10 ok, amiért érdemes utazni
2019. szeptember 18. írta: Svéd otthon

10 ok, amiért érdemes utazni

Most, egy plusz fejezettel bővül az oldal. Megpróbálom átadni az utazásaink élményét és hangulatát. Kedvcsinálónak, a hétköznapokra vagy csak azért, mert a világot máshogy is lehet látni.

Próbálunk sokat utazni és minél többet látni, nem csak Svédországból, hanem a környező országokból is. Elmesélem, szerintem miért jó utazni a saját szemszögemből nézve.

1. Élményeket és emlékeket kapunk

Olyat, amit egy rosszabb napon is elővehetünk és rá gondolva, hirtelen úgy érezzük, nincs is már olyan rossz kedvünk. Persze az ember, akkor visszavágyna hirtelen az utazásba, de ezért jó legalább egy évben egyszer egy nagyobb túrát tervezni, aminek már a szervezése és izgalmakkal teli tud lenni.

20190821_16285354357.jpg

2. Felfedezőkké válunk

Már a szervezés is izgalmas. Én, például sokszor a Google Maps-en lapozva, hirtelen ráközelítek egy helyre, ide-oda megyek a térképen és egyszer csak meglátok valamit, ami érdekesnek tűnik. Persze műholdas nézetben, mert így feltűnnek bizonyos természeti furcsaságok, tavak, vízesések és szerintem már maga a túra útvonalnak a felfedezése is izgalmas.

cutvers1.jpg

Nekem jelenleg így néz ki a Google térképem. Tele van zöld pontokkal, amiket egyszer mind látni szeretnénk és ennél többet is akár.

google_maps.jpg

3. Új emberekkel és érdekes történetekkel találkozhatunk

Találkoztunk már svéd bácsival, aki elmesélte, hogy járt Magyarországon és a Tokaji bor nagyon ízlett neki, de néztek már finnek és orosznak is minket és akkor mindig elmeséljük, hogy is van ez a magyar nyelvcsalád. 

20190505_113056.jpg

4. Nyitottabbakká válunk

Az utazás nyitottabbá tesz a világ dolgaira. Ami valóban érezhető, hiszen minél többet látunk, annál elfogadóbbak is leszünk, mert tudjuk azt, hogy élet nem csak fekete vagy csak fehér, hanem valahol a kettő között és lehet jó vagy rossz valami. Ezek a gondolatok utazás alatt jönnek igazán. Más kultúrájú emberek segítenek, máshogy is látni a világot.

21764968_1541938805849531_6330837054024715222_n.jpg

5. Az utazás segít leküzdeni a változásokat

Mivel eddig is sokat utaztunk, egyszerűbb volt megvalósítani azt is, hogy az addigi életünket felpakolva új országba költözzünk, és teljesen új életet kezdjünk 2500km-rel arrébb. Jobban tudjunk értékelni dolgokat és máshogy érezzük kihívásnak.

20180915_080023.jpg

6. Új nyelveket tanulhatunk

Ha nem is egészen így, de amikor készülünk egy országba, legalább a köszönöm és a jó napot szavakat megtanuljuk és még néha egyéb érdekesebb szavakat is. Ha nem is tanulunk meg egy olasz út miatt olasz nyelven, de biztosan pár érdekes, új szóval gazdagodik a szókincsünk.

7. Új ételek kóstolhatunk

Ami izgalmas tud lenni és sokszor nem ez az utazás legolcsóbb része, de legalább egyszer érdemes megkóstolni egy helyi specialitást egy kicsi, helyes étteremben, vidéken. Viszont egy helyi szupermarketbe bemenni, nem lehet feltétlen drága (na jó, Izlandon az), viszont sokkal közelebb jutunk azokhoz az ételekhez, amiket egy adott ország lakói a mindennapokban esznek.

20180820_084614.jpg

8. Az utazás tanulás

Olyan, amit az iskolában sosem fogunk megtanulni. Az utazás tanít téged a földrajzról, politikáról, gazdaságról és szociológiáról, olyan gyakorlati szinten, ahogy egy iskola sem képes.

9. Az utazás kihívás

Kimozdulni a napi mókuskerékből, időnként nehéz lehet, mert kényelmesebb otthon a kanapén egy sorozat előtt szürcsölni a teát, ahelyett, hogy elindulnánk vidékre, megállnánk egy tó mellett és akár ott helyben főznénk egy teát magunknak a természetben. Pedig, a napi rutinból időnként kell valami más, valami új, ami miatt megtörik a mókuskerék és utána jobban éljük meg a mindennapokat.

20190209_170117.jpg

10. Az utazás bizonyítja, hogy az álmok valóra válhatnak

Álmodozol egy helyről, ahova eljutnál, de az a fránya első lépés hiányzik csak. Pedig, sokszor csak az az első lépés és utána minden álmunk valóra válhat, csak tenni kell érte. A világ minden tájáról lehet utazni, ha igazán akarunk.

Kicsi házakat bérlünk az erdő mélyén, útközben az erdő szélén vagy egy tó partján megállunk és vizet forralunk egy meleg teához. Magunknak főzünk, vagy épp összedobunk egy gyors szendvicset útközben. Sokad rangú utakon autózunk, hogy minél többet lássunk, hogy minél közelebb kerüljünk a természethez és minél érdekesebb helyekre jussunk. Olykor elfogy az út előttünk és vissza kell fordulni vagy gyalog eljutni oda, ami igazán érdekes, bár ebben a GPS is sokszor ludas, de elnézzük neki, mert néha igen vicces szituációk kerekednek ebből is.

20190210_094212.jpg

Így kirándulunk mi és remélem, segíthet egy kicsit kimozdulni a mindennapokból, ha megmutatom, hogy ez nem is olyan lehetetlen és nem csak Svédországban, hanem bárhol ahol éltek a világban. 

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat is :)

 

süti beállítások módosítása