Húshagyókedd svéd módra
2023. január 23. írta: Svéd otthon

Húshagyókedd svéd módra

Az északiak alig várják, hogy karácsony után elinduljon a semla szezon. Ez a mandulapasztával töltött kicsi kardamomos zsemle ilyenkor a legnépszerűbb édesség itt északon, közel 40millió darab fogy belőle.
Az, hogy húshagyókedden semlát eszünk, (bár manapság, már januárban is bőven), annak köszönhető, hogy ez volt a húsvéti böjt előtti utolsó nap, így a lehető legtöbb zsíros ételt kellett enni. Ami pedig ebben a zsemlében tökéletesen meg van, mert nagyon telít. A téli hidegben és sötétségben, jól esik egy jó kiadós édes zsemle, meleg tejbe áztatva.
img_8540.JPG
Hozzávalók

Zsemlékhez
25g friss élesztő
125ml hideg tej
80g kristálycukor
1ek. őrölt kardamom
1 közepes tojás
380g liszt
0,5tk  só
100g puha vaj

Mandulamassza
100g egész mandula
100g kristálycukor
csipet só
100ml tej

A tetejére
1db tojás
1ek. tej
 
A tetejére végül
habtejszín
porcukor
Elkészítés
Az élesztőt egy nagy tálban morzsoljuk, majd hozzá adjuk a hideg tejet és elkeverjük, hogy az élesztő felolvadjon. Hozzáadjuk a cukrot, az őrölt kardamomot és a tojást, majd ezt is elkeverjük. Apránként elkezdjük hozzákeverni a lisztet, majd a vajat, végül a sót. Ezután a tésztát elkezdjük összedolgozni, amíg szép sima és rugalmas nem lesz. A tésztát hagyjuk pihenni 10-15 percig.
A tésztát ezután kiöntjük egy deszkára és elkezdünk golyókat formázni belőle. Nekem 8db 100g-os gombóc lesz belőle.
img_8505.JPG
A gombócokat egy tepsire helyezve még hagyjuk pihentetni kb. 80 percig.
Addig a sütőt előmelegítjük 200fokra és egy tálkában felverünk egy tojást egy evőkanál tejjel. A gombócok pihentetése után megkenjük a tojással őket, majd kb. 12-14 pec alatt szép barnára sütjük.

Amíg a zsemlék a sütés után hűlnek elkészítjük a mandulamasszát. Összekeverünk 100g mandulát 100g kristálycukorral, majd apránként tejet adunk hozzá, amíg a megfelelő paszta állag össze nem áll.
Ezután a zsemlék tetejét levágjuk és a közepében mélyedést vájunk. A kivájt zsemlét a mandulapasztához adjuk. Ha kell még adunk tejet a pasztához. Ezután megtöltjük a zsemlék mélyedését a töltelékkel.
img_8529.JPG
A tejszínt egy kevés porcukorral habbá verjük és a zsemlék tetejére nyomjuk, majd a levágott zsemle sapkát a hab tetejére helyezzük és már ehetjük is. Sokan meleg tejbe áztatva tálalják.
A zsemlék belsejébe készíthetünk vaniliakrémet is.
img_8643.JPG
A semla jelenti azt is, hogy hamarosan közeleg a tavasz, amire a sötétség és a hideg után, már nagyon vágyunk.
img_8580.JPG
Ha egyéb svéd dolgokra és a mindennapokra is kiváncsi vagy, az Instagram-on megtalálsz minket. 
süti beállítások módosítása