Svédország nem a te országod...
2023. február 21. írta: Svéd otthon

Svédország nem a te országod...

Svédország bárki országa lehet. Svédország befogadó és elfogadó.

De.

Vannak bizonyos dolgok, amikkel az ideköltözők többsége nehezen bírkózik meg. Ezeket veszem most sorra és ha a végén nem sok minden igaz rád, akkor Svédország igazából a te országod ;)

Szóval. Svédország nem a te országod...

1. ...ha nem bírod a sokáig tartó téli sötétséget.

Nem is gondolnátok, de a legtöbb ideköltöző, nem csak a magyarok között, de ezzel az elején nagyon nehezen bírkózik meg. Persze valaki minél délebbről jön, ez annál nehezebb, de ez szinte mindenkinek gondot okoz. Az ablakokba helyezett lámpa, a sok-sok fényforrás a lakásban és a gyertyák, nagyban segítenek ezen mentálisan. Mondjuk engem egyetlen egy miatt zavar csak...kevesebb idő van igazán jó fotókat készíteni :D Tudom, ennél nagyobb bajom sose.

img_5971_1.JPG

2. ...ha nem bírod a hideget.

Azt az igazi, rendes hideget. A szeles hideget. Az esős hideget. A hideg szelet. Az esős szelet. A csontig hatoló szelet. A hideg havas szelet. Az alulról felfelé vagy akár oldalasan zuhogó esőt...és még sorolhatnám. Tényleg tud igazán csontig hatolóan hideg lenni, főleg a partok mentén és hát Göteborg a szeles város, oda csak kezdők érkeznek esernyővel, mert szó szerint tényleg mindig fúj a szél. Ennek ellentéteként, ha imádod az izzasztó meleget, akkor Svédország nem a te országod, mert itt igazán sose fogsz izzadni a melegtől és szétfolyni, amikor már mindent is levennél magadról. Na jó, mi így vagyunk ezzel már kicsivel 25 fok felett is :D :D

img_7026_1.JPG

3. ...ha nehezen viseled a multikultit.

Svédországban, befogadó ország lévén, sokféle nemzetiség él. Ami nem baj, sőt, a háziorvosunk arab, a fogorvosunk lengyel. A svéd nyelviskolában a 14 éve itt élő koszovói tanár tanít svédet. Vannak szakmák, amik nagyon nehezen vagy már nem is működnének a bevándorlók munkája nélkül. Így ha vannak is nagy nacionalista svédek, akik ezt nehezen viselik, a többség érti, hogy erre szükség van. Magyarországról érkezve, ahol pont az ellenkezőjét akarják éreztetni, meglehetősen vegyes érzés lehet látni és hallani a sokféle nemzeteket, főleg a nagyvárosokban. Ezenkívül, ha nem bírnád elviselni az egymás kezét fogó fiúkat és lányokat, akik sok esetben egymást ölelik vagy megpuszilják akkor óvakodj északtól, mivel itt mindenkit elfogadnak olyannak, amilyen és senkit nem akarnak megváltoztatni, avagy egy kockába zárni a gondolatait.

4. ...ha nem akarsz svédül tanulni.

Kevés olyan szakma van, amihez nem kellene a svéd nyelvtudás. De ha nem is kell, akkor is értékelik azt az alázatot és munkát amit bele fektetsz abba, hogy svédül tanulj. Hálásak a legkisebb mondatokért is, ha azt svédül mondod. Ha elszántság sincs benned a nyelvtanulásra, mert azt hiszed elég az angol, akkor sajnos ki kell ábrándítsalak...nem.

3515696.jpg

5. ...ha a szomszédot kibeszélnéd a másik szomszéddal.

Itt nem lehet együttesen szidni a 'helyi Gustavsson bácsit', aki már szombaton 8 órakor zümmögteti a vidék jedi kardját. Itt mindenki magában fogja tartani, mit gondol rólad vagy másokról. Ez kétszínűségnek tűnhet, bár én azt gondolom, jól van így, hiszen gondolhatok magamban bármit, de mások gondolataiba nem ültethetem át és adhatom tovább az egész falunak, mit gondolok Gustavsson bácsi hajnali munkásságáról, amire az egész utca felébred. Az orvosnál sem lehet összegyűlni és órákat ülni, miközben kibeszélik az összes eü. dolgozó lassúságát és azt, a doki miért nem őket hívja be. 

6. ...ha Halálos Iramban Toretto szeretnél lenni az utakon.

Ha Svédországban vezetsz, akkor hozzá kell szoknod a leszedált vezetéshez. Előnyös lehet, mert különben sok szép fotót kapsz a Közlekedési Hatóságtól és különben is, minek rohanni. Ebben az országban hatalmas távolságok vannak. Egy hétvégi programért esélyes, hogy 200km-t is autózunk. Ezt úgy lehet stresszmentesen megtenni, hogy előre tervezel, időben indulsz, haladsz és amíg A-ból B-be érsz, addig útközben megnézel mást is. Néha megállsz inni egy teát, kávét vagy csak úgy nézni a tájat. Ez a lagom, ami a vezetésre is nagyon vonatkozik. A nagyvárosokban főleg Stockholm-ban persze akadnak kivételek, de nem velük kell asszimilálódni :P

fast-and-furious-car-race-2qxr5n7dldwt0y8w.gif

7. ...ha szeretsz hosszú, kifejtős mondatokban beszélni és email-ben kisregényt írni.

Egy email-ben csak egy kérdés, mert a többire úgysem kapsz választ, inkább felhívnak, gyorsan megbeszélik és kész. Tárgyilagos, rövid, de hatásos, legyen az egy megbeszélés, orvosi időpont vagy találkozó. Nem kell hosszú mondatokba bonyolódni. A svédek a beszélj keveset elvén élnek, mindenki csak a legfontosabbról, röviden. Ez személytelennek tűnhet, de azért van benne bőven praktikum, ahelyett, hogy mindenki körbenyálazza a dolgokat, és eltelik 20 perc mire a lényeg elhangzik, ahelyett gyorsan megbeszélik és mindenki megy a dolgára.

8. ...ha készpénz mániás vagy.

Lassan 5 éve élünk itt, de őszinte leszek, nem nagyon rémlik, hogy néz ki a svéd papírpénz, max az aprókat tudom, de abból is csak kettő érme van az autóban, ha nagy ritkán kell bevásárlókocsiba, bár az is egyre ritkábban. Svédországról szerintem elmondhatom, hogy készpénzmentes ország és ennek nagyon sok előnye van, bár nem annak, aki szereti feketén intézni az életét, esetleg lefizetni ezt-azt, hogy 'okosba megoldják'. A svéd bankkártyára random érkező nagyobb összegeket vizsgálják is, a pénzmosás végett. Szóval ne itt feketézz, már ha az lenne a terv :D 

gettyimages-1154092756-612x612-1-e1594154650521.jpg

9. ...ha szeretsz mások személyes terében lenni.

A svédek határozottan távolságtartóak. Nekem introvertáltként, ez tökéletes. Annak aki a hatalmas ölelkezésekhez, hátba verésekhez van szokva, annak nem lesz az. A megállókban tényleg sok méterre állunk meg egymástól és felszállva akár buszra, vonatra, mindenki határozottan jelzi a táskájával, hogy ne ülj mellé. Persze nagy tömegben, ha már sokan állnak, akkor elveszik a táskát, de azért nehezen. Ha már eléggé megismertek és közel kerültél egy svédhez, akkor viszont egy meglepően hosszú ölelést fogsz kapni, ami tele van szeretettel, így leszel ún. Hugging Friend Forever.

13037d62ed93a76bd85e6526f4d3c1ef.gif

10. ...ha bármikor szeretnél alkoholt venni, esetleg kocsmázni.

Na, mondjuk erről inkább az ugrott be, hogy valószínűleg Angliába költözve lehet ez jó, de Svédország határozottan nem. Kezdődik azzal, hogy a rendes alkoholokat a Nemzeti Italboltban lehet megvenni, amik vasárnap nincsenek nyitva.Hétközben 10-19ig, szombaton pedig 10-15ig. Ezenkívül a magyar viszonylatokban megszokott 'Teca kocsmáját' nem fogjátok itt megtalálni, csak igen drága igényesebb Pub-okat.

Ha ezek közül egy sem igaz rád, vagy csak igen kevés, akkor Svédország a te országod. Persze mindez csak egy kis humorral vegyített svéd kultúra ismertetés volt. Mindannyian mások vagyunk és sosem tudhatod, hogyan bírkózol meg az új nehézségekkel egy új országba költözés során. Lehet jobban mint gondolnád ;) 

Ha kiváncsi vagy egyéb érdekességekre vagy a svéd mindennapokra, akkor Instagram-on megtalálsz minket.

süti beállítások módosítása