Újabb 12 érdekes tény Svédországról
2020. március 09. írta: Svéd otthon

Újabb 12 érdekes tény Svédországról

Egy telefonvonal amin felhívhatsz egy svédet, a világ legidősebb élő fája és az IKEA alapítójának nagy álma, a legészakibb IKEA áruház. Ezek és még egyéb újabb érdekességek Svédországról.

A világ legnagyobb gömb alakú épülete

Svédországban található a világ legnagyobb gömb alakú épülete, egészen pontosan Stockholmban az Ericsson Globe Aréna, amely mely 85 méter magas, az átmérője pedig 110 méter.

stockholm_globe_arena.jpg

Az északi vadon rakétabázisa

Az Esrange Űrközpont, Európa egyetlen polgári rakétabázisa, ami Svédország északi részén, egy hatalmas vadonban található, azon a részen, ahol a terület ritkán lakott és nincs fényszennyezés, így tudnak különféle éghajlati, például az északi fény kutatásokat vagy meteorológiai kísérleteket végezni. A svéd bázis emellett rakéták indítását és pilóta nélküli repülőgépek (UAV) tesztelését végzi.

esrange_foto_kristine_dannenberg.jpg

A világ legészakibb IKEA-ja

Legészakibb IKEA a világon, Haparandában, Svédország és Finnország határán található. Ez az áruház az IKEA alapítójának nagy álma volt, mert nem sokan hittek abban, hogy érdemes ennyire északra áruházat építeni. Ingvar Kamprad megérzése végül bejött, hiszen az áruházat már a második évben bővítették. A vásárlók 65%-a finn, így minden ki van írva finn nyelven is. A svédek szerint az áruház megépítése volt a legjobb dolog Haparanda város történetében, az 1809-es oroszországi béke óta, hiszen a városnak hatalmas fellendülést hozott. Ez a másik nagy terve Ingvar Kamprad-nak amit halála előtt a végrendeletében is megírt, hogy vagyona egyik felét fiai, másik felét észak-Svédország fejlesztésére hagyta és északon elinduljon egy gazdasági fellendülés.

20200209_130227.jpg

Nyolc évszak északon

Északon a természet nagyon nagy szerepet játszik az ott élők életében, így nem csoda, hogy érzékenyebbek is annak változására, ezért a szokásos négy helyett az északiak szerint egy év nyolc évszakból áll, melyet például a számik a rénszarvas-tenyésztéshez kötnek. Van például tavaszi-tél és tavaszi-nyár.

Brian élete a svéd mozikban

Miután Norvégia az istenkáromlás miatt betiltotta a Brian életét, azt Svédországban a moziplakáton így forgalmazták: „A film annyira vicces, hogy Norvégiában betiltották!”

A világ egyik legértékesebb könyve

A svédországi Uppsala egyetemén található a világ egyik legértékesebb könyve, egy 4. századi ezüst Biblia.

silv1.jpg

SMS a véradóknak

A svédországi véradóknak szöveges üzenetet küldenek minden alkalommal, amikor vérüket életmentésre használják.

Hívj fel egy svédet!

Svédország turisztikai szövetsége létrehozott egy „Call of Swede”, vagyis a „Hívj fel egy svédet” telefonszámot, amelyet véletlenszerű „nagyköveteknek” adnak, képzés és elvárások nélkül. A cél az, hogy szűretlen képet adjon a svédek életéről. Felhívhatsz egy svédet és bármit megkérdezhetsz tőle. A telefonszám jelenleg nem üzemel, de az elmúlt egy évben nagyon sokan hívták a vonalat. A telefonálók 32%-a amerikai volt. 190 országból telefonáltak átlagosan, 2,4 percet töltve a telefonálással.

Minden alkalommal olimpiai érem

Svédország és emellett Finnország az egyetlen országok a világon, amelyek 1908 óta minden olimpiai játékon érmet szereztek.

Svédország Twitter-fiókja

Svédország hivatalos Twitter-fiókját egy véletlenszerű polgár kapja meg hetente a kezelés céljából.

Egy kitömött kék bálna

Az egyetlen kitömött kék bálna a világon a svédországi Göteborg Természettudományi Múzeumában található. Állkapcsait csak különleges alkalmakra nyitják meg, például a svéd választási napokon. Kitömött teste mellett, megtalálható a csontváza is.

20190112_141159.jpg

A legrégebbi élő fa a világon

A legrégebbi élő fa egy kb. 9550 éves Svédországban élő norvég fenyő. Ez körülbelül 3000 évvel régebbi lett, mint az írás találmánya. Hosszú életének titka, hogy a fenyő nagyjából 600 évente új törzset növeszt, de növény évezredek óta ugyanabból a gyökérrendszerből éled újra. A különleges fa az Old Tjikko (Öreg Tjikko) nevet kapta, az őt felfedező professzor, Leif Kullmann husky kutyája után.

old_tjikko.jpg

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

süti beállítások módosítása