Lussekatt, avagy Luca macskája
2021. december 13. írta: Svéd otthon

Lussekatt, avagy Luca macskája

Svédországban nincs karácsony Lussekatt nélkül, avagy Luca macskájával indul az igazi karácsonyi időszak.

Ez a nagyon kedvelt, kissé briós szerű zsmele régiónként változik, hogy sáfrányos, mazsolás vagy kardamomos. A család nálunk nem igazán szereti se a mazsolát, se a kardamomot, úgyhogy nálunk csak sáfrányos készül általában.

A lussekatt egyébként eredetileg Németországból származik és már ott is azért sütötték, hogy a téli gonosz szellemeket elűzzék, melyek féltek a macskáktól. A Luca, tehát lehet, hogy igazából Luciferre utal. A múltban Svédország nyugati részén emiatt ’ördög adónak’ is hívták...de ezen kívül sok féle hiedelem létezik ezzel kapcsolatban. A másik elképzelés szerint Freya istennő kultuszához tartozik, mert a legenda szerint Freya hintóját az égen macskák húzták.

429600.jpg

 

A recept:

2 csomag sáfrány, 2 evőkanál víz, 50g élesztő, 175g szobahőmérsékletű vaj, 5dl szobahőmérsékletű tej, 2dl cukor, 0,5 teáskanál só, 800g búzaliszt, 1dl mazsola, 1 tojás a kenéshez

Sütés: 225 °C-on

A 2 csomag sáfrányt elkeverjük a 2 evőkanál vízben és hagyjuk ázni 30 percet. A vajat kockákra vágjuk. Az élesztőt elmorzsoljuk, majd elkeverjük a tejjel, a vajjal és a sáfrányos folyadékkal, majd kissé összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a sót és a lisztet. 15 perc alatt tésztává dolgozzuk, majd lefedve 60 percig kelni hagyjuk. A mazsolákat tegyük egy kevés vízbe, kb. 30 percre. Ezután szűrjük le róla a vizet.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, majd gyengéden összegyúrjuk és kisebb darabokat leszakítva elkezdjük kialakítani a formákat. Tepsire helyezve kelesztjük még 30 percig. Ezután a felvert tojással megkenve, a közepébe mazsolát nyomva, betesszük a sütőbe 8-10 percre, ami alatt készre sül.

A lussekatt formákat és az összecsavargatás módját különböző YouTube videókban megtaláljátok.

Ha további érdekességekre vagy kíváncsi Svédországból, akkor Instagram-on tudsz minket követni :D

süti beállítások módosítása