Mit adtak nekünk a svédek?
2023. február 27. írta: Svéd otthon

Mit adtak nekünk a svédek?

A Volvo, a H&M, az IKEA vagy az Ericsson, mint cégek mindenki számára ismerősek lehetnek és talán az is elég egyértelmű, hogy ezek a cégek, mind Svédországból indultak.

Vannak találmányok is amikről talán mindenki tudja, hogy svédek, mint a dinamit, a biztonsági gyufa (ennek elsődleges verzióját Irinyi alkotta meg először) vagy a hárompontos biztonsági öv. Akadnak olyan találmányok, szabadalmak vagy ötletek, amikről a végső felhasználás miatt sem egyértelmű, hogy egy svéd ötletből vagy szabadalomból indult.

img_20220606_12564945245.jpg

Coca-Cola üveg

1915-ben a svéd-amerikai Alexander Samuelson szabadalmat kapott a Coca-Cola palack – a világ egyik legismertebb termékcsomagolása – tervezésére. Ekkor már, mint Amerikába emigrált svéd üveggyáros volt, aki megalkotta az első, könnyen fogható coca-cola palackokat, amik nem törtek össze és formájuk az addigi palackokhoz képest sokkal izgalmasabb volt. Samuelson egyébként a kakaóbabról mintázta az üveg formáját.

190px-cocacola_bottle.jpg

Tetra-pak

A Tetra Pak rendszert 1946-ban alkotta meg Erik Wallenberg, hogy kiváltsa a tejesüvegeket. Az eredetileg tetraéder alakú dobozok 1959-re nyerik el téglalap formátumukat. A 75% papír, polietilén és alumínium dobozokból évente nagyjából 130 milliárd darab készül, egy részük Kínában.

dddd961f3c422cf0b0a5b90fd0dbf986.jpg

Babahordozó

Björn már tanulmányai során érdeklődött a babafelszerelések iránt, mivel gyakran vigyázott unokaöccsére. Később Björn Jakobson, a sógornőjével, Elsa Jakobsonnal 1961-ben megalapította a BabyBjörn AB-t. Családi vállalkozásként indult, amely bébi termékeket, köztük babahordozókat, babahintákat és más kisgyermekek számára készült cikkeket gyártott.

A hatvanas években piacra dobták a cég első termékét, a babysitter-t. Majd hamarosan megérkezett a kiságy és az étkezőszék is.

michela-deler-babybjrn-5-av-5-kopia.jpg

Ezután 1973-ban piacra dobták a Hjärtenära babahordozót (1979-ben bejegyzett védjegy). A 80-as években kezdték el árulni a termékeket az amerikai és a japán piacokra is. A vállalat termelésének több mint 90 százalékát jelenleg, mintegy 40 országba exportálják.

babybjorn-barsele-we-svart.jpg

Ruhaakasztó horog

A ruhaakasztóhorgot az 1920-as években Johan Pettersson alkotta meg, aki immár harmadik generációként gyártott huzalokat és drótokat.

Johan egy hajlított drótot fúrt egy pálcába, és elkészült a ruhaakasztó kampója. A ruhaakasztóhorgokat ma is a hillerstorpi Petterssons Järnförädling gyártja. A cégnek alig 100 alkalmazottja van, de évente 12 000 tonna drótot használnak fel a horgokhoz, amelyeket világszerte mintegy 70 országba exportálnak. A vállalat messze a legnagyobb ilyen a világon, és a világ teljes ruhaakasztók gyártásának egyharmadát adja.

krok.jpg

Tejpor

Az 1930-as években Svédországban túl sok volt a tej, de a tejet nem lehetett más országokba eladni, mert gyorsan megsavanyodott. Ninni Kronberg svéd táplálkozás-fiziológus egy új módszert dolgozott ki porlasztva a tejet, mellyel megalkotta a szárított tejport.

Találmányát Svédországban (1937) és számos más országban, köztük Kanadában (1936) és az USA-ban (1938) is szabadalmazták. A Földművelésügyi Minisztérium annyira fontosnak tartotta a találmányt, hogy állami támogatással jutalmazták, azzal a feltétellel, hogy svéd céget alapítanak a megőrzésére. Ezzel kezdetét vette a ma már nemzetközileg is ismert Semper AB cég. Ninni Kronberg ötletéről Axel Wenner-Gren finanszírozó gondoskodott, és 1939. szeptember 1-jén megindult a termelés Svédország első tejporgyárában.

A Semper, ami latinul "mindig"-et jelent, új termékek feltalálásáról és sok kutatásáról ismert. Egyebek mellett zacskós és bébiételeket gyártanak, amelyeket Svédországban és más országokban is értékesítenek.

smp.jpg

Minecraft

Én nem igazán játszottam még gyerekkoromban sem ilyen jellegű játékokkal, de meglepő módon a játékot egy svéd cég fejlesztette. A Mojang, vagyis Mojäng vállalat 2009-ben kezdte működését. A mojäng szó svédül, kütyüt jelent.

ftsv3nlwqaeffxj.jpg

Kånken és társai

Åke Nordin szeretett a szabadban lenni, de elégedetlen volt a piacon akkoriban elérhető felszereléssel. Az 1960-as években nem volt jó kültéri ruha, még a katonaságban sem. Åke ezután szélálló, erős és tartós kabátot varrt közönséges sátorszövetből. Hogy tovább erősítse, síviasszal és méhviasszal kezdett kísérletezni. Így született meg a grönlandi kabát és a G-1000 anyag. Ezzel megalakult a ma már világszerte ismert Fjällräven (a sarki róka) márka.

ke-nordin.jpg

A cég mindenekelőtt a "Kånken" hátizsákjáról ismert, amely minden modern kis hátizsák modelljévé vált. A név valószínűleg a kånka svéd szóból ered, ami azt jelenti: cipel. A Fjällräven több mint 30 éve gyártja, és több mint kétmillió példányban kelt el világszerte. A Kånken-t a 70-es évek végén fejlesztették ki, hogy megmentsék a gyerekek és fiatalok hátát abban az időben, amikor a vállpántos táska népszerű volt, és a svéd lakosság 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy időszakosan fáj a háta. Ma évente több mint 200 000 Kånkent adnak el, és aminek újra hatalmas hulláma volt pár éve egész Európában.

Nekünk nincs ilyen táskánk, mert egy másik svéd cég, a Thule táskáit szeretjük ;)

fj_llr_ven-hero.jpg

Candy Crush

A King Digital Entertainment, egy svéd társaság, amely számítógépes játékokat fejleszt az interneten, mobiltelefonokon (iOS, Android, Windows Phone), a Facebookon és a Windows 10-en. A King, mint játékcég, átörést ért el, miután kiadta a Candy Crush Saga játékot.

Én is nagyon sokat játszottam vele anno, amíg is az 1264. pályánál meg nem untam :D

cc.jpg

Koenigsegg

A Koenigsegg Automotive AB egy svéd autógyártó, amely nagyon exkluzív szuper autókat gyárt kis sorozatban (évente kb. 30 jármű). A társaság az Ängelholm területén kívüli Valhall Parkban működik.

A Koenigsegg Automotive AB-t 1994-ben alapította Christian von Koenigsegg, aki jelenleg is a cég vezérigazgatója.

e0ac4ed1-6eeb-5c98-8e02-0a189348a256.jpg

Spotify

Spotify Technology egy svéd médiaszolgáltató, amelyet 2006-ban alapítottak. A társaság elsődleges tevékenysége az audio streaming platformja. A Spotify székhelye Stockholm, Svédország.

spotify-app-1024x576.jpg

Securitas

A Securitas AB egy multinacionális csoport, amelynek székhelye Stockholmban működik, és a biztonsági szolgáltatásokra (megfigyelés és mobil járőrzés), riasztásfigyelésre, tanácsadási szolgáltatásokra és biztonsági vizsgálatokra koncentrál. A csoport 286 000 alkalmazottal rendelkezik 50 országban, köztük 1989 óta Magyarországon is.

8d916a9287d2c141_800x800ar.jpg

Bahco

A Bahco, a kéziszerszámok védjegye. Manapság a kínálat több mint 7000 kéziszerszámot tartalmaz. A Bahco története 1886-ban kezdődött, amikor a svéd feltaláló és ipari szakember, Johan Petter Johansson elkezdte vállalkozását, az Enköping gépészeti műhelyét Enköpingben. Addigra már több szabadalma is volt. De a legismertebbek, ami világszerte ismertté tette, a modern állítható csavarkulcs volt (1891 és 1892 szabadalmak).  1892-ben megállapodást írtak alá a BA Hjorth & Co (Bacho) céggel, hogy Johansson szerszámait az egész világon értékesíthessék. Több mint 100 millió csavarkulcsot gyártott a Bacho, amely ma Enköping legnagyobb vállalata. 

A legérdekesebb pedig, hogy ez az úr, abból a picike mezővárosból indult, ami mellett mi is lakunk. Vårgårda-ban született 1853-ban és Svédország leghíresebb feltalálójaként tartják számon. Enköping-ben található szobra, természetesen egy csavarkulcs társaságában ábrázolja.

bacho-1-lr.jpg

Brio

A BRIO egy Svédországban alapított fajáték-társaság. A társaságot 1884-ben, Ivar Bengtsson kosárgyártó alapította. A „BRIO” név egy betűszó: Bröderna („testvérek”) Ivarsson és Osby a városnév. 1958 óta Európa szerte értékesítik fa játékvonatainkat.

1984-ben a vállalat elindította a BRIO Lekoseumot (svédül a "leka" játszani szóból), egy játékmúzeumot, amely bemutatja a vállalat és más cégek termékeit (például Barbie babák és Märklin modell vasutak), a székhelyén Osby-ban, ahol a gyermekek számos játékkal játszhatnak. 2014 májusától a múzeum önálló alapítványként működik, így a hivatalos név ma már csak Lekoseum.

new_brio_tol_print_0000_4000px.jpg

Ti, melyiken lepődtetek meg a legjobban?

Gyertek és meséljétek el Instagram-on, ahol mesélek a svéd mindennapjainkról is.

süti beállítások módosítása