Svéd sáfrányos tekercs
2022. december 19. írta: Svéd otthon

Svéd sáfrányos tekercs

A svédeknek, minden alkalomra meg van az ünnepi péksüteményük. Karácsonykor a lussekatt mellett, a másik kedvencük a saffransbullar, avagy a sáfrányos tekercs, megbolondítva egy kis vaníliakrémmel.

img_7948.JPG

A tésztája hasonló a lussekatt-hoz, de töltelékként vanília krémet teszünk bele. Remélem a recepttel tudunk küldeni nektek egy kis Skandináv téli hangulatot, nálunk mindenesetre már van hó és a vele járó hideg is, de pont ezért, ilyenkor a legjobb sütögetni és hozza meg a karácsonyi hangulatot. Gyújtottam az ablakba egy gyertyát és elkezdem a sütögetést.

img_7788.JPG

Hozzávalók

2,5dl tej
2,5dl tejszín
2 zacskó sáfrány (1gr)
50 g friss élesztő
1/2 teáskanál só
195g kristálycukor
2dl tejföl
100g puha vaj
850g búzaliszt

A töltelékhez

2,5 dl tej1 tk vanília aroma
90g kristálycukor
3 tojássárgája
25g kukoricakeményítő
50 g vaj, puha

A tetejére

1 tojás, a sütés után porcukor

Melegítsd fel a tejet, a tejszínt és a sáfrányt maximum 37celsius fokra egy lábosban. Ezután a folyadékban feloldjuk az élesztőt.

img_7775.JPG

Majd hozzáadjuk a sót, a porcukrot és a tejfölt. Ezután a lágy vajat és a lisztet is a tálba öntjük.
A tésztát jól összegyúrjuk. Géppel dagasztjuk 5 percet, amíg szép, sima tésztát nem kapunk.
Ezután a tálban, egy konyharuhával letakarva hagyjuk kelni, kb 45 percig, amíg duplájára nem nő. 

Addig elkészítjük a tölteléknek szánt vaníliakrémet. A tejet, a vaníliaromával tegyük egy lábosba és forraljuk fel. 
A cukrot, a tojássárgákat és a kukoricakeményítőt egy habverővel, keverjük habosra, majd öntsük a felforrt tejhez.

img_7797.JPG

Ezután alacsony vagy közepes lángon óvatosan tovább melegítjük, miközben folyamatosan keverjük. Addig keverjük, amíg el nem kezd besűrüsődni. Majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a vajat.  A serpenyőt levesszük a tűzről, és keverés közben hozzáadjuk a vajat.

img_78082.JPG

Ha megkelt a tészta, kiborítjuk egy deszkára és 100-110grammnyi gombócokat tépünk belőle. A gombócokat laposra nyújtjuk, majd az egyik hosszabb oldalát bevagdossuk csíkokra, a másik végét pedig megtöltjük vaníliakrémmel. Ezután feltekerjük, majd csiga módjára összetekerjük.

img_7813.JPG

img_7816.JPG

img_7819.JPG

img_7824.JPG

img_7829.JPG

Ha egyszerre csinálnák és gyorsabban, akkor az egész tésztából nyújthatunk egy nagy téglalapot is. A felét megkenjük a krémmel és a hosszabb oldalával félbebehajtjuk. Ujjnyi vastag csíkokat vágunk belőle, amiket középen is bevágunk, majd a csíkokat külön-külön, majd együtt is megsodorjuk és feltekerjük, mint egy csigát.

img_7837.JPG

img_7845.JPG

Ezután a tepsire téve, hagyjuk még kelni 30 percig. Lekenjük felvert tojással és 200 fokos sütőben kb.12-15 percig sütjük.
Ha kihűltek, szórjuk meg kevés porcukorral.

img_7956.JPG

Ha megsütöttétek, gyertek és meséljétek el az Instagram-on hogy ízlett, ahol további recepteket is megosztok, valamint követhetitek is a svéd mindennapjainkat is. 

süti beállítások módosítása