Karácsony Svédországban
2019. december 20. írta: Svéd otthon

Karácsony Svédországban

Az idei lesz a második karácsonyunk Svédországban. Az elmúlt évekhez hasonlóan, most is valamiben hagyományosak vagyunk, de idén már több mindent átvettünk a svédek karácsonyi hagyományaiból.

Ha nem is mindent fogunk úgy csinálni, mint ők, de sok apró és érdekes hagyományuk van, amit érdemes átvenni tőlük, főleg, ha szeretjük a skandináv életmódot.

Kívánj Boldog Karácsonyt svédül!

Boldog Karácsonyt svédül úgy mondjuk: God Jul (gú jül).

Mikor kezdődik a készülődés?

Svédországban már október végétől nagyon sok helyen látni karácsonyi csillagokat, a boltokban pedig már nagyon sok karácsonyi édességet, péksüteményt kezdenek el árulni. Lehet, korainak tűnik, de a korai sötétedéssel együtt jó dolog becsempészni apró dolgokat a mindennapokba, amik a karácsonyi várakozáshoz tartoznak. A svéd karácsonyi vásárok közül pedig egyet mindenképpen érdemes meglátogatni.

Mit tesznek a svédek a hideg és a sötét ellen?

Télen Svédországban sokkal kevesebbet van világos, még a déli régiókban is alig látni a napot és nagy a szürkület egész nap, olyannyira, hogy sokszor egész nap világítanak a lámpák a házban. Hideg délen is van, de nem annyira vészesen, mint az északi akár -20 fokos hőmérséklet. Északon cserébe garantált a szeptember közepétől tartó havazás. A legtöbb svéd viszont olyannyira nem szereti a hideget és a sötétet, hogy a legtöbben ilyenkor elutaznak délre, melegebb helyekre. A szomszédaink például a héten elutaztak Olaszországba.

Milyen dekorációkat használnak?

A svéd téli és egyben karácsonyi dekorációk elengedhetetlen kelléke a csillag… minden mennyiségben és mindenféle formában. Legyen az ablakban világító, étkező asztal vagy ágy felett lógó papír verzió, mini csillagok üvegbe téve vagy a konyhában girlandként használva. Fából, papírból vagy narancshéjból, legyen bármiből is, mindegyiket imádják. Ezenkívül bármilyen karácsonnyal kapcsolatos dísz, természetes anyagokból is nagyon népszerű. Fenyőágak az ablakban vagy az ajtó előtt lábtörlőként, narancs egy kis fahéjjal és szegfűszeggel vagy almába szúrt gyertya.

A mi nappalink idén ilyen lett :)

20191215_194613.jpg

Egyébként az ablakba tett lámpának a hagyománya onnan ered, hogy régen az ablakba helyezett gyertyával vagy lámpással segítettek haza találni annak, aki távol volt.

Mit néznek a tévében?

Nem kérdés, hogy 15 órától Kalle Anka-val kezdődik a karácsony, vagyis Donald Kacsával és barátaival, egy Disney mese válogatással, mely 1960 óta minden karácsony délután a svédek már-már kötelező programja. Évek óta ez a legnézettebb műsor, közel 3 millió 800 ezren nézik meg.

Milyen a karácsonyfa?

Szinte az összes svéd nappali szobát karácsonyfa díszíti, sok helyen még kisebb helyiségekben is találni egy-egy kisebb fenyőt. A fát általában a szupermarketek parkolójában árusítóktól szerzik be vagy kivágják maguk az erdőben.

A dekoráció hagyományosan a svéd zászlócskás girland és a karácsonyfára tehető mini gyertya, amiből a biztonság érdekében ma már elemeset használnak. Ezenkívül sok a természetes dísz a fákon, mint a narancs vagy a toboz, esetleg horgolt vagy fából készült díszek.

Persze ma már sokan, nem a hagyományos díszeket használják, de vidéken még így is sok helyen díszítik a fát a régi idők hagyományai szerint.

christmas-tree-and-christmas-goat_helena-wahlman-ibsweb.jpg

Mikor kapjuk meg a karácsonyi ajándékokat Svédországban?

Karácsony estéjén, december 24-én érkezik az ajtón kopogtatva Tomte, aki általában az apuka vagy a nagypapa, aki kiszaladt a postaládához vagy az újságoshoz.

Meddig tartanak nyitva az üzletek?

A 24-e délutánig a legtöbb üzlet és szupermarket még nyitva van. Viszont például a nálunk található nagy élelmiszerbolt 25-én és 26-án is nyitva van 07-14ig és 09-17ig, de például az IKEA is kinyit már 26-án. Persze a kisebb üzletek zárva tartanak ezen a két napon is, de azért találni jó néhány boltot, főleg nagyobbakat, amik kinyitnak. Szóval, ha látunk olyan boltot, amire ki van írva, hogy mindennap nyitva, az tényleg mindennap nyitva van.

Mit kellene nem ajándékba adni?

Ha valóban fogalma sincs arról, mit vásárolhat szeretteinek, a svéd társadalom erre egy nagyszerű megoldást talált: „årets julklapp”, vagyis az év karácsonyi ajándéka. Ez bármi lehet, a konyhai eszköztől a tabletig, csupa olyan dolog, ami egyébként az évben népszerű volt.

Az idei évben ez a termék a mobiltelefontartó doboz.

mobillada-svart.jpeg

Ha valakitől az év karácsonyi ajándékát kapod, ne felejts el emlékezni erre jövő karácsonykor, hogy bosszút állj, ugyanis, ez inkább egy átveréses ajándéknak felel meg, amolyan bocsi ’nem tudtam mit vegyek neked’ dolognak.

Mit esznek karácsonykor?

Julbord, vagyis a „karácsonyi asztal” alapvetően egy svédasztal, csak karácsonyi verzióban. Az alap kiegészítők a kenyér, sajt, vaj, burgonya, sonka, húsgolyók, kolbászok, lazac és hering különböző szószokban. Az este folyamán pedig édességnek esznek rizspudingot lekvárral és sajttortát.  

20191115_135316.jpg

20191115_135339.jpg

20191115_135431.jpg

Mit isznak karácsonykor?

A glögg talán a leggyakoribb svéd karácsonyi ital. Megtalálható bármilyen szupermarketben (ami csak néhány százalék alkoholt tartalmaz), vagy az állami tulajdonban lévő Systembolaget alkoholboltban (ha a megfelelő változatot szeretnénk, körülbelül 10% alkohollal). A glögg olyan édes, mint az édes bor. A svédek felmelegítik egy edényben, majd hozzáadnak mandulát és mazsolát, amelyeket később ki is esznek belőle.

00d10c0d-cf7a-4d6f-8e8a-8af4e892e343_1.jpg

Van alkoholmentes változata is, ez általában valamilyen bogyó levéből készül, citrommal, szegfűszeggel, ánizzsal és fahéjjal felmelegítve.

A svéd gyerekek a julmust-ot szeretik inni karácsonykor, ami a svéd kóla. Ez egy tényleg kólára hasonlító ital, egy kis köptető szirupos beütéssel.

 

Szóval, ha szeretnél egy kis svédes karácsonyt magadnak, akkor egyél karácsonykor egy heringet, húsgombócot és krumplit, igyál egy kis glöggöt és nézzetek Disney mese válogatást, mielőtt Tomte meghozná az ajándékokat. 

Boldog Karácsonyt!/God Jul!

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

süti beállítások módosítása