Jávorszarvas szafari Svédországban
2024. április 08. írta: Svéd otthon

Jávorszarvas szafari Svédországban

Tudom, kissé furcsa szafari és Svédország egy mondatban, de ez itt északon, egy nagyon is létező program.

A szafari eredetileg az arab 'safar' szóból ered, melynek jelentése utazás, bővebben, szárazföldi utazás vadállatok megfigyelésével. A szárazföldi és az állat jelen esetben itt északon is teljesül, de nem teljesen vadon. 

dscf4673.jpg

A svédországi Småland megye jávorszarvas szafarijára látogattunk el, amit tulajdonképpen hasonló céllal hoztak létre, mint a szó eredeti jelentése. Megfigyelni természetesebb közegükben az állatokat. A park közel 20 hektárnyi erdőben terül el, ahol szabadon mozoghatnak, tudnak tóban fürdőzni, de teljesen elbújni a szemek elől is.

dscf4466.jpg

A parkba be lehet menni saját autóval vagy egy kis vonattal, ahol az idegenvezetö sok érdekességet mesél a jávorokról. Például, hogy akár 3-4 méter mélyre is le tudnak merülni és 3 percig tudnak leĺegzetvétel nélkül merülni. Saját autóval 185kr, a park kisvonatával 225kr a behajtás.

dscf4492.jpg

videoframe_20240402_191730_com_huawei_himovie_overseas.jpg

A parkban több kört is lehet menni, ha esetleg kicsit el voltak bújba teljesen esélyes, hogy a második körben előjönnek. A kisvonat is két kört megy a parkban, hogy biztosabb legyen az élmény. Az autóból természetesen tilos kiszállni, és egyébként veszélyes is lenne, hiszen mégiscsak egy több, mint 2 méter magas, 500-600 kilós állat mellett haladunk el, akit ebben a közegében is tisztelni kell és nyugodtan viselkedni a közelükben.

dscf4486.jpg

 Egyébként egy korábbi bejegyzésben már írtam hosszabban érdekességeket a jávorokról

dscf4489.jpg

Mi most is saját autóval hajtottunk be a park területére, ahol két kört mentünk, amiből a második szerencsésebbre sikerült. Egy anya és borja nagyon közel jöttek és érdeklődve figyeltek minket avagy inkább a répákat amit hoztunk nekik.

dscf4660.jpg

dscf4658.jpg

A park látogatása előtt vagy után nézzetek be a butikba és a 17. századi stílusú kávézóba, mert nagyon cuki és végtelenül skandi élmény. Az étterem tetején pedig található egy kilátó, amiből szintén szuper körbelesni a környéken.

dscf4644.jpg

dscf4490.jpg

A park egy másik részén Észak-Amerika legnagyobb szárazföldi állatai mellett is el lehet autózni. Az amerikai bölények teljes nyugalomban feküdtek, amikor ott voltunk, de egyébként mellettük óvatosabban kell haladni, mert ha benéznek az aböakon, akkor tuti a nyáltenger mindenen :)

dscf4498.jpg

dscf4496.jpg

Ha Svédország déli részén jártok, ne hagyjátok ki ezt a programot se. 

A Mymaps-en a Smålandet Markaryd Safari-t is megtaláljátok, sok más szuper programlehetőséggel északon.

Ha további érdekességekre vagy útitippekre lennél kiváncsi északról, akkor az Instagram-on vagy a Facebook-on megtalálsz minket.

A park elérhetősége: 

https://www.smalandet.se/

 

süti beállítások módosítása