Tomte, az igazi svéd Mikulás
2019. december 04. írta: Svéd otthon

Tomte, az igazi svéd Mikulás

Hamarosan december 6-a, ami egyben a Mikulás érkezése is. Svédországba viszont nem december 6-án, hanem karácsonykor érkezik, aki nem is igazi Mikulás és nem is így hívják. A svéd Mikulás neve, Tomte, aki nem volt mindig a svédek Mikulása. Ő egy mitikus lény, aki a legendák által született.

2263e62676deacde8dbc4ba23032625f.jpg

A régi skandináv mondák szerint, a karácsony estét varázslat és babona veszi körül. A karácsony éjszaka tele van rejtélyekkel. Ez az az éjszaka, amikor minden, ami láthatatlan, láthatóvá válik, de csak akkor, ha hiszel benne. Ilyenkor megláthatjuk tomtét is.

Tomte észak jóindulatú manója, persze csak, ha kap zabkását, vajjal és mandulával. Járja a farmokat, gazdaságokat, erdőket és vidékeket, hogy segítsen ott ahol szükség van rá, vigyázzon a gyermekekre vagy az állatokra.

291739550_db679f76-849e-4367-8e81-ad4236f6b3f4.jpg

Egyszer történt, hogy egy tomtét, aki egy gazdaságban dolgozott, két fiatal fiú megviccelt. Tomte a munka végeztével magához vette a zabkásás tányérkát, de abban nem látott se vajat se mandulát. Tomte mérgében megölte a gazda egyik tehenét. Ezután elkezdte megenni a zabkását, majd mikor már a tálka aljára ért, látta, hogy ott van a vaj is, meg a mandula is. Tomte nagyon elszégyellte magát, hogy rosszat tett a gazdának, nagyon furdalta a lelkiismerete, így elment a szomszédos farmra és elhozott onnan egy tehenet, hogy a gazda ne legyen szomorú. 

Ilyen és ehhez hasonló csínyekre képesek a tomték, ha nem kapnak a munkájukért cserébe zabkását, vajjal és mandulával. Persze, általában mindig megkapják, így szépen és serényen dolgozgatnak, mert, hogy tomte több is létezik. A gazdaságokban dolgozó manó a gårdstomte, vagyis az udvari manó. 

De ott van például hustomte, a házimanó, aki benn él a házban, az alagsorban vagy a tetőtérben. Gondoskodik arról, hogy tiszta legyen a ház, takarít és vigyáz arra, hogy semmi ne tűnjön el. Időnként hallani, hogy tevékenykedik és vigyáz a házra. Ha kap zabkását, akkor kedves lesz és nem fog mindent elrejteni és rosszalkodni.

c30f87265a9d091d08e6529c47bf3849.jpg

Az erdei manó, vagyis skogstomte az erdőben él, régi rönkökben vagy nagyobb fák odvában. Segítséget nyújt az erdőnek és annak lakóinak, hogy mindenki békében élhessen. Ha az erdőre veszély támad, figyelmezteti az állatokat, gondoskodik róla, hogy mindig legyen táplálékuk és segít, ha megbetegednek vagy megsérülnek.

A gyerekeknek legfontosabb manó, jultomte, a karácsonyi manó, aki a kedves gyerekeket keresi fel és hoz nekik karácsonyi ajándékot. Ő nem a kéményen át érkezik, hanem egyenesen bekopog az ajtón és átadja az ajándékot, cserébe ő is zabkását kér vajjal és mandulával, mert ha nem kap jövőre nem tér vissza.

ickxhxr86pfgxwr5w6vh.jpg

Ezekből a kedves legendákból és a manók történeteinek keveredéséből születhetett meg Viktor Rydberg rajzai által 1881-ben a ma ismert svéd mikulás, Tomte alakja, aki piros sapkájában, zöld kis kabátjában, barna nadrágjában és nagy fa klumpájában bekopog a házakhoz, ajándékot adva azoknak, akik ott élnek. Cserébe ma is kásával kedveskedünk neki. 

Hozzánk is bekopogott tavaly karácsonykor Tomte, barna nadrágjában, zöld kabátban és a fa klumpájában. Hozott házilag készült karamellt és boldog karácsonyt kívánt. Persze ez a Tomte, a mi főbérlőnk volt, de nagyon kedves élmény volt és érdekes volt a legendát így viszont látni napjainkban. Sok családnál az apukák ma is elmennek a friss újságért, majd visszatér Tomténak beöltözve és ajándékokat ad a családnak. 

A tomte szó svédül azt jelenti: jóindulatú házi manó.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

 

A rajzok egy svéd művész munkái: http://www.bergerlind.se/

süti beállítások módosítása