Midsommar, észak legfontosabb ünnepe
2020. június 16. írta: Svéd otthon

Midsommar, észak legfontosabb ünnepe

Szombaton lesz a nyár leghosszabb nappala és az északi népek, köztük a svédek is ekkor ünneplik Midsommar, vagyis a nyár közepének ünnepét, mely a legfontosabb és legmonumentálisabb ünnepük, amikor mindenki igyekszik elhagyni a várost és vidékre utazni ünnepelni, hogy ott minél közelebb legyen a természethez.

A svédek jó összhangban élnek a természettel, ezért ilyenkor ér véget a szünidő is és indulnak el öt hetes nyári szünetükre. Az ország fő útjai megtelnek autókkal, hogy az út végén családok és barátok egyesüljenek, ezért számukra ez a legfontosabb ünnep, mert ilyenkor kezdődik az év igazi nagy pihenése.

Mit esznek?

A hagyományok családonként eltérőek lehetnek, de általában hering, burgonya, lazac, västerbotten pite, tojás és eper torta kerül az asztalra. Ha szeretnél beszerezni pár igazi svéd hozzávalót, akkor Magyarországon itt találod

midsommarbuffe-1240.jpg

Nyári koszorú

Midsommar ünnepe előtt a lányok kis kosarakkal indulnak el a rétekre, virágokat szedni és készítik el a virág koszorúkat. Régen a jó aratást várták a virágszedésétől és a lányok a koszorúkat ünnepek után felakasztva szárították ki, így hozva szerencsét nekik, a nagy Ő megtalálásához.

midsommarkrans.jpg

A májusfa

Sokan gondolják, hogy a májusfa állítása a vikingkorból származik, és egy falloszt akar ábrázolni, de ez egy mítosz, ugyanis ez egy német, keresztény öröksége Svédországnak. Ettől függetlenül ma egy falu, közösség vagy város lakói együtt díszítik fel a májusfát és viszik a falu központi részére felállítani, ahol azután énekelnek és táncolnak körülötte.

midsommar_galleri.jpg

Hétféle virág

A lányok a mulatozásból hazaindulva útközben hétféle virágot szedtek, amiket betették a párnájuk alá, ezzel a hiedelem szerint, alvás közben megálmodták leendő férjüket.

sju-sorters-blommor.jpg

A mindig rendezett svédek

Na, ez az az ünnep, amikor egyáltalán nem azok. Mondhatni a midsommar éjszakája egy varázslatos idő, amit főképpen az alkohol befolyásol, így ilyenkor gyakran dőlnek el házasságok és válások. Persze nem ennyire drasztikusan, de azért ilyenkor nagyobb számban történnek meg ezek a dolgok. Állítólag a legtöbb svéd márciusban születik, de ez meg valószínűleg egy másik mendemonda.

sverigelotten_folkdansringen_1900x854_1.jpg

Éjszakai fürdőzés

Az előző ponthoz hozzátartozik ez a hagyomány is. Ugyanis sok helyen még mindig tartják az éjszakai meztelen fürdőzés hagyományát, ami vagy új párok kialakulásához vezet, vagy a régi helyett lesz új.

e6a5d4fe-5ae3-4f36-bd56-8f453876e4a6.jpg

Ha az alábbiak megtörténnek veled, egy nyár közepi estén, akkor minden bizonnyal egy hamisíthatatlan svéd midsommar party-ba kerültél.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

süti beállítások módosítása