Érdekességek az északi fényről
2023. március 02. írta: Svéd otthon

Érdekességek az északi fényről

Az emberek évezredek óta tekintenek az égre, egy titokzatos égi jelenséget figyelve, az Aurora Borealis-t, avagy az északi fényt.

A régiek látták benne elhunyt őseiket, míg a vikingek a Valhalla-ba vezető útnak gondolták. A tudományok létrejöttével, az emberek megértették ennek az éteri előadásnak az okát, bár ma is sok mítosz és legenda övezi.

Bárki, aki valaha saját szemével látta, örökre emlékezni fog rá. Olyan, mintha a tenger hullámai az égboltra költöztek volna, ahol zöld színben pompázva adnak egy igazán izgalmas éjszakai előadást.

20230227221229_img_9690.jpg

Még ha Magyarországon ritkán jelenik is meg és szabad szemmel, akkor sem igazán észrevehető, vannak érdekes tények, amik még izgalmasabbá teszik ezt a jelenséget…és kitudja, egyszer, ha északon jártok, jókor, jó időben és sok-sok szerencsével, még találkozhattok is vele.

A héten, itt dél-Svédországban most ha kicsit is, de szemmel látható volt. Az értéke kp.6,37 volt és elég erős lökések voltak ahhoz, hogy látható legyen szabad szemmel is. 

Összeszedtem néhány érdekességet, melyek nem csak tudományosan közelítik meg az Aurora jelenségét.

1. Az Aurora Borealis nemcsak a Földön, hanem néhány más bolygón is előfordul, de csak olyan bolygón jelenhet meg, amelynek van légköre és saját mágneses tere. A Jupiteren, a Szaturnuszon és a Vénuszon például a csillagászok nem egyszer rögzítették már a jelenséget.

now-97c078ce-7430-409c-a2c9-5800e2df2478-1210-680.jpg

2. A jelenség délen is megfigyelhető, de a Déli-sark földrajzi távolsága miatt az emberek általában északra mennek egy felejthetetlen látványért. De van déli neve is, Aurora Australis.

3. A bennszülött eszkimók legendája szerint az északi fény a mennyei palota ablakaiból kihulló fény, ahol a halottak lelkei laknak.

20230227223118_img_9713.jpg

4. Teljesen csendes, távoli és elhagyatott helyeken hallani is lehet az északi fény által keltett hangokat. Ezek a statikus elektromosság tompa pukkanásai és recsegései. De speciális technikára van szükség, mert fülünk nem elég érzékeny ahhoz, hogy ezen a területen hallja a hangokat.

5. A Földön az északi fényt leggyakrabban körülbelül 110 kilométeres magasságban figyelik meg.

6. A régészek találtak már barlangrajzokat, melyek az északi fényt ábrázolják. Ezek a leletek közel 30 000 évesek.

7. Az északi fény nem csak éjszaka, hanem nappal is megjelenik, csak nappal nem látható szabad szemmel.

8. Színe attól függ, hogy melyik légköri gáz vesz részt az ’előadáson’. Az oxigén zöldessárga vagy vörös fényt bocsát ki, míg a nitrogén általában kék fényt bocsát ki. Ezek összekeveredésével lila, rózsaszín és fehér színű lesz. Éjszakai látásunk a zöld fényre a legérzékenyebb, így nagyobb valószínűséggel látjuk az oxigén zöld vonalának kibocsátását.

20230227220748_img_9683.jpg

9. Egy norvég tudós Kristian Birkeland volt az első, aki megmagyarázta az Aurora jelenséget.

10. A jelenség megfigyeléséhez nem árt éjjeli bagyolnak lenni abban az időszakban, ugyanis a legjobban 22-02 óra között figyelhető meg.

11. A finnek 'rókatűznek' hívják, mert régi legendáikban arról írnak, hogy egy róka okozta, mely a farkát seperve, havat küldött az égre.

12. A számik szerint az északi fényre fütyülni balszerencsét okoz, mert azt gondolták, hogy az északi fény halott őseik lelkéből ered, így a fütyülés tiszteletlenség és elriaszthatja őket, mely balszerencsét okoz.

13. Skandináv halászközösségek azt gondolták, hogy a jelenséget a nagy heringrajokról visszaverődő fény okozza. Ezért is hívták ők heringvillanásnak (sillblixt), melyet a jó fogás előjelének tekintettek.

20230227221531_img_9694_1.jpg

14. Az északi fény valójában nagyon máshogy néz ki, mint a róluk látott fotókon, hiszen az emberi szem nem képes ilyen módon érzékelni a színeket. Egy erősebb kitörés alkalmával láthatjuk az égen táncolást, általában csak a zöld színt, de sosem lesz a szemünknek olyan erős, mint egy jó fényképezőgéppel. Hosszú expozícióval és nagylátószögű objektívvel csodás fotókat fogunk tudni készíteni.

15. Az elektromosan töltött részecskék, amelyek egészen a Napból eljutottak, a mágneses pólusok felé áramlanak, ahol összeütköznek a felső légkör elemeivel: oxigénnel, hidrogénnel és nitrogénnel. Ez az ütközés az, amely felszabadítja azt a fényenergiát, és amely tulajdonképpen létrehozza az Aurora-t.

20230227215042_img_9662.jpg

A fényeket kergetve

Ha úgy döntesz, hogy élőben is megnéznéd, akkor néhány tipp, hogy indulj neki.

1. Tervezd meg a lehető legjobban az északra érkezésedet. Mindenképpen bérlej autót és a Google Maps-en nézzél ki előre megfelelő helyeket. Ahol hegyek és egyéb természeti tereptárgyak vannak ahhoz, hogy a fotónak megfelelő keretet vagy témát adjon az égi jelenség mellé.

2. Öltözz melegen, nagyon. Az északi mínuszokban várakozva nagyon hamar érzik legfőképpen az ujjaid a hideget, ezért megfelelő ruha nélkül el se indulj.

3. Legyen nálad meleg ital, termoszban és étel. Sosem lehet tudni meddig maradsz kint, jó ha van nálad ami felmelegít és nem árt az étel sem, ha hosszú várakozásban vagy.

4. A megfelelő kamera még inkább fontos, hiszen a saját szemeddel sosem fogod úgy látni, ahogy azt egy jó kamera látja. DSLR gép a legjobb, nagylátószögű objektívvel, hosszú záridővel és persze állvánnyal.

5. Csekkold az időjárási térképet, hogy mindenképpen tlaálj felhőmentes helyeket. Az Aurora applikációt is érdemes letölteni. nekem a múlt héten tökéletes pontosággal jelezte az 'előadás' kezdetét.

6. Van egy tényező ami nagyon fontos, és kell belőle jó sok. Az egyik a türelem. Mert nem biztos, hogy első vagy második éjszaka szerencséd van, sőt az is lehet rosszkor érkeztél, de a türelem meghozza a gyümölcsét általában.

7. A fények kergetésére a legjobb időszak egyébként szeptembertől-márciusig tart. Az én eddigi tapasztalataim alapján azt mondanám, hogy október és február a két legintenzívebb hónap, de persze ez nem egy időzített dolog és érdemes  NOAA oldalán folyamatosna figyelni, akár spontán elindulni, hiszen egy 27napos előrejelzés megmutatja, mikor várható a jelenség és ebben eddig igen ritkán tévedtek, max elcsúsztak a napok +/- 1-2 nappal.

8. A másik tényező pont az előzőek miatt a szerencse. Tényleg kell, hiszen egy kitörés sem ugyanolyan, lehet nem lesz elég intenzív, lehet telihold lesz és túl fényes lesz az ég. lehet, hogy túl felhős és sehol nincsen egy felhőmesntes pont se a környéken. Ezért a tervezés, szervezés nagyban megkönnyíti ezt a részét, de ettől még egy nagy adag szerencsére szükség van.

9. A legjobb helyszínek Svédországban Kiruna, Abisko és környéke. Norvégiában pedig Tromso és környéke.A városoktól kintebb, a hegyek ölelésében lesz igazán varázslatos egy fotó, vagy megfigyelés. Ha van víztükör is az egy pluszt adhat neki.

Az alábbi oldalakon érdemes kutakodni az előrejelzés után:

https://www.swpc.noaa.gov/products/27-day-outlook-107-cm-radio-flux-and-geomagnetic-indices

Ezt az applikációt pedig letölteni és figyelni:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jrustonapps.myauroraforecast&hl=sv&gl=US

Ha szeretnétek egyszer látni, kívánom, hogy legyen szerencsétek, mert tényleg olyan élmény, amit ritkán kap az ember életében a természettől, de örökké emlékezetes marad.

Ha további érdekességekre is kiváncsiak vagytok északról,

akkor Instagram-on megtaláltok minket.

 

 

süti beállítások módosítása