Aki Svédországba érkezik, szinte azonnal megismerkedik a svéd fahéjas zsemlével/csigával vagyis a kanelbulle-val. Ez az eredetileg luxus sütemény az 1920 -as évek körül született. Akkoriban csak a gazdagabb családok engedhették meg maguknak. Az ötvenes évek után azonban, ahogy a fahéj egyre jobban elérhetővé vált, mindenki kedvence lett. A fahéjas zsemléknek, mint kedvenc sütinek, saját ünnepe is, október 4-e.
Ha ti is megünnepelnétek vagy csak egy kis skandináv ízvilágra vágytok, akkor itt találjátok a szerintem legjobb receptet. Amikor a főbérlőinknek átvittük csak annyit mondtak: Ez a világon a legjobb fahéjas zsemle amit valaha ettek :D
Hozzávalók
500 g tej
50 g friss élesztő vagy 14 g száraz élesztő
150 g vaj, megpuhítva
90 g porcukor
1 teáskanál só
1 evőkanál kardamommag vagy őrölt kardamom
780 g búzaliszt
Töltelék
150 g vaj, megpuhítva
90 g porcukor
2 evőkanál őrölt fahéj
Tetejére
1 tojás
Gyöngycukor
Elkészítés
1. Melegítsd fel a tejet.
2. Egy nagy tálban morzsold össze az élesztőt, és add hozzá a meleg tejet. Keverjük, amíg fel nem oldódik.
3. Add hozzá a vajat, a cukrot, a sót, a kardamomot és a lisztet, és dolgozd fel a tésztát körülbelül 10 percig egy dagasztógéppel vagy fakanállal és kézzel. A tésztának olyan keménynek kell lennie, hogy meg tudd érinteni anélkül, hogy az ujjaidra tapadna, de még elég puha marad.
4. Fedjük le a tálat, és hagyjuk a tésztát kelni körülbelül 30 percig, vagy kétszeresére.
5. A töltelékhez keverd össze a vajat, a cukrot és a fahéjat.
6. Tedd a tésztát lisztezett felületre, és enyhén gyúrd a tésztát, szükség szerint adj még hozzá további lisztet.
A tésztát nagy téglalappá nyújtjuk, körülbelül 1 cm vastagon.
7. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd félbehajtjuk.
8. Vágd a tésztát körülbelül 1 cm széles szeletekre. Kezd el csavarni a tészta egyik végét, amíg a másikat fogod és csavarj belőle gombócot, majd a tészta végét hajtsd be alulra.
9. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
10. Fedd le és hagyd kelni 30 percig. Melegítsd elő a sütőt 250 Celsius fokra.
11. A tojást egy kis tálban felverjük, majd megkenjük vele a zsmeléket és a tetejére szóró cukort teszünk.
12. Kb. 6-8 percig sütjük, amíg a teteje és az alja aranybarna nem lesz
Boldog fahéjas csiga napot!
Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról és a mindennapjainkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat :)