így ennek megfelelő összegű hitelt kaphatsz a bankoktól. Egy gyerekre 5000 koronával, egy felnőttnél 9000kr-val számolnak, de ez az összeg változó, mert bankonként minimálisan eltérő lehet.

Ezt a hitelígéretet a legtöbb esetben az árajánlat-tétel előtt be kell mutatni az eladást intéző ingatlanközvetítőnek is.

Indulhat a licitálás

Ezután indul az ajánlattétel, ami sms-ben megy az ingatlanközvetítőnek, aki elküldi a többieknek a mi ajánlatunkat, majd hogy a 2. vagy 3. ajánlattevő, mennyi összeget kínál, és így megy, amíg valaki fel nem adja, és marad a legmagasabb ár. Tulajdonképpen olyan, mint egy aukció estében. Ajánlattételek mennek, amivel egy árverés alakul ki, és végül a legmagasabb ár nyerhet. Kicsit feszkós, amikor nagyon szeretnél megnyerni valamit, de tudod véges a kereted, viszont nem tudod a másiknak mennyire véges.

img_20231004_191705.jpg

Az egy nagyon feszkós este volt emlékszem. Végül másnap délelőttig tartott, amikor is Therese felhívott minket, hogy mi nyertünk. Elég hihetetlen érzés, mert ezzel elértünk egy olyan mérföldkövet, amiről álmodozik az ember, de fogalma sincs eljut e valaha oda. 

img_20231004_191836.jpg

Majd pár nappal később az ingatlanirodában megtörténik az adás-vételi szerződés megírása. Nincs jelen ügyvéd, se közjegyző, csak mi, mint vevők, az eladó és az ingatlanközvetítő. Ügyvéd csak bonyolultabb esetekben kell, de alapvetően nem jellemző. 

Miután megírtuk a szerződést, Dani online jelentkezett hitelfelvételre, ami egy Teams meeting volt, mivel a hitelügyintéző hölgyike Sundsvall-ban ült egy irodában. Szóvel a hölgyike tőlünk 650km-re ülve, megkérdezett mindent, bemutattunk mindent és a hiteligénylést felvette. Lakásbiztosítás kötelező, de azt előtte már kötöttünk ugyanitt. Az aláírandó papírokat elküldték postán, amit egy felbélyegzett válaszborítékban kellett visszaküldeni és ezzel a hiteligénylés meg is történt.

Az ház átvétele

Az átadás előtti héten, a mi kérésünkre, megkaptuk a garázs kulcsát, hogy elkezdhessünk bepakolni. Rendesen csurig raktuk szegényt, de így a költözés nagy részét már le is tudtuk.

img_20230728_162617.jpg

img_20230730_174235.jpg

Az ingatlan átadás napján, amikor is megkaptuk a kulcsokat és minden hasznosat, szintén az irodában találkoztunk. Az eladók mindent elmondtak, ami fontos lehetett. Ezután az ingatlanközvetítő felhívta a bank, egy kifejezetten ingatlanosoknak fenntartott vonalát, ahol jóváhagyta az ingatlan átadását így a hitel elutalható az eladóknak.

Az átadás után elmentünk, immár hármasban a házba, először. A házat kitakarítva adták át, hiszen ez itt kötelező. Ezután elkezdtük felmérni a pontos méreteket, miből, hova, mennyi. Festékek, tapéták, méretek, minden, amit addgi nem tudtunk, de a következő hetekben fontos lesz, mivel magunk fogjuk kifesteni és kitapétázni a házikót és mindent megcsinálni rajta, felújítani amivel igazán a mienké válik. 

 A következő bejegyzésben 

Megmutatom, milyen lett a házikó. Mit, és hogyan alakítottunk át rajta.

Ha addig is kíváncsiak lennétek az északi mindennapokra megtaláltok minket

Instagram-on és Facebook-on.

süti beállítások módosítása