12 érdekes tény Svédországról
2019. október 15. írta: Svéd otthon

12 érdekes tény Svédországról

Egy karibi svéd sziget, egy kalóz király, egy síléccel elérhető gyorsétterem és egy törvény, amihez hasonló kevés van a világon. Néhány érdekesség Svédországból, amit lehet eddig nem tudtál.

A svéd földterületek 2/3-át erdő borítja

A legtöbben valószínűleg tudjuk, hogy Svédországban nagyon sok erdő van, de az az igazság, hogy az ország teljes földterületének 2/3-át erdők borítják, amelynek teljes területe 280 650 km2 vagyis három magyarországnyi területet csak erdők borítanak. A földterületek fele magánszemélyek, 1/4-e magáncégek tulajdonában van. A legnagyobb önálló tulajdonos az állam, a Sveaskog AB-n keresztül.

20181103_094845123.jpg

Észak-Korea 2,7 milliárd koronával tartozik Svédországnak

Észak-Korea 1974-ben körülbelül 1000 Volvo autót vásárolt. A probléma az, hogy azt a pénzt, amelyet Kim II-Sung megígért, Észak-Korea a mai napig nem fizette be. Tehát 40 évvel később a svéd kormány továbbra is számlákat küld Észak-Koreának, hogy visszatérítse 2,7 milliárd SEK értékét. Persze mindenki tisztában van vele, hogy ez a kérés soha sem fog teljesülni.

400 000 jávorszarvas mászkál szabadon

Svédország nemzeti büszkesége, a jávorszarvas. Ha az ország területén élő összes jávorszarvas összegyűlne, egy nagyobb svéd várossá válhatnának. 

20190915_131625.jpg

A svéd útlevél az egyik legjobb útlevél a világon

Egy másik érdekes tény, amelyre a svédek nagyon büszkék, hogy útlevelük vízum nélküli belépést vagy érkezéskor azonnali vízumot jelent a világ 187 országába. Ezen a listán egyébként a Japánok vannak az élen 190 országgal.

A svéd zene az egyik legnagyobb export

Ha Svédország szóba jön bárhol a világon és azon belül is a zene, akkor mindenkinek az ABBA jut egyből eszébe, pedig rajtuk kívül sok művész van még, akik elég nagy hírnévre tettek szert, pl.: Zara Larsson, Avicii (R.I.P), Swedish House Mafia, Alesso, Robyn, Måns Zelmerlöv és Lykke Li. De vannak még mások is, mint például a Roxette, az Europe, az Alcazar és az Ace of Base, akik az évek során jó néhány népszerű slágert adtak a világnak. Ezen túlmenően sok dalszerző és producer a svéd származású. Ha ez nem lenne elég, Svédország számos híres heavy metal együttesnek is otthont ad, például az In Flames, a Hammerfall, a Meshuggah és a rock zenekarok, például a Mando Diao, a Hellacopters, a Hives és a Sounds.

Az egyik legmagasabb áfa a világon

25% -os ÁFA-val a svéd ÁFA a világon az egyik legmagasabb olyan országokkal együtt, mint Horvátország, Norvégia és Dánia. Csak Bhután, Burma / Mianmar, Dzsibuti, valamint Magyarország rendelkezik magasabb ÁFA-val.

A legtöbb McDonald’s Európában

A svédeket úgy ismerjük, mint egészséges életmódot élő, halfogyasztó nép. Ennek ellenére az egy főre jutó McDonald's-ok száma itt a legmagasabb Európában. Ami valószínűleg, a normál étterem áraknak és az időnkénti lusta vagyok főzni mentalitásuknak köszönhető.

Plusz, ha már McDonald's, akkor egy másik érdekesség, hogy itt van a világ egyetlen olyan külső kiszolgálója, ami a jól ismert McDrive helyett McSki, ugyanis egy sípálya alján található és csak gyalogosan vagy síléccel lehet sorba állni.

pic_20190210_142428467.jpeg

A király, aki kalóz lett

XIII. Erik, svéd király, ismertebb nevén Pomerániai Erik, 1439-es trónfosztása után Gotland szigetére menekült, ahol zsoldba fogadott kalózaival fosztogatta a svéd partokat.

A legtöbb szabadalom Európában

Nagyon sok svéd innováció és innovátor van, és ezek közül a legismertebbek a Tetra Pak (Erik Wallenberg), a pacemaker (Rune Elmqvist), a dinamit (Alfred Nobel), a gömb alakú golyóscsapágy vagy a hárompontos biztonsági öv (Nils Bohlin). Svédország az az ország, ahol Európában az egy főre eső szabadalmak száma a legtöbb.

A világ legrégebbi részvénytársasága

Az 1228-ban alapított Falu rézbánya, a világ legrégebbi részvénytársasága. Az utolsó robbantás 1992-ben volt, amikor is egy ünnepség keretében a bányászatot hivatalosan is befejezték. Ma már csak, a svéd fotókról jól ismert piros házakhoz készülő festéket gyártják itt, a bánya és a hozzátartozó területek pedig az Unesco világörökség részei.

falu_gruva.jpg

A svéd karibi sziget

Guadeloupe szigete 1813-tól 15 hónapon át svéd fennhatóság alá került, igaz csak formálisan. Az 1814-es párizsi béke után a sziget május 30-án visszakerült a francia uralom alá.

Allemansrätten

A természethez való szabad hozzáférés joga, mindenkinek a joga. Talán így a legegyszerűbb jellemezni, ezt a törvényt. A törvényt, mely megengedi a kempingezést az állam és egyéb magáncég területein, ha azzal nem zavarunk senkit és semmit. A törvény, ami megengedi, hogy szabadon gyűjtsd a természet adta élelmet, gombát, bogyókat, virágokat, hogy szabadon ússz a tavakban, lovagolj, kerékpározz vagy csak kirándulj bárhol, bármerre addig, amíg a természetet tiszteletben tartod. A törvény legfontosabb mondata, 'Inte störa – Inte förstöra', Ne zavarj - Ne pusztíts.

klaverod-talta.jpg

 
Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

 

 

 További érdekességek:  https://sweden.se/

süti beállítások módosítása