Az északi sarkkör felett található Nikkaluokta, egy számi falu, ahonnan elterjedt egy helyi leves, amely magáról a városról kapta a nevét, a Nikkaluokta leves.
Régen az iskolákban menza ebéd volt, nekem pedig annyira megtetszett az egyszerűsége, hogy gondoltam megfőzőm...és annyira jó lett és isteni finom, hogy gondoltam ti is készítsétek el és kóstoljátok meg.
Hozzávalók 4 adaghoz
250 g darált marhahús (sertéssel is finom)
350 g fejes káposzta
1 evőkanál vaj
2 evőkanál mustár
2 evőkanál paradicsompüré
1 babérlevél
2 db csirkehúsleves kocka
12 dl víz
1 póréhagyma
1 evőkanál szójaszósz (elhagyható)
1 teáskanál só
fekete bors, frissen őrölt
Tálaláshoz
petrezselyem
kenyér
vaj
Elkészítés
A darált húst vajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a mustárt, a paradicsompürét, a babérlevelet, a morzsolt húsleveskockákat, és együtt pirítjuk.
Öntsük rá a vizet és hagyjuk felforrni.
A káposztát felaprítjuk, a póréhagymát szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk a a leveshez és kb. 20 percig pároljuk.
Öntsük bele a szóját, és ízesítsük sóval és frissen őrölt fekete borssal.
Tálaláshoz ízlés szerint a petrezselymet felaprítjuk és a levesbe szórjuk.
Kenyérrel és vajjal tálaljuk, hogy még laktatóbb legyen.
Útközbeni ebédnek
Mivel az elkészítéséhez csak egy edény szükséges, így útközben kirándulva is könnyen elkészíthetjük úti ebédnek az erdőben. Mi a hozzávalókat előre elkészítjük, dobozokba, vagy zacskókba és egy úti főzőn megfőzzük kirándulás közben.
Ha egyéb úti tippekre vagy érdekességekre lennél kiváncsi Svédországból, gyere és tarts velünk az Instagram-on.