Göteborg titkos látnivalói
2023. január 03. írta: Svéd otthon

Göteborg titkos látnivalói

Na, persze nem titkosak, de az alábbi látnivalók kevésbé ismertek vagy egyértelműek, hogy oda valamiért érdemes elmenni. Ezekből írtam össze nektek a kedvenceimet, köztük kettőt, amik igazából Göteborg elővárosaiban találhatóak, de tömegközlekedve könnyen megközelíthetőek.

img_6745.JPG

Göteborg tömegközlekedése

Először is, ha csak pár napot vagytok Göteborg-ban és kevés időtök van a látnivalók között vagy túl nagynak érzitek a távolságot, akkor érdemes tömegközlekedni és 24 vagy 72 órás napi jegyet váltani. Ezt megtudjátok tenni a vasútállomáson vagy a főbb csomópontoknál található butikokban. Az alábbi weboldalon pedig minden információt megtaláltok ehhez: www.vasttrafik.se/en/

Az oldalon a honnan-hová résznél megtaláljátok a busz számát vagy nevét, indulási pontját, amit Göteborgban betűkkel jeleznek (pl.: Track B). Leírják, milyen zónás jegyre van szükség, az mennyibe kerül és hogy tudod megvásárolni, valamint egyéb aktuális közlekedési infókat is leírnak.

A közlekedés egyébként átlátható és nem túl bonyolult a városban. A Stenpirentől közlekedő mini komp a Lindholmen-ig például ingyenes, amit a hajón lévő zöld zászló is jelez.

Göteborg tömegközlekedési hálózatának térképe

1970-01-19-123445660_1.jpg

Kedvenc kevésbé ismert helyeim Göteborg-ban

Ängholmen szigete

Slatholmen, ahonnan a déli szigetekre indulnak a hajók, már önmagában egy szuper cuki környék, de az nem egyértelmű, hogy hol milyen szigetekre érdemes kimenni vagy ki lehet egyáltalán. A kedvenc ilyen kicsi szigetem, ahonnan szuper a kilátás, az Ängholmen. Saltholmen fölött található, amire egy kicsi fahíd vezet át és csak lakóházak találhatóak rajta. A lakóterületeket és kerteket nem zavarva fel lehet mászni a sziget szikláin megszemlélni a kilátást. A sziget feletti rész a Långedrag-ig nagyon szigetvilágos, így szerintem ide mindenképpen érdemes elsétálni.

1970-01-20-093758386.jpg

Stegerholmens småbåtshamn

Näset és környéke egy kicsi nyugalomszigete, a város alatt, de még Göteborg-hoz tartozóan. Itt található egy kicsi hajókikötő, ahol a sziklákra felsétálva, akár egy padra ülve élvezhetjük a kilátást, miközben testközelből megszemlélhetjük milyen is egy igazi, halászházikó, avagy fiskestuga.

Innen nem messze van Göteborg legcukibb kicsi homokos strandja, a Näsetbadet, ami, ha nincs éppen fürdő idő akkor is érdemes kisétálni körbenézni. A körnéyket a 92-es és 94-es busszal éritek el, Näsbovägen megállóig.

31812839970_6113575a05_b.jpg

Gathenhielmska Kulturreservatet

Amikor először látogattunk Göteborg-ba nem igazán értettem, mi olyan érdekes a városban, igazából nem is tetszett. Aztán egy év alatt rájöttem, hogy a város tele van szerethető helyekkel, amik általában az orrunk előtt vannak, de van olyan is, ami el van dugva a kiváncsi szemek elől. Ilyen a Gathenhielmska rész is, ahol a 16-17. században épült házakban élnek a mai napig és sokan nem is ismerik ezt a helyet. A picike városrész a Pölgatan nevű utcában található, közel a belvárosibb részekhez.

img_5549.JPG

Victoriapassagen

A Viktória átjáró mellett a legtöbb turista általában elsétál, pedig a fő bevásárló régióban található. Viszont nem feltétlenül figyleünk be minden kapualjba, így ezeket az átjárókat nehéz is észre venni, pedig nagyon kedves kávézók és boltok találhatók az átjáróban, amiért érdemes átsétálni rajtuk.

img_6710.JPG

Az utcán sétálva, időnként felfelé is tekintve látni érdekes dolgokat, és így pillanthatjuk meg a Viktória átjáróhoz vezető kaput is.

img_6707.JPG

Kronhusbodarna

A Gustaf Adolfs tér mögötti régi Kronhuset a város egyik legrégebbi fennmaradt épülete, több kisebb épülettel és egy parkkal. Az épület a 17. század közepén épült a katonaság egyenruháinak és egyéb katonai felszereléseinek raktáraként. Ma egy élő kézműves központ található a történelmi épületekben és egy étterem is, a Café Kronhuset, ahol 110 koronáért ebédmenüt is találtok hétköznapokon, amely a főétel mellett tartalmazza a salátát és a kávét is.

img_6608.JPG

Landala Högreservoar

Landala városrészében található víztározó, amiről kívülről ezt egyáltalán nem állapítnanánk meg, mert egy mini kastély ruhájába burkolták. Az épületet inkább a helyiek ismerik, pedig a kilátás az épület legfelső lépcsőjéről nagyon szép. 

fastighet_landala_hogreservoar.jpg

A következő két helyszín, nem teljesen Göteborg-ban található, de könnyű elérni őket és mindegyik megér egy kis kitérőt.

Mölndals Kvarnby

Mölndal, Göteborg elővárosaként könnyen elérhető tömegközlekedéssel. Ott pedig elsétálva a régi iparnegyedbe, elénk tárul a habzó víztömeg a régi gyárnegyed épületei között és alatt. Találunk itt secondhand butikokat és kedves kávézókat is, ha nyáron érkezünk. Télen viszont, fagyott csodavilággá változik a zuhatag.

molndals_kvarnby_den_11_sept_2006_bild_4.jpg

Kungälv

A múlt és a jelen városa, 22km-re Göteborg-tól. A város erődjét, még a norvégok kezdték építeni a 14.században. Az erőd alatt pedig macskaköves utcákon sétálgathatunk, a 17.századi épületek között. Ha tömegközlekedéssel érkeztek, azt egy busszal megtehetitek, de figyeljetek, hogy zónát léptek és nem csak A, hanem B zónás is legyen a napi jegyetek vagy éppen úgy vegyétek meg az aktuális jegyeteket, hogy mindkét zónára érvényes legyen.

img_6845.JPG

Remélem ezek a tippek is segítettek egy kicsit, ha Göteborg-ban jártok, minél érdekesebb legyen számotokra a város és jobban megismerjétek.

Ha egyéb svéd dolgokra és a mindennapokra is kiváncsi vagy, az Instagram-on megtalálsz minket. 

süti beállítások módosítása