Svédország legnagyobb áruháza
2019. augusztus 26. írta: Svéd otthon

Svédország legnagyobb áruháza

Svédország legnagyobb áruháza, egyben turisztikai célpont is. Egy olyan vásárlási élményt kínálnak, amihez hozzájárul egy egész város, Ullared.

Ez a Gekås, Svédország olcsó áruháza.

image_2.jpg

Az áruházat 1963-ban alapították, mely idén napi látogatói rekordot döntött, 29.200 vásárló látogatott el július 30-án az áruházba. Mi öt nappal előtte voltunk. Csak plusz adatként, az Auchan budaörsi áruházában 9000 fő a napi látogatói átlag.

Az áruház teljes területe 77.000 nm. Viszonyításképpen, Magyarország legnagyobb áruháza jelenleg a Soroksáron található IKEA áruház, mely 34.000 nm.

3613526_2048_1152.jpg

Több, mint 2000 parkolóhely, 8000 bevásárlókocsi és 70 kassza várja a vásárlókat, akikből egyszerre 7000 fő tartózkodhat az áruházban, melyet a biztonságiak folymatosan felügyelnek.

Az áruház weboldalán állandó webkamerás közvetítés is van, hogy indulás előtt lehessen látni milyen hosszú sor kezd kialakulni.

Az épületben található étterem, kávézó és fodrászat is, az áruház külső területén pedig egy játszótér, kemping, motel és szálloda várja a vásárlókat, hiszen az áruház olyan nagy, hogy ha az ember tényleg mindent felmérve szeretne vásárolni és spórolni, akkor ahhoz több napra van szükség.

eo7yux3a5vfold6lrozy.jpg

lekplatsen1-1200x700.jpg

Az étterem, az IKEA-ból ismert koncepcióval teljesen megegyezik és az ételek is hasonlóak.

img_7207.JPG

A főszezonban 1800 alkalmazott dolgozik az áruházban, azon kívül az állandó munkatársak száma 750 fő, mely egyenlő Ullared lakosainak számával is.

Az áruháznak 2009 óta saját tv műsora is van, Ullared néven, melyben különböző emberek vásárlásait mutatják be, mit, miért, minek és mennyiért vásárolnak. Ez a műsor az ötös csatornán minden idők legnézettebb műsora lett.

Az áruházban találni olyan termékeket, amiket Svédországban máshol nem árulnak, például az édességek között vagy tényleg olyan áron amiért megéri megvenni. Tapasztalaink szerint egy nagyobb bevásárlásra tényleg érdemes elmenni, amikor az ember mondjuk egy leendő új otthon teljes készletét akarja feltölteni, akkor tényleg megéri itt vásárolni.

2772110.jpg

A svédek szerint óránként 1000 koronával lehet számolni az itt eltöltött időt, legalábbis ami a blokk végösszegeként fogad majd minket, ami majdnem igaz is lett.

Az üzlet filozófiája, hogy mindent verhetetlen áron adjanak el, ami befér az autódba. Egész évben minden alacsony áron, így reklámra sem költenek hetente, hiszen nincs heti vagy havi akció, hogy mindig érdemes legyen ellátogatni az áruházba. Fontos a vásárlási élmény megteremtése, ezért, hogy a slow shopping élményt megteremtsék, vagyis, hogy ne kelljen sietni (persze üzleti szempontból ez nagyon okos) építettek egy egész kempinget is az áruház mellé. Kutyaóvoda is található az áruház mellett, ahol képesített kutyaoktató felügyeli a kutyusokat, amik a gazdik vásárolnak.

Az áruház részlegei közé tartozik, a minden, de tényleg. Minden ami elszállítható autóval, azt itt megkapni, a gyermek, női és férfi ruhától, a virágokon át, az élelmiszeren túl, a kerti szerszámokig, játékok, konyhai gépek, hobbi termékek, autós kiegészítők, világítás, kültéri bútorok, kozmetikumok, kerékpárok és kiegészítők, lakástextil, sportruházat, barkácsolás, otthoni dekoráció, könyvek és még ennél is több.

Egy sportbar-t is létrehoztak, azoknak akik kicsit kikapcsolnának vásárlás közben. Itt lehet tv-t nézni és pihenni. Ez nagyjából az áruház felénél található.

2772120.jpg

A vásárlás végén, egy mércén meglehet mérni a blokk méretét, jelenleg ebből is éppen verseny zajlik az áruházban. Egy átlagos blokk inkább a 2 méter körül van.

dsc01675_48054600.jpg

Az év majdnem mindennapján nyitva tart, kivéve a karácsonyt, az új évet, és a vízkereszt napját.

Néhány érdekesség:

  • minden 10. percben érkezik egy kamion, tele áruval
  • ha nem töltenék fel az áruházat termékekkel, két nap alatt teljesen leürülnének a polcok
  • évente 12 millió pár zoknit adnak el
  • ez Svédország legnagyobb lemez boltja, 600.000 CD-vel
  • évente 40 millió darab zsemlét sütnek
  • évente 2000 tonna édességet adnak el 

 

Ha egyszer a környéken jártok, már csak a hangulat kedvéért is érdemes betérni, milyen egy svéd vásárlás, amikor őrület van a köbön.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat is :)

 

 

 

 

Az áruházról:

https://www.gekas.se/


süti beállítások módosítása