Midsommar - hihetetlen és bizarr svéd legendák a Fehér éjszakák című filmből
2022. június 13. írta: Svéd otthon

Midsommar - hihetetlen és bizarr svéd legendák a Fehér éjszakák című filmből

Közeledünk Midsommar-hoz, avagy a svédek legfontosabb ünnepéhez, a nyárközép ünnephez. Egészen pontosan, június 24-én ünnepeljük, mi idén egy vidéki kastélynál, amit az Instagram-on megmutatok majd.

Eszembe jutott egy 2019-ben bemutatott film, a Midsommar (Magyarországon Fehér éjszakák címmel jelent meg), ami tele volt nagyon érdekes pillanatokkal, szokásokkal, mint ahogyan a Midsommar ma is egy misztikus és legendákkal teli ünnep itt északon.

image_5.jpg

Akik látták, azokban felmerülhetett már mennyire valósak a filmben látott legendák, jelenetek, így utána jártam, mi is ezeknek a valóságalapja.

Ha még nem láttad a filmet érdemes megnézni, főleg annak, aki szereti a skandináv misztikus filmeket és bírja az ezzel járó meglepő képi világot, vagy ha már láttad, akkor néhány érdekesség lehet, hogy lesz ebben a bejegyzésben neked is.

Az az igazság, hogy egyáltalán nem minden kitaláció a filmben. Némi alakítással, csavarral vagy plusz egyéb pogány hagyományokkal, de a filmben látott szertartások és életvitel többsége így vagy úgy, de létezett.

 Az előzetes egy kis kedvcsinálónak vagy éppen ellenkezőleg :D

 

 

 

!!!!!Spoiler Alert!!!!!

Előbb nézd meg a filmet, ha még nem láttad, de kíváncsi vagy rá ;)

 

 

 

Idősek ugrása a halálba

A jelenet, amiben az idősek levetik magukat a szikláról, egy régen létező szertartás volt. Az ättestupa szertartása, ami a mai szótárakban magas sziklát jelent, azonban a régi, pogány időkben öngyilkos szikla volt a jelentése (régebbi svéd-magyar szótárakban még megtalálható ez a régi fordítás). Azok az idősek, akik már nem tudták ellátni magukat vagy nem tudtak a farmokon dolgozni és terhére voltak a közösségnek, egyszerűen öngyilkosok lettek. A legnagyobb feltételezetten ilyen szikla Vänersborg-nál található.

attestupan-halleberg.jpg

Pite extrákkal

Az a bizonyos pite a filmben is létező hagyomány volt, csak nem kifejezetten a nyárközép ünnepén, hanem a mindennapokban. A lányok igyekeztek mindenféle főzetet és varázslatot használni ahhoz, hogy a kiszemelt az övék lehessen. Ehhez sok esetben testük szőrzetét használták, mert a régi időkben ennek különös hatásokat tulajdonítottak, akár bájitalokban vagy egy pitében.

b838a20d683e290c411e56a0bf728c08.jpg

A létező falu

A filmben, a helyszínt adó falu, Hårga a valóságban is létezik, kicsivel Stockholm felett található. A faluhoz pedig tartozik egy legenda. Miszerint az ördög kapuja a falu mellett volt, aki oda hívta a lányokat táncolni, akik addig táncoltak neki, míg csontvázzá nem váltak.

Egy plusz érdekesség, hogy a filmforgatás helyszíne Budakeszi volt, ahova felépítették ezt kicsi svéd falut.

img_20210715_091541.jpg

A laza svédek

A filmben kínált főzetet, a valóságban inkább annak tudnám be, hogy a svédek Midsommar idején nagyon elengedik magukat és hajlamosak többet inni a kelleténél.

A templom

A filmben megjelenő sárga, háromszög alakú templomnak nem kizárt, hogy egy létező épület volt az inspirációja. Nagyon hasonló épület található Varnhem-ben, egy régi, vikingkori templom (mai neve: Kata Gård) fölé építve, ami a régi leleteket mutatja be és védi is egyben. De persze a háromszögnek a misztériumokban sokféle jelentése van ezenkívül is.

A filmben látható sárga templom.

6c185c296febe14f2d2f6302d5e2478a_1.jpg

A Varnhem-ben található vikingkori templom fölé épített épület.

press_var_kata_gard-1024x767.jpg

A rúnaírás a múlt része

A rúnaírást a 19. századig használták Svédországban. Ez nem legenda, ez tényleges létezett, de nem isteni erőkhöz volt fontos, egyszerű feljegyzések voltak leírva.

pict0531-scaled.jpg

Májuskirálynők

A májuskirálynő a régi időkben tényleg megválasztódott, vannak falvak ahol ma is, de nem döntött se életről, se halálról.

2021-06-22-103125142.jpg

A féktelenség éjszakája

A film végén található erősen 18+os jelenet, talán ahhoz kapcsolódhat, hogy a svédek ilyenkor végtelenül elengedik magukat. Talán olyanokkal is összejönnek akikkel nem kellett volna. Ahogy a blogon anno is írtam, ilyenkor dőlnek el házasságok és válások...és az idősebbek szerint régebben tényleg nagyobb volt március végén a születések száma...vagyis kilenc hónappal Midsommar után.

e6a5d4fe-5ae3-4f36-bd56-8f453876e4a6_1.jpg

Természetesen ez is egy film (amitől profitot várnak), amibe kellenek a tulzó és nagyon erős, avagy kötelező jelenetek és párbeszédek is, de ettől függetlenül a film készítői is rengeteg gyűjtés és informálódás után alkották meg a forgatókönyvet, sőt az igazi falu helyszínén, Svédországban is voltak jó néhány napot. Emiatt is lehetséges a sok valóságalap amit a film tartalmaz.

A filmet egyébként ajánlom mindenkinek, aki szereti például a skandináv krimiket és amúgy a misztikus filmeket. Ez egy népművészeti horror és szerintem egy igazán jó és érdekes film. Engem mondjuk túlzottan is érdekelnek az ilyen legendák, de a film hangulata elég magával ragadó, aki fogékony erre.

Ha kíváncsi vagy egyéb érdekességekre Svédországról vagy az idei Midsommar ünnepről akkor az Instagram-on megtalálsz minket :)

 Glad Midsommar!

süti beállítások módosítása