Hol laknak a svédek?
2023. szeptember 04. írta: Svéd otthon

Hol laknak a svédek?

Bárki, aki külföldre készül, az álláskeresés és egy jó munkaszerződés elnyerése után, a következő legfontosabb kérdés, hogy hol is fogunk lakni és egyébként hol és miben laknak a svédek.

_gander.jpeg

Svédországban sok speciális, Magyarországon kevésbé ismert lakhatási formák is adódnak.

Mielőtt mesélnék a saját, új otthonunkról és hogy hogyan vásároltuk meg, gondoltam összeszedem nektek, milyen módon is tudtok lakhatáshoz jutni északon. Milyen formái vannak az ingatlan tulajdonlásnak, és mennyi is, az annyi.  

Lakhatási formák Svédországban

Svédország három nagyvárosában és környékén közel 4millió ember él, ami sok-sok lakásigényt is jelent. Svédországban folyamatosan épülnek új otthonok, de a piac nehezen tart lépést az igényekkel. Lakni többféleképpen is lehet, akár bérleti jog vagy örök lakhatásijog által, albérletben vagy kollektívában.

Svédországban a lakosok 53%-a valamilyen bérleti jog formátumú otthonban él. Saját tulajdonban a lakosok 40%-a él. Csak szemléltetésképpen Magyarországon ez 91,7%.

A svédeknek is fontos, főleg a 3V elvét követve (Villa, Volvo, Vovve), azaz, egy saját villa, egy Volvo és egy kiskutya. 

Viszont ingatlanhoz jutni, pláne akár fiatalon, kezdőtőke nélkül nehézkes, így több forma létezik arra, hogy mindenkinek legyen lehetösége lakhatáshoz jutni.

20daeb4803b21793ad8fd0ae295924a7.jpg

Hyresrätt

A hyresrätt, avagy bérletijog, egy kommun általi vagy privát céggel kötött bérleti szerződéses forma, amely általában egy pontgyüjtéssel szerzett örök bérleti szerződés.

A kommun-ok vagy cégek által egy pontgyűjtő rendszer keretében lehet lakáshoz jutni, amely az esetek többségében inkább lakás. Kisebb vidéki közösségekben eöfodrul az ikerház avagy sorház jelleg. A pontokat minden 18. életévét betöltött személy elkezdheti gyűjteni, állampolgárnak nem kell lenni, de rendelkezni kell munkaszerződéssel és Bank ID-vel. Sok esetben a szülők kezdik gyüjteni a gyerekeknek, de elvileg a pontgyűjtőnek kell beköltöznie a kiszemelt és elnyert lakásba.

A bevándorlás magas száma miatt ma Göteborg-ban több, mint 10 évig kell gyűjteni a pontokat, hogy ilyen lakáshoz juthass. Létezik pontgyűjtés nélkül is ilyen lehetőség, de az nagyon kinti, kicsi faluközösségek részeként, mindentől távol.

Az elnyert hyresrätt után havi díjat és rezsit fizetsz, de kauciót és egyebet nem kell. A lakásban semmilyen átalakítás vagy csere nem végezhető általában, se konyhacsere, se semmi. Lehetséges közös megegyezés alapján, de a tulajdonos cég biztos nem fog költeni erre, így ez nehezebb. Viszont bármit kell javítani, azt a tulajdnosonak kell intézni.

de5d22f96aa3918cc278a6408e9d8de6.jpeg

Amit tudni kell a hyresrätt-ről:

  • a lakás egy cég vagy a kommun tulajdona
  • csak egy örök bérleti szerződést kötsz
  • semmilyen átalakítás nem végezhető (max. tapétázás vagy festés, de minenhez engedélyt kell kérni.)
  • csak akkor küldhetnek el, ha komoly szabályszegést követsz el
  • biztos öröklakhatás
  • nincs kaució vagy önrész
  • hosszú a várakozási idő

A legolcsóbban, bár sokat várakozva sokan jutnak így lakáshoz ma Svédországban. Ahol informálódhatsz pl. Boplats.se avagy minden régió egyéb kommun és céges oldalain.

Egy Ljung-ban hamarosan felépülő hyresrätt sorházas lakópark. Ilyen hyresrätt-ekkel inkább kintebb, nagyvárostól messze találkozni. De itt van kerted és teraszod is, ami elég ritka hyresrätt esetében.

f_rgbild_tornv_gen_23_a-d_25_a-d.jpg

Bostadsrätt

A bostadsrätt, vagyis örök lakhatási jog forma, egy szövetkezet által épített lakás-, házközösség vagy lakópark, amelyben te részesedést vásárolsz, melyért cserébe örök tulajdonjogot kapsz a kiválasztott ingatlanhoz, ami később a hagyományos módon, az örökösre száll.

Az ingatlan a cég tulajdona, te csak ún. örök lakhatási joggal rendelkezel. Az épületen belül minden a te felelősséged, ha valami meghibásodik megjavíttatod, mint más esetben. A házon belül bármit lehet csinálni, felújítani, festeni, szétverni, átrakni, konyhát cserélni, bármit. A hőszivattyú az egyetlen házon belüli nagyobb müszaki dolog, amiért a szövetkezet felel és cseréli ha már régi, de karbantartani neked kell, mint lakónak.

Ha a lakhatásban bármilyen szabályszegést teszel, akkor kirakhatnak az ingatlanból, amit piaci áron eladnak és átadják végül neked, a rendbetétel összegét levonva, de ehhez nagyon durván kellene élni és lelakni a teljes házat és kertet. Ez véd mindenkit attól, hogy olyan szomszéd éljen a lakóparkban, aki nem tud másokkal együttélni, pl.; gyűjtöget vagy hasonló.

Vårgårda már épülő lakóparkja, egy közösségi házzal. Mi sokszor csak Simcity-nek vagy Elysium-nak szoktuk hívni, de tény, hogy kultúrált és nagyon lakható ez a forma.

br4.jpg

Minden, a házon kívüli dolog a szövetkezet felelőssége, ha tetőcsere akkor az, ha valami probléma van a házon akkor az. Kivéve a teraszok, azt mindenki átalakíthatja úgy, ahogy neki tetszik. Festeni nem festheted le a házat bármilyen színre, mert így lesz egy egységes, kultúrált kinézete a lakóparkoknak, ezt 5-8 évente megteszi a szövetkezet. A kertben bármit, bárhogy alakíthatsz, ültethetsz, kialakíthatsz

Ha bostadsrätt-et vásárolsz ugyanúgy végigvizsgálnak, pl. adótartozás vagy egyéb dolgokban és a szövetkezet eldöntheti, hogy megveheted e az ingatlant vagy sem. Ez azért is fontos, mert egy magasabb havi közösköltséget kell fizetni, amiből a lakópark közös helyeit és költségeit fedezik. Játszótér karbantartása, közös kertrészek gondozása, fűnyírás, eszközök ha kell valami és a jövőbeni felújítási alapot is ebből fizetik. Ezen kívül egy kisebb mértékű rezsit kell még fizetni (áram, víz, tv).

Amit tudni kell a bostadsrätt-ről:

  • örök lakhatási jog, tulajdonjog nélkül
  • bérbeadni csak engedéllyel lehet
  • házon belül bármilyen felújítás végzhető
  • a ház külső része a szövetkezet felesőssége
  • önrész és hitel is szükséges lehet, hiszen ezek magasabb árú ingatlanok már
  • ha szabályszegést követsz el, kitehetnek a szövetkezetből, így a házból is 

br3.jpg

Äganderätt

Hagyományos saját tulajdon, mely általában családi házak, avagy itt villa-k, ikerházak, de ritkán lakások.

Ez az a forma, ahol a teljes ingatlan a te tulajdonod, minden a te felelősséged, de mindent úgy csinálsz ahogy te szeretnéd.

Ennek a formának a karbantartás miatt is magasak a költségei. A ház, főleg városon belül folyamatosan jól karbantartott kell, hogy legyen, ápolt kerttel és szépen festett homlokzattal.

A farm, ahol eddig éltünk az ottani svéd családnak ilyen jellgü tulajdona, de szegényeknek van is elég gondja, mert csak pl. egy szivattyú csere, majdnem egy átlagos háromhavi fizetésbe kerül. Ha bármi elromlik és újat kell venni, ahhoz nem árt, ha nagyon sok megtakarítással rendelkezik az ember.

_gander2.jpg

Amit a tudni kell az äganderätt-ről:

  • saját tulajdon
  • magas árak
  • általában különálló házak
  • bármit átalakíthatsz, cserélhetsz, felújíthatsz, de nagyok a költségei
  • bármikor, bármeddig kiadható

Hyra i första hand

Amikor magától a tulajdonostól bérelsz, úgymond első kézből. Ha bérelsz egy hyresrätt-et, van saját bostadsrätt-ed vagy tulajdonostól bérelsz ingatlant, az mind ez a megnevezés.

Mi a szigeten és a farmon is ebben a formában béreltünk, és általában mindenkinek ezt javasoljuk, ha nem akar problémákba avagy átverésbe ütközni.

image_1.jpeg

Hyra i andra hand

Aki először bérelte ki az ingatlant, te attól bérled ki, szóval másodkézből bérled. Pl.: mi kiadjuk a házat, az ez a forma. DE...ez nem tud hosszútávú forma lenni, mert egy évnél tovább sehol sem engedélyezik és sok esetben bejelenteni sem tudnak (hyresrätt-be biztosan nem), így nem juthatsz personnummer-hez sem.

Ez az a forma az, amit mindenképp érdemes elkerülni!!

image.jpeg

Inneboende

Ezzel kisebb százalékban, de azért találkozni. Inneboende, vagyis a házon belüli szoba avagy lakrész bérlet. Ez gyakran egyetemistáknak, munkásoknak jó és olcsóbb lehetőség, de sokszor szuteréneket is adnak ki így kisebb családoknak, pároknak.

150116_af_bost_der_dammhagen_08_ljh.jpg

Kollektiva

Egy házban többen, saját szobában, de közös konyha, fürdőszoba, és nappali használattal. Ez persze nem egy gyakori lakásforma, de előfordul, hogy kezdésnek valaki ilyen formában tudja elindítani az északi életét. Ez sokaknak inkább egy olcsó lakhatási forma, emellett jól lehet spórolni, mert alacsonyak a költségei.

kombo10.jpg

Lakhatás és komprommisszumok

Sokan szeretnének nagyvárosokban élni, a bevásárlóközpontok, mozik vagy éttermek szomszédságában. Ez komoly lakáshiányt eredményez, így bárki aki ebben gondolkodik főleg külföldön, annak sosem szabad elfelejteni, hogy kompromisszumokat érdemes hozni. Távol a nagyvárostól otthonra lelni, de jó tömegközlekedéssel, ami itt északon leginkább a vonatot jelenti, sokkal kónnyebb. Ez egy olyan kompromisszum, amit ha bevállalunk, akkor sokkal szebb és élhetőbb otthonra tehetünk szert, cserébe egy kis utazásért.

A fent említett alapokon kívül biztosan számos momentuma van meg az adott formáknak, de mivel nem próbáltuk mindegyiket, így egy általánosan ismert tudást osztottam csak meg, ezek mellett sok minden egyéb felmerülhet még. Így ezt inkább egy kezdő alapinfónak vegyétek csak :)

A következő bejegyzésben, árakkal és konkrét ingatlanokkal is megmutatom nektek, mennyibe kerülnek a fent említett formákban ingatlant vásárolni vagy bérelni, kisebb és nagyobb városokban.

Addig is, ha kíváncsi vagy az északi mindennapokra, megtalálsz minket az

Instagram-on. 

 

süti beállítások módosítása