A szabad hozzáférés joga
2022. május 30. írta: Svéd otthon

A szabad hozzáférés joga

A hétvégén indulunk az idei első kempingezésünkre :)  Hamarabb is megejtettük volna, de a Magyarországra utazás és ügyintézés teljesen leszívta minden energiánkat az időnkről nem is beszélve.

20210910_162834_1.jpg

A lényeg, hogy egy kajakozós, lakókocsis pár napot töltünk Värmland megye északi részén, közel a norvég határhoz egy kicsi, hegyi kempingben.

Tavaly szeptemberben így mentünk és most is nagyjából így fogunk kinézni. Akkor szintén Värmland megyébe mentünk, egy kicsi, tóparti kempingbe. Amiről itt írtam :)

inkedimg_20210922_121549_li.jpg

Ennek apropóján elsőnek mesélek egy svédeknek fontos dologról, az ’Allemansrätten’-ről, vagyis a mindenki jogáról, a természethez való szabad hozzáférés jogáról, amely igazi szabadságot ad mindenkinek, hogy szabadon barangolhasson és akár kajakozhasson szinte bárhol Svédországban.

Svédországban az Allemansrätten (szó szerint "mindenki joga") a svéd alkotmány által biztosított szabadság. 1994 óta a svéd kormány kimondja, hogy a tulajdonjog ellenére "mindenkinek hozzá kell férnie a természethez az Allemansrätten-nek megfelelően.

img_20210715_093506.jpg

Ezt, az egykor, az ősi időkben általános normát biztosítja ma is Svédország, mely fennmaradt még néhány országban a világon, mint például Finnországban, Norvégiában, Izlandon vagy Észtországban.

Ezek a jogok ma lehetővé teszik a táborozást bizonyos magánföldeken, csónakázást másnak a vizein vagy bogyók, virágok és gombák szedését valaki erdejében.

1qvjnp6g4sviueheeo40yds8d14-jpg.jpg

A barangolás szabadsága a gyakorlatban

Kicsit részletesebben lebontva a következőképpen zajlik:

  • Bármilyen területre be lehet menni, kivéve a magánházakat, a lakóház közvetlen környezetét (70 méter), a megművelt területet és ha ezt tábla külön nem tiltja.
  • Sátrat állíthatsz a természetben, de engedéllyel magánföldeken is.
  • Virágot, gombát és bogyót gyűjthetsz az erdőben szabadon.
  • Magánutakon közlekedni megengedett, kivéve, ha a tábla ennek ellenkezőjét jelzi (így szoktunk mi igazán kicsi utakon autózni, aminek igazán extra élménye van)
  • A tavakban úszni megengedett (akkor is, ha az egy hotel része, de szabadon be tudsz menni, hiszen a környezethez való hozzáféréshez jogod van és a hotel nem zárja el előled a partszakaszt)
  • Bármely strandhoz hozzáférhet, ha távol marad a magánházaktól.
  • Az öt nagy tóban (Vättern, Vänern, Mälaren, Hjälmaren és Storsjön) és a teljes tengeri partszakaszon lehet horgászni, ingyen. Minden egyéb területhez horgászengedélyt kell kérni.
  • Nincs szükséged engedélyre a magánterületen való átkeléshez, különösen akkor, ha ezzel elérnél egy vízesést, tavat, patakot vagy egyéb természeti kirándulóhelyet.
  • A földtulajdonos engedélyével végezhetsz szabadtéri tevékenységet a földjén, de a házától legalább 70 méterre. Például vidéken barangolva bekéredzkedhetsz valakinek a kertje végébe sátrazni, majd másnap tovább indulsz.

friluftsliv_immersive_5.jpg

Nem csak jogod van, de felelősséged is

Ezekkel a jogokkal azonban felelősség is jár. Nem pusztíthatunk, és nem zavarhatunk másokat, sem embert, sem állatot.

Természetesen a természetvédelmi területekre itt is egyéb szabályok vonatkoznak, de ettől függetlenül, ott is érvényesül a jog, csak kicsit szabályozva, hol lehet, tűzet gyújtani és mikor vagy sátrat verni. Ez sokszor a vadállatok miatt is van szabályozva, így néhány szabály sokszor inkább azért van, hogy mindenkit védjen, magát az embert is.

Az viszont, hogy kerítések nélkül és anélkül, hogy bárki ránk kiabálna, átsétálhatunk valakinek a földjén és nem fog utánuk jönni, hogy mit keresünk itt, azt hiszem, ez egy nagyszerű dolog. Például ha valaki legelteti a földjein a teheneket, de az egy túra útvonal vagy természeti terület része, amin jogom van kirándulni, akkor a gazdának kötelessége átjutást biztosítani, amit nyitható kapukkal vagy levehető elektromos kerítésekkel oldanak meg.

Manapság a leggyakoribb jogsértései az Allemansrätten-nek:

  • szabálytalan kerítés, amely korlátozza a nyilvános hozzáférés jogát
  • a sátrak és tüzek tilalmát magában foglaló természetes területek indoklás nélküli védelme
  • privát és lezárt mólók a védett strandokon
  • engedély nélküli vadászat. A vadászat nem része az allemansrätten-nek, ahhoz a Vadászati hivatalnak kell engedélyt adnia, melyik területen, mikor és mi lőhető ki. Madártojást is tiltott szedni, mert vadászatnak minősül.

 

A legfontosabb szabály, amit mindenkor be kell tartanod, ha a természetben jársz:

 'Ne zavarj - ne pusztíts, mert a természetben te, csak vendég vagy'.

 img_20210728_170011.jpg

Vadon élő állatok és az emberek kapcsolata

Ha elhullott állatot találunk és ő egy ’statens vilt’ vagyis állami vad, akkor jelenteni kell a hatóságoknak, vagy ha lehetőség van rá a legközelebbi rendőrségen hagyni. Ezek között az állami vadak között számos ritka emlős és madárfaj van, amik végül a Természettudományi Múzeumba kerülnek kivizsgálásra.

Sétálhatunk kutyával a természetben, de bizonyos időszakokban megvannak a szabályok, miszerint pórázon kell az erdőben is sétálniuk. A kutyára mindig figyelni kell, mert a vadállatok őket hamarabb zsákmánynak nézhetik, mint az embert.

Svédországban az emberek megtanulnak és próbálnak is együtt élni a vadállatokkal, bár a túlszaporodásuk ma, nagymértékben hordozza a veszélyeket is magával, főleg a vidéki erdőmélyi házikókban, ahol kilométerekre még szomszédság sincs, ha segítségre lenne szükség. Így például a jávorszarvasoknál (akik az ország teljes részén közel 400.000-en élnek) is megyénként meg van adva, hány példány és milyenek lőhetőek ki, ugyanez igaz a medvékre (akikből leginkább az északi megyékben közel 3000 példány él) és a múlt héten elfogadott rendelet alapján már a farkasokra (belőlük közel 500 példány van) is.

Tudom, ez sokakban ellentéteket sejtet, de Európában, Svédországban van az utolsó megmaradt legnagyobb vadon, ez pedig így rengeteg állatnak ad otthont és bármennyire is kínos sokaknak, de muszáj egy egészséges egyensúlyt teremteni ember és állat egymás mellett élésében. Én nem gondolom ezt rossznak, mert, ahogyan most Pest megyében is féltek a medvétől, itt is tartanak valamennyire tőle és nem örülnek, ha a városokhoz közel császkálnak, ennek ellenére csak az adott időszakban, adott példányokat fognak lelőni, a többit befogják és visszaviszik a vadonba, ha az nem jelent veszélyt az emberre. De a városba tévedt jávorszarvast is megpróbálják kiterelni, vissza az erdőkbe, ahogyan tavaly is történt nem messze tőlünk, de persze ez nem mindennapos esemény itt sem.

bild-1.jpg

Eközben megtanítják, hogyan viselkedjünk, ha összetalálkozunk egy medvével, farkassal, borzzal vagy akár rozsomákkal.

img_20210814_191816_1.jpg

Vadállattal való találkozásnál

  • Sose fordíts neki hátat, szemmel tartva hátrálj.
  • Ha élelem van nálad, hagyd ott.
  • Próbálj magasabbnak látszani nála egy pulcsival, vagy kabáttal, amit a fejed felé emelsz.
  • Sose tűnj agresszívnak, csak csendben vonulj vissza.
  • A farkasok fenyegetve érezhetik magukat a kutyától, ezért rájuk nagyon kell figyelni.

Fő a nyugalom! ...és hát, abból itt azért akad bőven. 

img_20210828_120718.jpg

Az Instagram-on tudod követni a kajakos túránkat és általában a mindennapjainkat, ha kíváncsi lennél a svéd életre ;)

A bejegyzéshez segítség és forrás: Svéd Környezetvédelmi Ügynökség (Naturvårdsverket)

Svéd Facebook csoport, ha igazán klassz svédországi kirándulóhelyeket keresel: Vandringsleder i Sverige

 

süti beállítások módosítása