12 ok, amiért érdemes télen Svédországba utazni
2019. október 29. írta: Svéd otthon

12 ok, amiért érdemes télen Svédországba utazni

Sokan gondolhatják úgy, hogy Svédországba nem érdemes télen elutazni, mert a látnivalók nagy részét a hideg és a sötét miatt ki kell hagyniuk. Viszont a téli svéd időszak, valami teljesen mást nyújt, mint azt gondolnánk. Amikor belepi az országot a hó és az északi hegyektől a déli tavakig fehérré változik a táj, akkor megtapasztalhatjuk az ország egy teljesen új, egyedülálló oldalát.

Hagyományosan a téli időszak kevesebb turistát vonz Svédországba, emiatt viszont, számos kedvezményt kínálnak az ország egész területén, valamint olcsóbb repülőjegyekre is szert tehetünk. Kivéve az ünnepi időszakot és a februárban esedékes sport szünetet (sportlov). Ezért a téli időszak különösen kedvező Svédország felfedezéséhez.

Mivel hamarosan itt a tél, mutatok 10 okot, miért érdemes télből, a még nagyobb télbe utazni. 

1. Utazz kutyaszánon

Vannak helyek, ahol a kutyákkal tölthetünk egy egész napot, akár egy éjszakát a vadonban vagy csak mehetünk velük egy nagyobb erdei kört, átélve milyen is ez a környezetbarát utazás. Stockholm-tól 400km-re Lindvallen-ben is átélhetjük ezt az élményt vagy belföldi járaton érkezve Sälen-Trysil repterére, bérelhetünk akár kutyaszánt is, mint reptéri transzfer.

20190212_113056.jpg

2. Keress északi fényt

Az északi fényt (Aurora borealis) "a világ legnagyobb fényshow-jának" is nevezik, és ami ebben a legjobb, hogy ingyenes. Ha eléggé neki indulunk északnak, már szeptembertől látni fogjuk. Ne felejtsük el a meleg takarót és egy bögre teát vagy kakaót, mert a show előtti várakozás akár órákig is eltarthat.

dsc_5199.jpg

3. Kövesd nyomon a vad rénszarvasokat Lappföldön

Svédország azon kevés ország egyike a világon, ahol megfigyelhető a rénszarvas, különösen a fehér rénszarvas. Lappföldön számos túrát szerveznek a rénszarvasok megfigyelésére.

reindeer_herding.jpg

4. Síelj a 200 síparadicsom egyikében

Tudtad, hogy Svédországban mintegy 200 síközpont található? A népszerű Åre sífalu környékén található üdülőhelyektől a Dalarna, Jämtland, Härjedalen síterepekig és a Svéd Lappföldig több száz olyan hely található, ahol elérhetjük a lejtőket. A legnépszerűbb lesiklópályák Åre környékén találhatók, amely 1,5 órával repülővel elérhető Stockholmból (660 km). Ezenkívül Lindvallen és Orsa is a népszerű helyek egyike. Orsa-ban emellett egy ragadozópark is található.

20190212_134138.jpg

5. Szaunázz úgy, mint a svédek

Ezt talán nem mindenki próbálja ki, de aki bátornak érzi magát hozzá, az Észak-Svédországban számos helyen találkozhat ingyenes szaunával. A svédek szerint, nagyon szórakoztató a szaunából kifutni a hideg éjszakai levegőbe - fröcskölj egy kis havat magadra, vagy merülj bele, ha elég bátor vagy. 

talvine.jpg

6. Autózz befagyott tavakon

Svédországban 97.500 tó található, így biztosan találunk egyet mi is a környéken, ami tél idejére befagy. Sok tó, ilyenkor jégkorcsolya pályává változik, de sok tavon akár autókázni is lehet. Arjeplog tavai például, az autógyártók kedvenc tesztelő pályájává alakul ilyenkor.

20190211_111949_1.jpg

7. Fedezd fel a számi kultúrát

Nagyjából 20.000 számi él Svédországban, akik a világ egyik legrégebbi kultúrájával ismertetnek meg, a saját földjükön, ahol rénszarvasokat tenyésztenek. Tölts el néhány napot velük vagy Jokkmokk-ban, ahol februárban egy hagyományos számi piacot is tartanak, aminek a hagyománya már 400 éve tart.

jmkmarknad5_cjutsi.jpg

8. Téli sportok

Svédország az egyik legjobb ország a téli sportok számára, legyen az akár szervezett, akár alkalmi sport. A jégkorongtól, a síelésen át (sífutás vagy szlalom) a jégkorcsolyázásig.

20190211_113713_1_1.jpg

9. Legyél szurkoló egy jégkorong meccsen

Persze a világon sok országban van jégkorong meccs, de egy svéd jégkorong meccs, főleg például a göteborgi hazai csapat meccse, egészen hihetetlen élményt ad, amit mindenképpen érdemes egyszer megnézni. Szóval, irány a Scandinavium.

20190105_152332_1_1.jpg

10. Töltsd az éjszakát egy jéghotelben

Mit szólnál egy hotelhez, amit minden évben újra építenek. Jukkasjärvi jégszállodája igen fagyos élmény, főleg azoknak, akik szeretik az ennyire extrém kihívásokat. A szállodát idén építik fel 29. alkalommal és április környékén, amikor jön a melegebb idő, szép lassan elolvad.

icehotel365_akliger.jpg

11. Fogj halat egy jeges tóból

Ha még soha nem próbálkoztál a horgászattal itt az ideje elkezdeni egy befagyott tavon. Hagyományosan lyukat fúrnak a tavakban, leülnek  egy rénszarvas szőrre, kávét főznek és várják a fogást. A legjobb halak, amik horogra akadhatnak ilyenkor a sügér, a lazac, a pisztráng, a csuka vagy a sügér.

ice-fishing.jpg

12. Látogasd meg a karácsonyi vásárokat

Stockholm mellett számos városban található karácsonyi vásár, Svédország számos pontján. Ezek közül az egyik legszebb karácsonyi vásárt Tjolöholm kastélyában rendezik minden évben. Helyi kézműves termékek mellett, megkóstolhatjuk a helyi ízeket is, a kicsiket pedig sok program várja. A berendezett hangulatú otthonoktól pedig mi is nagyon hamar karácsonyi hangulatba kerülünk. Ezenkívül Göteborg vidámparkjában a Liseberg-ben is sok karácsonyi izgalom vár ránk vagy Kosta városában, Svédország üvegműves központjában, ahol igazi téli csodavilágot hoznak létre.

20181123_161356.jpg

Szóval hiába a tél, a hideg és a sötét, rengeteg mindent kipróbálhatunk télen is vagy csak télen, amiért érdemes legalább egyszer vagy akár többször Svédországba utazni.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

 

 

Egyéb infók: https://sweden.se/

süti beállítások módosítása