Mys, avagy az igazi svéd 'hygge'
2022. december 15. írta: Svéd otthon

Mys, avagy az igazi svéd 'hygge'

Az elmúlt években kezdett teret hódítani magának a hygge, a lagom vagy a sisu, mindez az északi népek boldogságkutatásai miatt. Szerettünk volna rájönni, hogyan élnek, mit csinálnak, amitől ők boldogabbak, mint bárki más a világon.

Közben a hygge összekapcsolódott a lagom-al, holott a kettő nem teljesen ugyanaz és igazából létezik a svéd hygge, de azt nem lagomnak hívják.

A lagom egy életstílus, amivel a mindennapokban próbálsz élni. Vásárlás közben, munka közben vagy a lakberendezésben. A lagom annyit tesz: ’nem túl kevés, nem túl sok, pont jó’.

A svéd hygge neve igazából mys (müsz). Ez a szó, szinte egy az egyben azt takarja, mint a dán verziója a hygge.

Mi is az a mys?

A mys (müsz), a mysig melléknévhez kapcsolódik, ami azt jelenti hangulatos, valamint, a mysa igéhez, ami annyit tesz, kényelmesen lenni. A mys tehát a kellemes hangulat szava, de hogy az milyen hangulat azt különböző szavak mutatják be, amit a mys szó elé helyezünk, ugyanúgy, mint a hygge esetében.

Viszont, maga a mys kifejezést, különböző szavakkal együtt használva alkotnak kifejezéseket arra, milyen is kellemes hangulatban lenni és azt hogyan kell csinálni.

Most megmutatok pár mys szót, ami az aktuális hangulatunkat fejezi ki, és hogy ezt a svédek, hogyan érik le.

img_6185.JPG

Höstmys

Az ősz hangulata, amikor már közeledik a hidegebb idő és jól esik bevackolni magunkat egy meleg takaróval a kanapéra, vagy amikor kirándulunk az őszi erdőben és ugrálunk a lehullott falevelekben.

Sok oldal taglalja, mi az igazi höstmys. rengeteg reklámba lehet bele botlani, mint például: ’Erre van szükséged az igazi höstmys otthonhoz’. Valójában, nincs jó vagy rossz út, mert mindenkinek mást jelent a höstmys. Valakinek elég egy meleg takaró alá kuckózva könyvet olvasni, mások különböző fesztiválokra járnak vagy kirándulnak az őszi erdőben, hogy igazán höstmys legyen.

img_0304_1.JPG

Fredagsmys

Vége a munkahétnek, végre jöhet a lazulás. Ennek a kezdete a fredagsmys, amit sokszor már a munkahelyi kollégákkal elkezdenek. A fredagsmys különböző formákat ölt, attól függően, hogy kinek szól: egy párnak, egy gyerekes családnak vagy a barátoknak. Mindegyiknek megvan a saját variációja. Fontos összetevője azonban az egyszerű ételek, amelyek főzésében mindenki közreműködik, egy jó film vagy társasjáték parti vagy csak úgy összejönni a barátokkal beszélgetni és jókat enni-inni.

img_20211224_133735.jpg

Lördagsmys

A szombatra találjunk ki valamit nap. Csináljuk azt, amihez kedvünk van, kiránduljunk, vásároljunk, vagy csak maradjunk otthon. Sok mindent jelenthet, mindenkinek mást. A gyerekeknek leginkább cukorkákat, hiszen ilyenkor van a cukorka evés napja (lördagsgodis) is.

20191114_143213_2.jpg

Kvällsmys

Egy kellemes este létrehozása, egy jó könyv vagy forró tea társaságában. Esetleg egy kellemes jóga, vagy együtt rajzolás a gyerkőcökkel. Télen a kandallóban ropogó fa, nyáron az este 11ig tartó szabadban létet jelenti.

img_7978.JPG

Bebismys

Ha kisbaba születik nekünk vagy csak babalátogatóba megyünk. Pillanatok, amiket a babával élünk át, az illatok és érzések, amiket egy baba közelében érzünk. Meglepő módon ez is egy elég gyakran használt kifejezés.

Morgonmys

A reggel hangulata, amikor a köd leszáll vagy a reggeli harmat a mezőn. Egy finom reggeli vagy csak egy tovább tartó kuckózás a takaró alatt. Egy bögre forró itallal a kezünkben nézzük, hogyan kel fel a város, a vidék, hogyan indul egy újabb nap, amikor átgondoljuk mit is szeretnénk tenni aznap.

img_20201017_083001.jpg

Julmys

A legjobban várt időszak, amikor elkezdjük felfedezni a karácsonyi vásárokat, ráhangolódva az ünnepekre, amikor sülnek a mézeskalácsok és készülnek az ajándékok. Amikor az idősebbek elmesélik, milyen volt régen a karácsony. Minden, amitől már érezzük a karácsony hangulatát.

img_20211212_153801.jpg

Miért jó, így gondolkodni?

Mondhatnánk, hogy jajj, most kitalálni mindenre valamit, persze mi is tudunk, de egyrészt ezeket nem mostanság találták ki, másrészt, ez is segít a svédeknek abban, hogy a mindennapi mókuskerékből egyszer csak kitudjanak szállni és valamit csinálni, amit élveznek, amitől lenyugszanak és boldogok lesznek. Ez segít a kiegyensúlyozott élethez hozzá… és valljuk be a svédek se tökéletesek, de ebben valamire nagyon jól ráéreztek, a dánokkal együtt, hogy ezek az apróságok, amik sokszor maceráskodásnak vagy mindennapi dolgoknak tűnnek, mégis mennyire feltudnak tölteni.

Végül ezt az egészet összefogja a lagom, hiszen semmit nem visznek túlzásba, mindenből csak annyi, amennyi éppen elég. Persze ez a mindennapokban nem mindig látszik megvalósítottnak, de azért a próbálkozások meg vannak… és persze itt is számít, hogy valaki városban vagy vidéken él.

Szóval találjunk egy okot mindig arra, hogy lelassítsunk és élvezzük az élet apró örömeit.

Ha kíváncsiak vagytok a svédek, hogyan élik meg ezeket a hangulatokat, keressetek rá Instagram-on a különböző kifejezésekre, nagyon sok szuper fotó található ezek alatt a szavak alatt: #höstmys #fredagsmys #julmys

Ha kiváncsiak vagytok a mi svéd mindennapjainkra, akkor az Instagram-on megtaláltok minket :)

süti beállítások módosítása