Svéd otthon

2020.már.24.
Írta: Svéd otthon

Boldogságrecept a svédektől

Most még inkább aktuális, az az intő jel, amit most kapunk a nyakunkba világszinten, hogy igen is le kell tudni lassítani az életben és tudni kell, hol van a megfelelő egyensúly, legyen az vásárlás, az otthonunk, a természet, a munka vagy a család.

Most van időnk elkezdeni gyakorolni azt, ami a svédeknek és egyébként a skandináv népeknek olyan jól megy, és ami miatt itt most sincs pánikhangulat. Aggódnak és óvatosak, figyelmesek, de nem pánikolnak.

20190220_083820.jpg

Gondoltam, ez a téma most talán még jobban segíthet, ha csak a gondolatok elterelésében vagy abban, hogyan is vágjunk bele abba, hogy másképp lássuk a dolgokat és kicsit lassabban éljük az életünket, ne feszengjük túl a dolgokat és ne másoknak akarjunk megfelelni minden percben.

Én és a lagom

Sokan írtak már könyvet arról, mi is a lagom, de én valahogy egyikben sem látom a teljes igazságot a lagomról. Svédországban élve, most már külföldiként is látom mi a lagom, de nem mindig az, amit a könyvek leírnak.

Mi az a lagom?

A lagom egy svéd életstílus, amivel a mindennapokban próbálsz élni. Vásárlás közben, munka közben vagy a lakberendezésben. A lagom annyit tesz: ’nem túl kevés, nem túl sok, pont jó’.

Pont úgy jó, ahogy neked jó, mert mindenkinek máshogy jó.

A lagom maga a megfontolt boldogság, de mivel mindannyian mások vagyunk, mindannyian más dolgoktól is leszünk boldogok.

A lagom mindenkinek mást jelent, mindenkinek mást ad és mindenki mást valósít meg belőle.

this_or_that_instagram_story_1.jpg

Mit jelent a svédeknek a lagom?

Ahány ember annyifélék vagyunk, éljünk bárhol is a világon, bármilyen körülmények között. Az emberi természet is ezáltal sokféle lehet. Van olyan svéd, aki ismeri a lagom kifejezést, de nem különösebben tulajdonít neki bármit is. Van olyan, aki szerint ez a nyugodt élet titka, van olyan, aki úgy éli át a lagomot, hogy nem Svédországban él, de olyan is van, aki ide költözött és teljesen magáénak érzi.

Az is lehet, hogy te már a lagom szerint élsz, de ezt te alakítottad ki így és nem tudtad, hogy az északi népek ezt elnevezték.

Hogyan legyél lagom?

Lagomnak lenni egészen egyszerű, nem kell hozzá csak egy kis gondolkodásmód váltás, máshogy szemlélni a dolgokat és máshogy hozzá állni dolgokhoz, emberekhez.

Mielőtt ideköltöztünk volna mi is, már eléggé így éltünk meg dolgokat, csak akkor még nem tudtuk, hogy ennek a fajta életmódnak az északi népek nyelvében neve is van és elképzelhető, hogy ti is csináltatok már olyan dolgokat, amitől a svédek szerint kiegyensúlyozottak és boldogok leszünk.

Lagom a mindennapokban

Étkezés: ha kevés időd is van, de próbálj nyugodtan, időt szánva a pillanatnak étkezni, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora. Ha időnként gyorsat főzöl, mert a családdal lennél vagy pihennél, akkor se legyen lelkiismeret furdalásod. Tervezd meg a menüt, hogy ne vásárolj feleslegesen. Vásárolj helyi és szezonális alapanyagokat, mert azzal segíted a gazdaságodat és még olcsóbb is. 

tyngre_rubriker_6_nov.jpeg

Munka: ha teheted, tarts 5-10 perces tea vagy kávé szünetet, akár a friss levegőn. Tarts rendet vagy egy általad ismert rendet az asztalodon és tegyél magad köré olyan dolgokat, amitől pozitív lesz a hangulatod még munka közben is. Egy fotó egy kirándulásról, egy ajándék, amit a gyermeked készített vagy egy kedves emlék, amitől az agyad nem zizzen be munka közben sem.

545b4170d2e9ac22efe49c264a3fec62.jpg

Kapcsolatok: ha éppen egyedül lennél és elbújnál a világ elől, megteheted, hiszen időnként erre is szükségünk van, de örömet okozhatsz a barátoknak vagy a családnak egy péntek esti kis baráti összejövetellel, mozi, beszélgetés vagy egy jó társasháték parti. Meglepheted a szomszédot egy kis sütivel, segíthetsz valakinek eligazodni a városban vagy felsegíteni a babakocsit a buszra. Kis odafigyelésekből születnek meg a nagy emberi tettek.

20190323_124859.jpg

Kirándulás: az ország ahol élünk sok érdekességet tartogat, érdemes időnként nem tárgyakra költeni, hanem utazásokra, gazdagítva magunkat olyan dolgokkal és élményekkel, amit nem vehetnek el tőlünk.

20181104_122447.jpg

Ünnepek: családdal, barátokkal, szomszédokkal vagy csak kettesben, mindegy, hogyan ünnepeltek, ha te úgy érzed magad a legjobban. Ajándékot is úgy érdemes venni, ami hasznos, a másik vágyik rá és úgy érzed, ettől mindketten boldogok lesztek.

sverigelotten_folkdansringen_1900x854.jpg

Környezet: a legfontosabb eleme a svéd életnek, a természet, amivel, főleg az északon élők nagy összhangban vannak. Az otthonodban is vedd magad körbe minél több növénnyel, de ha van lehetőség fedezd fel a természetet és élvezd a friss levegőt, a nyugalmat, amit a természet ad. Vigyázni is kell rá. így a környezetbarát és fenntartható dolgok a lagom fontos részei.

20190908_194718.jpg

Otthon: az otthonod legyen szellős, ne legyen túlzsúfoltan tele a bútorokkal. Használj minél több természetes anyagot, és az otthon melegét adó fényt is engedd be, télen pedig ugyanezt meglehet oldani gyertyákkal és lámpákkal. Próbálj meg nem felhalmozni tárgyakat, ha veszel egyet, akkor adj el kettőt vagy add olyanoknak, akiknek szüksége lehet rá.

20190607_120020_3.jpg

A jelenlegi helyzetben persze nehéz lenne hirtelen így élni, de a mostani világhelyzet rávilágíthat arra, hogy sok mindent jobban csináljunk, hogy élvezzük az életet és észrevegyük az élet apró örömeit, még jobban, mint eddig.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre vagy kérdésed lenne Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

Újabb 12 érdekes tény Svédországról

Egy telefonvonal amin felhívhatsz egy svédet, a világ legidősebb élő fája és az IKEA alapítójának nagy álma, a legészakibb IKEA áruház. Ezek és még egyéb újabb érdekességek Svédországról.

A világ legnagyobb gömb alakú épülete

Svédországban található a világ legnagyobb gömb alakú épülete, egészen pontosan Stockholmban az Ericsson Globe Aréna, amely mely 85 méter magas, az átmérője pedig 110 méter.

stockholm_globe_arena.jpg

Az északi vadon rakétabázisa

Az Esrange Űrközpont, Európa egyetlen polgári rakétabázisa, ami Svédország északi részén, egy hatalmas vadonban található, azon a részen, ahol a terület ritkán lakott és nincs fényszennyezés, így tudnak különféle éghajlati, például az északi fény kutatásokat vagy meteorológiai kísérleteket végezni. A svéd bázis emellett rakéták indítását és pilóta nélküli repülőgépek (UAV) tesztelését végzi.

esrange_foto_kristine_dannenberg.jpg

A világ legészakibb IKEA-ja

Legészakibb IKEA a világon, Haparandában, Svédország és Finnország határán található. Ez az áruház az IKEA alapítójának nagy álma volt, mert nem sokan hittek abban, hogy érdemes ennyire északra áruházat építeni. Ingvar Kamprad megérzése végül bejött, hiszen az áruházat már a második évben bővítették. A vásárlók 65%-a finn, így minden ki van írva finn nyelven is. A svédek szerint az áruház megépítése volt a legjobb dolog Haparanda város történetében, az 1809-es oroszországi béke óta, hiszen a városnak hatalmas fellendülést hozott. Ez a másik nagy terve Ingvar Kamprad-nak amit halála előtt a végrendeletében is megírt, hogy vagyona egyik felét fiai, másik felét észak-Svédország fejlesztésére hagyta és északon elinduljon egy gazdasági fellendülés.

20200209_130227.jpg

Nyolc évszak északon

Északon a természet nagyon nagy szerepet játszik az ott élők életében, így nem csoda, hogy érzékenyebbek is annak változására, ezért a szokásos négy helyett az északiak szerint egy év nyolc évszakból áll, melyet például a számik a rénszarvas-tenyésztéshez kötnek. Van például tavaszi-tél és tavaszi-nyár.

Brian élete a svéd mozikban

Miután Norvégia az istenkáromlás miatt betiltotta a Brian életét, azt Svédországban a moziplakáton így forgalmazták: „A film annyira vicces, hogy Norvégiában betiltották!”

A világ egyik legértékesebb könyve

A svédországi Uppsala egyetemén található a világ egyik legértékesebb könyve, egy 4. századi ezüst Biblia.

silv1.jpg

SMS a véradóknak

A svédországi véradóknak szöveges üzenetet küldenek minden alkalommal, amikor vérüket életmentésre használják.

Hívj fel egy svédet!

Svédország turisztikai szövetsége létrehozott egy „Call of Swede”, vagyis a „Hívj fel egy svédet” telefonszámot, amelyet véletlenszerű „nagyköveteknek” adnak, képzés és elvárások nélkül. A cél az, hogy szűretlen képet adjon a svédek életéről. Felhívhatsz egy svédet és bármit megkérdezhetsz tőle. A telefonszám jelenleg nem üzemel, de az elmúlt egy évben nagyon sokan hívták a vonalat. A telefonálók 32%-a amerikai volt. 190 országból telefonáltak átlagosan, 2,4 percet töltve a telefonálással.

Minden alkalommal olimpiai érem

Svédország és emellett Finnország az egyetlen országok a világon, amelyek 1908 óta minden olimpiai játékon érmet szereztek.

Svédország Twitter-fiókja

Svédország hivatalos Twitter-fiókját egy véletlenszerű polgár kapja meg hetente a kezelés céljából.

Egy kitömött kék bálna

Az egyetlen kitömött kék bálna a világon a svédországi Göteborg Természettudományi Múzeumában található. Állkapcsait csak különleges alkalmakra nyitják meg, például a svéd választási napokon. Kitömött teste mellett, megtalálható a csontváza is.

20190112_141159.jpg

A legrégebbi élő fa a világon

A legrégebbi élő fa egy kb. 9550 éves Svédországban élő norvég fenyő. Ez körülbelül 3000 évvel régebbi lett, mint az írás találmánya. Hosszú életének titka, hogy a fenyő nagyjából 600 évente új törzset növeszt, de növény évezredek óta ugyanabból a gyökérrendszerből éled újra. A különleges fa az Old Tjikko (Öreg Tjikko) nevet kapta, az őt felfedező professzor, Leif Kullmann husky kutyája után.

old_tjikko.jpg

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

Mennyibe kerül Svédországba utazni?

Sokan álmodoznak arról, hogy egyszer eljutnak egy északi országba, például Svédországba. Sokan azonnal el is hessegetik a gondolatot, amint meglátják az árakat. Az árakat, amiket a nagy publikumnak és a magukat nagyon reklámozni vágyó cégek adnak meg, amikkel tele van az internet és amiről azt gondoljuk nekünk esélyünk sincs rá.

Holott északra utazni nem is annyira költséges, mint hinnénk, csak jól át kell gondolni és tervezni, mire költünk és mennyit vagyunk hajlandóak leadni a szükségleteinkből azért, hogy cserébe csodahelyekre juthassunk el.

Pár napja értünk haza egy 11 napos északi túráról. Igaz, Svédországban élve sok minden egyszerűbb, de 2017-ben, amikor még nem éltünk itt akkor is eljöttünk egy 8 napos túrára.

Most ennek a két túrának a tapasztalatait osztom meg veletek, költségestül, mindenestül.

20200209_091105.jpg

Hogyan jutunk el Svédországba?

Repülővel: ez a legegyszerűbb és legolcsóbb módja. A Wizzair-nél például nagyon sokszor lehet kifogni, nagyon olcsón jegyeket. Például oda-vissza egy főnek akár 15.000 forintból megúszható.

Autóval: ez is egy lehetőség, ami akár azért is jó, mert útközben már sok szépet látunk és Svédországba érkezve már nem kell autót bérelni. Több útvonal is lehetséges, akár Ystad-ba érkezve komppal vagy át a Storebaelt és Öresund hídon Malmö-be, aminek valljuk meg, csodálatos látványa van. Viszont a hidakon áthaladás áraival érdemes kalkulálni, mert autónként akár 10.000-15.000 forint is lehet. Érdemes online tájékozódni róla és akár előre megvásárolni, mert akkor az ár is kedvezményesebb, mint a helyszínen.

Vonattal: környezetvédelmi szempontból nem lenne rossz, de egyelőre ez a legdrágább utazási forma Svédországig és csak átszállásokkal, több órás várakozásokkal oldható meg.

Hogyan jutottunk el mi?

2017-ben repülővel mentünk Debrecenből Malmö-be, ami akkor nagyon jó áron volt, még akkor is, ha el kellett autóznunk Debrecenig és ott ki kellett fizetni a parkolási díjat.

img_9496.JPG

Idén a túránkon már itthonról, Göteborg mellől, egy kis szigetről indultunk, egészen pontosan 4510 km-t megtéve északra, át a sarkkörön, majd Norvégián át vissza.

20200207_120317.jpg

Hogyan közlekedjünk Svédországban?

Az attól is függ, hova szeretnénk az országon belül eljutni. Lehetséges vonattal utazni vagy buszokkal nagyobb városokon át, de ha minél többet szeretnénk látni érdemes autót bérelnünk és azzal körbe autózni az országot és, mint az alábbi példa mutatja, olcsóbb is a bérautózás.

Vonattal: egy Stockholm-Luleå távolság a vonat esetében csak oda útra egy felnőttnek 28 ezer forint a nappali járaton, ugyanez éjszaka 18.000 forintra jön ki.

Busszal: ugyanez a fent említett 880 km buszos út esetében körülbelül 20-25.000 forintra jön ki, csak oda.

Autóbérlés: a benzinárakat figyelembe véve és például egy 7-8 literes átlagfogyasztást, ez az út megtehető 30.000 forintból, de akkor akár öten is ülhetünk egy autóban, rengeteg cuccal a csomagtartóban. Ez az az ok, amiért mi autóval kirándulunk körbe országokon át és az, hogy csodálatos helyeket láthatunk közben, amit se a buszról, se a vonatról nem tudunk, hiszen nehéz lenne szólni a sofőrnek, hogy: 'lécci álljon meg, itt van egy szép vízesés' :D

Autóbérlés esetében viszont az automata tankolásnál készüljünk fel, hogy külföldi kártya esetében a tankolt összege mellett zárolni fognak a számlánkon egy 1200 koronás összeget. Ettől mi 2017-ben igen csak meglepődtünk, de szerencsére volt elég keretünk és két héttel később feloldották a zárolást.

Valamint autóbérlésnél érdemes még a kauciót is beleszámolni a tervezett költségekbe, mivel például a Hertz 150.000 forintot zárolt a bérlés idejére a kártyánkon.

Autóval közlekedésnél, ha nagyon északra tartunk, télen és hidegben érdemes felkészülni, hogy a csomagtartóban legyen hólapát, ha arra kényszerülnénk, hogy az autót ki kelljen ásni, pokrócok, jégtelenítő, de igazából különösebb felkészítést nem igényel az autó.

Mi hogyan közlekedtünk?

2017-ben Malmö-be érkezve a Hertz-nél autót béreltünk, ami 2017-ben a 8 napra 80.000 forintnak megfelelő koronába került, kilométer limit nélkül, plusz a tankolás.

img_7465231.jpg

Idén, mivel már az országban élünk, a saját autónkkal tettük meg az utat. Az autónk fogyasztása 6,12l/100km volt, hegyeken, völgyeken át, autópályán és városban is haladva, így azért a benzinköltség sem szállt el, aminek a végösszege: 130.000 forint lett. Plusz, amit útközben láthatunk, az csodás élmény maradhat örökre.

20200207_095727.jpg

Hol szálljunk meg?

Választhatunk igazán menő szállásokat is, mint a Tree Hotel vagy az Arctic Bath, utóbbit 300.000 forintért fejenként, egy éjszakára. De esetleg aludhatunk egy kiszuperált Jumbo repülőben Stockholm mellett is, ahol egy éjszaka, 'csak' 42.500 forint két főnek.

20200208_142318.jpg

Viszont vannak a svédek, hollandok és a németek által is kedvelt házikós kempingek, ahol 20.000 forinttól bérelhetünk cuki, kicsi házikókat, aminek az a legnagyobb előnye, hogy magunk vagyunk, egy saját mini házikóban, saját konyhában főzhetünk, a nappaliban tévézhetünk és ehhez sokszor csodás kilátás párosul a város szélén, egy szigeten vagy a hegyekben.

Ebben az esetben viszont érdemes lehet átgondolni, hogy ágyneműt és törülközőt visz e magával az ember, az ugyanis fejenként 4000 forint is lehet akár és ha több helyen szállunk meg ahol ezeket a költségeket felszámolják, már érdemes lehet egy külön bőröndöt vinni erre a célra, ami mellé akár elférnek hazafelé az ajándékok is.

Persze vannak olcsóbb hotelek is, főleg a nagyobb városokban, akár kifoghatunk olcsón, jó ajánlatokat, ha időben elkezdjük keresni.

Mi hol szálltunk meg?

2017-ben aludtunk kempingben 20.000 forintért és Stockholmban, a Motel L-ben két éjszakát, amiért akkor 50.500 forintot fizettünk, mert épp kifogtunk valami akciót. Összesen 239.000 forintba kerültek a szállások.

img_7497.JPG

Idén is a First Camp cég kempingjeiben szálltunk meg, leginkább azért, mert Black Friday alkalmával akciós árak voltak. Úgyhogy néha szállásokat is érdemes Black Friday-en keresgélni. A legolcsóbb szállásunk 22.000 forint volt egy éjszaka, a legdrágább pedig a Sundsvall kempingben volt egy éjszaka 38.000 forintnak megfelelő korona. Összesen 180.000 forintnak megfelelő koronát költöttünk a szállásokra.

20200208_082033.jpg

Hogyan öltözködjünk?

Nyáron hasonlóan a többi európai országhoz, lehet elég nyáriasan öltözködni, de mivel sok a nagyon heves eső, főleg májusban, érdemes jó minőségű vízálló kabátot hozni és sportcipőt sem árt.

Télen viszont, főleg ha nagyobb hóba készülünk utazni, fontos lehet a vízálló bakancs, nadrág, egy jó téli kabát és a réteges öltözködés.

20200212_121427.jpg

Hol étkezzünk?

Étterem: egy átlagos főétel ára 4600 forinttól indul, ami csak akkor éri meg, ha tényleg jó nagy adagot adnak és olyat, amit biztosan megeszünk.

Lunchmeny: hétköznap érdemes lehet keresni ebéd menüs helyeket, ilyenkor ugyanis akár már 90 koronától kaphatunk egy főételt, ami tartalmazza a kávét, teát, vizet, a salátabárból mindent, kenyeret és vajat, mindez 2800 forintért itt jó árnak számít.

Élelmiszerbolt: a legegyszerűbb és legolcsóbb, ha itt vásárolunk. Mi sokszor veszünk meleg sült csirkét zsemlével vagy hideg salátát és különböző kekszeket, mert már a nagyobb boltokban is árulnak meleg, frissen sütött ételeket. A szálláson pedig főzhetünk tésztát különböző szósszal vagy csirkével, vagy bármit, amit gyorsan és könnyen eltudunk készíteni.

20190322_100606_2.jpg

Pica Deli: ez az élelmiszerboltokban található salátabár, ami egy túra alatt többször is beiktatható, igaz hideg, de finom. Egy jól megrakott doboz 60 koronára jön ki, ami kb. 1900 forint.

20200214_104633.jpg

Hol ettünk mi?

2017-ben sok minden újdonság volt, így szinte mindig jól laktunk a boltokból vásárolva, hiszen minden helyi dolgot megakartunk kóstolni. Ezenkívül többször ettünk IKEA áruházban, ami itt jó áron van és finom is. Kényelmesen, olcsón ebédelhetünk és még egy gyors áruház körbenézés is beleférhet.

Idén főztem is a szálláson sajtos csirkét tésztával és egy gyors zöldséglevest, a nagy hideg és a nátha örömére. Összesen 135.000 forintnyi koronát költöttünk el az étkezésre, amiből kb. 75.000 forintnyi amúgy is elment volna, hiszen ha otthon vagyunk is költünk erre 11 nap alatt, csak kicsit máshogy. Sokszor veszünk különböző kekszeket és pékárukat útközben, de ha olyan helyen vagyunk időnként azért igyekszünk helyi ételeket is megkóstolni.

20200207_154027.jpg

Mire érdemes költeni?

Ajándékok: a családnak, magatoknak vagy csak úgy bármire, ami tetszik, és úgy érzed, ettől becsempészel egy kis északi életérzést az otthonodba, legyen az egy dekoráció, egy hűtőmágnes vagy csak egy egyszerű bögre.

Ételek: olyanra érdemes szerintem mindenképp, ami minden bizonnyal más, mint amit addig kóstoltunk, például a szárított hering vagy a különböző szószokban úszkáló halak és társaik. Csokik és cukorkák az édességfalakból vagy egy jó édesgyökér ízű fagyi.

Múzeumok: Svédországban még nem jártunk olyan múzeumban, amire utólag azt mondtuk volna, hogy ez nem érte meg, legyen az csak egy pici helyi kis történeti múzeum, egy magánszemély által létrehozott vagy egy nagy városi múzeum. Mind nagyon igényes és minőségi, sőt a városiak között akad sok esetben ingyenes is. A nyitvatartásra viszont érdemes felkészülni.

20200212_160748.jpg

Ruha: vannak svéd és norvég márkák, amiknek az ára itt jóval alacsonyabb, például a Haglöfs vagy a Fjällräven, de már azért is lehet érdekes, ha vágyunk ilyesmire, mert Magyarországon nem minden termék kapható egy adott északi márkán belül.

20200206_123612.jpg

Miket vásároltunk?

2017-ben, mi rengeteg édességet vettünk, mert hát abból sose elég, de olyan szinten, hogy a nagy bőröndből át kellett pakolnunk a reptéren, hogy ne fizessünk rá a súlyhatár átlépése miatt :D Hűtőmágnesek és egyéb ’jajj de skandi lesz az otthonom’ dolgokat.

Idén jobban rámentünk a hagyományosabb és autentikusabb, kézzel készült vagy nagyon házi dolgokra, így például vettünk egy kuksa-t, vagyis egy kis fa übriket, amit itt északon nagyon sokan faragnak és kávét isznak belőle vagy bogyókat gyűjtenek az erdőben. De a jokkmokki vásárban például házi szalámikat vettünk, chilis és parmezános bevonattal és a lányunk rénszarvas agancsból készült nyakláncot, amit egy fiatal számi fiú készített.

20200207_131236.jpg

Norvégiában pedig vettünk konzerv halakat, májkrémet, édességeket és ettünk a helyi pékárukból, amiből voltak igen érdekes ízűek is, de hát így ismerhetjük meg a legjobban egy ország gasztonómiáját.

20200219_121542.jpg

Mennyibe került a két út?

Végül, összesítésként azért leírom, hogy a két út, persze más-más kondíciókkal, mennyibe is került.

2017. Budapest-Debrecen-Malmö-Stockholm-Göteborg-Malmö-Debrecen-Budapest

2 felnőtt, 1 gyerek, 3 repülőjegy, 1 bérautó, 8 nap, 2500 km, 2 kemping, 2 motel, 3 múzeumi belépő, utazás hajóval és rengeteg svéd nasi: 530.000 forint

2020. Göteborg-Sundsvall-Luleå-Östersund-Lillehammer-Göteborg

2 felnőtt, 1 gyerek, 1 autó, 11 nap, 4510 km, 3 ország, 4 kemping, 2 múzeumi belépő és egy vásár Jokkmokk-ban, amin vettünk pár meglepit magunknak: 550.000 forint

Azt gondolom, nem lehetetlen összehozni ezt a spórolást, ha valaki nagyon szeretne eljutni egy országba. Attól függ, kinek, mennyire fontos és mennyi mindenről hajlandó lemondani addig is és az út alatt is és persze az élet úgy hozza, hogy van rá lehetősége.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

 

Néhány hasznos oldal

Ahol az időjárást tudod figyelni: https://www.smhi.se/q/Stockholm/2673730

Ahol a közlekedést tudod nyomonkövetni: https://www.trafikverket.se/

A kemping, amit nagyon szeretünk: https://firstcamp.se/

16+1 sztereotípia a svédekről

Több, mint egy éve élünk Svédországban és úgy érzem itt az ideje megosztani veletek pár sztereotípiát, ami a mi eddigi benyomásunk lett a svédekről.

20190326_092438.jpg

1. A svédek mindennap esznek halat - nem igaz

A halnak elég erős hagyománya van a svéd kultúrában, ám a svédek nem esznek egész évben halat. A halat elsősorban karácsonykor és midsommar ünnepén fogyasztják, az év többi részében ritkán esznek.

2. A svédek mind szőkék - nem igaz

Sok a szőke svéd gyerek, de az évek múlásával sötétedik a hajszínük. A szigeten élők közül, mindenki tősgyökeres svéd és alig van köztük szőke hajú.

3. A svédek kerülik a konfliktusokat - igaz

A svédek számára mást jelent a konfliktus, és ők meghallgatják a másikat is és próbálják megbeszélni és megoldást találni, mindig van egy vezető egyéniség, aki ezt jobban átadja, ők is tudnak vitázni csak nem agresszívan, hanem visszafogottan és konstruktívan.

4. A svédek mind magasak - nem igaz

Állítólag (furcsa statisztikákban) a svédek a világ 10 legmagasabbjai között szerepelnek, de nem különösebben magasabbak, a legtöbb svéd, akiket ismerünk a férjemnél mind alacsonyabbak, a nők pedig sokszor nálam is alacsonyabbak. Én 172 cm vagyok :)

5. Mindenki Volvot vezet - nem igaz

Annak ellenére, hogy a Volvo Svédország kedvenc autója, ez csak egy a sok márka közül a svéd utakon. Az eladások alapján jelenleg a legtöbb autó a VolksWagen, utána a Volvo, majd a BMW.

6. Mindenki ABBA-t hallgat - nem igaz

Nem igaz, de a rádióban nagyon sokat játszák a számaikat. Ennek ellenére, nem mindenki ABBA-t dúdolászva járkál az utcákon.

7. Egészségesen étkeznek – részben igaz

Minden országban vannak olyanok, akik jobban odafigyelnek az egészségükre, nincs ez másként Svédországban sem. Valaki jobban figyel, valaki nem, de átlagosan, a munkahelyeken látva nagyon sok gyorsan elkészíthető ételt esznek. Viszont az élelmiszerek minősége önmagában sokkal egészségesebb, kevesebb a mű hozzávalókat tartalmazó élelmiszer, a húsok és a tejtermékek minősége, a magyar drágább minőségűnek felel meg, itt viszont erről a szintről indulnak az élelmiszerek, így viszont egyszerűbb egészséges élelmiszerhez jutni.

8. A svédek zöldek – részben igaz

Svédországban az emberek többsége próbál környezettudatosan élni, de még így is nagyon sok pontban van mit fejlődni, ahhoz képest, mint amit a világ róluk gondol.

Rengeteg zöldség van darabosan műanyagba csomagolva, amik külföldről érkeznek és sokszor az országban kerülnek csomagolásba. Még mindig nagyon sokan vannak, akik minden bevásárlásnál új szatyrot vesznek, ahelyett, hogy saját akár vászon szatyrot használnának, vagy többször használnák ugyanazt.

Ennek ellenére a hulladék-újrahasznosítás nagyon jól működik. A hulladékokat jobban szelektálják, mint sok európai országban.

Fontos a pant rendszer is, melyben a visszaváltható üveg és műanyag palackok után 1 vagy 2 korona írható jóvá. 

9. Minden svéd viking – nem igaz

Vannak férfiak, akik úgy néznek ki, mint a Vikingek sorozatból Ragnar, de azért nem ez az átlagos. Viszont a fiatal lányoknál inkább jellemző, hogy mindenki Lagertha és ha kell, a fiúkat püföli a suli udvarán.

Erre van egy jó példám, innen a szigetvilágból: 60 év körüli nő vezeti az Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio-t (igen, a „ferrari motoros” 510Le fenevadat) és fiatal lány a Mazda MX-5-öt. Férfiak ehhez képest, kissé ügyetlenül vezetik az amerikai pick-up-okat.

10. A svédek gazdagok – részben igaz

Mondjuk részben igaznak, hiszen teljesen más piacgazdasággal rendelkezik Svédország, mint mondjuk Magyarország. Ettől függetlenül nem gazdag mindenki és magasabb fizetésekhez az árak, az adók és egyéb költségek is jóval magasabbak, mint Magyarországon. Cserébe rengeteg a hitel az országban, mert mindent abból fedeznek, viszont remélhetőleg nem buknak bele, mert ki is tudják fizetni.

11. Mindenki IKEA lakásban él – igaz

Az idősebbek bútorai között is számtalan hagyományosabb kinézetű régi IKEA bútor található, az igazán régi nem IKEA bútorok mellett. Ha valami már régi és tönkre megy, megveszik az IKEA-ban, amire a svéd is azt mondja azért, mert ott egy drágább üzlethez képest egy normál szekrény árából az IKEA-ban ötöt vásárol.

20190615_123516_1.jpg

12. Svédországban télen mindenhol két méteres hó van – nem igaz

Svédország déli részén és a part mentén, nem feltétlenül van egész éven át tartó hó, sőt alig pár hétig van igazán havas időszak. Ez inkább a hegyek felőli részre, a belsőbb területekre és nagyon északra igaz.

20190211_114618_1_4.jpg

13. Szeretik a hideget – nem igaz

Inkább csak elviselik, de cserébe mindent agyon fűtenek, hajón, buszon, munkahelyen. Mi sokkal jobban bírjuk, nekünk már sok esetben nagyon melegünk van ott, ahol ők még éppen csak elkezdik kellemesen érezni magukat. A februári síszünet alkalmával sokan utaznak déli országokba, hogy kicsit kiragadják magukat a hidegből.

14. Svédország drága - igaz, ha nem itt dolgozol

Hiszen az itteni fizetések teljesen mások és azokhoz viszonyítva az árak magasabbak. Egy normál kenyér ára 620ft, a tej 310ft, egy kiló krumpli pedig 340ft körüli áron mozog. A műszaki cikkek viszont nagyon sokszor olcsóbbak a magyar árakhoz képest, ugyanúgy, mint a ruházat is. Általánosságban viszont drágább olyan 1,5-szeresen.

20190322_100606_1.jpg

15. Svédországban magas az adó - igaz

Igaz, de Svédországban az adóztatás nem mindig rossz dolog. A svédek a világon a legmagasabb adókat fizetik, de látják, hogy az előnyök és jutalmak visszatérnek hozzájuk. Minden kommun-ban (községi önkormányzat) más az adózás mértéke és a fizetésed összege szerint is máshogy adózol, aki többet keres, többet adózik.

16. Nőt nem szabad előre engedni – nem igaz

Sok helyen lehet hallani arról, hogy a svéd nők nem szeretik, ha előre engedik őket a nagy esélyegyenlőség végett, viszont ez egyáltalán nincsen így. Engem már számtalanszor engedett előre svéd férfi és az én férjem is előre engedi a nőket, akik mosolyogva megköszönik.

+1 Szerezzünk saját tapasztalatokat

Sokszor úgy alakul ki bennünk sztereotípia, hogy az nem a mi tapasztalásunk. Külföldre költözve, vannak páran, akik egyből bele látják az összes jót és rosszat a dolgokba, ahelyett, hogy saját maguk elgondolkodnának azon, hogy ez most tényleg igaz e vagy sem.

Szóval érdemes, nem birkaként követni másokat, hanem saját tapasztalatokra szert tenni, mert abból építkezik a leginkább a mi attitűdünk és a világlátásunk is attól lesz sokkal szélesebb.

Ez a néhány a sok sztereotípia közül, amit a svédekről hallani, de én úgy gondolom, nem rosszabbak, mint bárhol más sztereotípia a világban.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

Karácsony Svédországban

Az idei lesz a második karácsonyunk Svédországban. Az elmúlt évekhez hasonlóan, most is valamiben hagyományosak vagyunk, de idén már több mindent átvettünk a svédek karácsonyi hagyományaiból.

Ha nem is mindent fogunk úgy csinálni, mint ők, de sok apró és érdekes hagyományuk van, amit érdemes átvenni tőlük, főleg, ha szeretjük a skandináv életmódot.

Kívánj Boldog Karácsonyt svédül!

Boldog Karácsonyt svédül úgy mondjuk: God Jul (gú jül).

Mikor kezdődik a készülődés?

Svédországban már október végétől nagyon sok helyen látni karácsonyi csillagokat, a boltokban pedig már nagyon sok karácsonyi édességet, péksüteményt kezdenek el árulni. Lehet, korainak tűnik, de a korai sötétedéssel együtt jó dolog becsempészni apró dolgokat a mindennapokba, amik a karácsonyi várakozáshoz tartoznak. A svéd karácsonyi vásárok közül pedig egyet mindenképpen érdemes meglátogatni.

Mit tesznek a svédek a hideg és a sötét ellen?

Télen Svédországban sokkal kevesebbet van világos, még a déli régiókban is alig látni a napot és nagy a szürkület egész nap, olyannyira, hogy sokszor egész nap világítanak a lámpák a házban. Hideg délen is van, de nem annyira vészesen, mint az északi akár -20 fokos hőmérséklet. Északon cserébe garantált a szeptember közepétől tartó havazás. A legtöbb svéd viszont olyannyira nem szereti a hideget és a sötétet, hogy a legtöbben ilyenkor elutaznak délre, melegebb helyekre. A szomszédaink például a héten elutaztak Olaszországba.

Milyen dekorációkat használnak?

A svéd téli és egyben karácsonyi dekorációk elengedhetetlen kelléke a csillag… minden mennyiségben és mindenféle formában. Legyen az ablakban világító, étkező asztal vagy ágy felett lógó papír verzió, mini csillagok üvegbe téve vagy a konyhában girlandként használva. Fából, papírból vagy narancshéjból, legyen bármiből is, mindegyiket imádják. Ezenkívül bármilyen karácsonnyal kapcsolatos dísz, természetes anyagokból is nagyon népszerű. Fenyőágak az ablakban vagy az ajtó előtt lábtörlőként, narancs egy kis fahéjjal és szegfűszeggel vagy almába szúrt gyertya.

A mi nappalink idén ilyen lett :)

20191215_194613.jpg

Egyébként az ablakba tett lámpának a hagyománya onnan ered, hogy régen az ablakba helyezett gyertyával vagy lámpással segítettek haza találni annak, aki távol volt.

Mit néznek a tévében?

Nem kérdés, hogy 15 órától Kalle Anka-val kezdődik a karácsony, vagyis Donald Kacsával és barátaival, egy Disney mese válogatással, mely 1960 óta minden karácsony délután a svédek már-már kötelező programja. Évek óta ez a legnézettebb műsor, közel 3 millió 800 ezren nézik meg.

Milyen a karácsonyfa?

Szinte az összes svéd nappali szobát karácsonyfa díszíti, sok helyen még kisebb helyiségekben is találni egy-egy kisebb fenyőt. A fát általában a szupermarketek parkolójában árusítóktól szerzik be vagy kivágják maguk az erdőben.

A dekoráció hagyományosan a svéd zászlócskás girland és a karácsonyfára tehető mini gyertya, amiből a biztonság érdekében ma már elemeset használnak. Ezenkívül sok a természetes dísz a fákon, mint a narancs vagy a toboz, esetleg horgolt vagy fából készült díszek.

Persze ma már sokan, nem a hagyományos díszeket használják, de vidéken még így is sok helyen díszítik a fát a régi idők hagyományai szerint.

christmas-tree-and-christmas-goat_helena-wahlman-ibsweb.jpg

Mikor kapjuk meg a karácsonyi ajándékokat Svédországban?

Karácsony estéjén, december 24-én érkezik az ajtón kopogtatva Tomte, aki általában az apuka vagy a nagypapa, aki kiszaladt a postaládához vagy az újságoshoz.

Meddig tartanak nyitva az üzletek?

A 24-e délutánig a legtöbb üzlet és szupermarket még nyitva van. Viszont például a nálunk található nagy élelmiszerbolt 25-én és 26-án is nyitva van 07-14ig és 09-17ig, de például az IKEA is kinyit már 26-án. Persze a kisebb üzletek zárva tartanak ezen a két napon is, de azért találni jó néhány boltot, főleg nagyobbakat, amik kinyitnak. Szóval, ha látunk olyan boltot, amire ki van írva, hogy mindennap nyitva, az tényleg mindennap nyitva van.

Mit kellene nem ajándékba adni?

Ha valóban fogalma sincs arról, mit vásárolhat szeretteinek, a svéd társadalom erre egy nagyszerű megoldást talált: „årets julklapp”, vagyis az év karácsonyi ajándéka. Ez bármi lehet, a konyhai eszköztől a tabletig, csupa olyan dolog, ami egyébként az évben népszerű volt.

Az idei évben ez a termék a mobiltelefontartó doboz.

mobillada-svart.jpeg

Ha valakitől az év karácsonyi ajándékát kapod, ne felejts el emlékezni erre jövő karácsonykor, hogy bosszút állj, ugyanis, ez inkább egy átveréses ajándéknak felel meg, amolyan bocsi ’nem tudtam mit vegyek neked’ dolognak.

Mit esznek karácsonykor?

Julbord, vagyis a „karácsonyi asztal” alapvetően egy svédasztal, csak karácsonyi verzióban. Az alap kiegészítők a kenyér, sajt, vaj, burgonya, sonka, húsgolyók, kolbászok, lazac és hering különböző szószokban. Az este folyamán pedig édességnek esznek rizspudingot lekvárral és sajttortát.  

20191115_135316.jpg

20191115_135339.jpg

20191115_135431.jpg

Mit isznak karácsonykor?

A glögg talán a leggyakoribb svéd karácsonyi ital. Megtalálható bármilyen szupermarketben (ami csak néhány százalék alkoholt tartalmaz), vagy az állami tulajdonban lévő Systembolaget alkoholboltban (ha a megfelelő változatot szeretnénk, körülbelül 10% alkohollal). A glögg olyan édes, mint az édes bor. A svédek felmelegítik egy edényben, majd hozzáadnak mandulát és mazsolát, amelyeket később ki is esznek belőle.

00d10c0d-cf7a-4d6f-8e8a-8af4e892e343_1.jpg

Van alkoholmentes változata is, ez általában valamilyen bogyó levéből készül, citrommal, szegfűszeggel, ánizzsal és fahéjjal felmelegítve.

A svéd gyerekek a julmust-ot szeretik inni karácsonykor, ami a svéd kóla. Ez egy tényleg kólára hasonlító ital, egy kis köptető szirupos beütéssel.

 

Szóval, ha szeretnél egy kis svédes karácsonyt magadnak, akkor egyél karácsonykor egy heringet, húsgombócot és krumplit, igyál egy kis glöggöt és nézzetek Disney mese válogatást, mielőtt Tomte meghozná az ajándékokat. 

Boldog Karácsonyt!/God Jul!

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

12 hangulatos karácsonyi vásár Svédországban

Svédországban már november közepén elkezdődik a karácsonyi visszaszámláláshoz tartozó, szinte kötelező élménykeresős karácsonyi vásározás.

Ha a karácsony előtti időszakban látogatnátok Svédországba, megmutatom melyik az a 12 karácsonyi vásár, amelyikből egyet mindenképp érdemes meglátogatni, ha a közelben járunk.

1. Tjolöholms kastély

A Göteborg-tól 45km-re található kastély, ami a tenger partján áll, gyönyörű karácsonyi fényekkel és közel 100 kézműves kiállítóval várja a látogatókat. A mikulás a kastély kandallója előtt ülve várja a gyerekeket és kívánságaikat. Sötétedés után pedig, kezdődik a tűz show.

20181123_161356_1.jpg

20181123_174348.jpg

Tavaly személyesen is megcsodáltuk, milyen a karácsony a kastélyban.

2. Jokkmokk

Karácsony idején Jokkmokk-ban számi kézműves vásárt tartanak, sok-sok svéd és számi helyben készült étellel és kézműves termékekkel. Plusz infóként, a nagy számi téli vásárt minden év február elején tartják, jövőre már 415. alkalommal.

7026_flyg-jokkmokk.jpg

3. Ekenäs kastély

A közel 200km-re Stockholm-tól délre található kastély, igazi középkori mesevár. Karácsony idejére az egész palota karácsonyi díszbe és fényekbe öltözik. az istállóban, a gazdasági épületekben, kézműves vásárt tartanak. Az ebédlőben pedig hagyományos julbord-ot vagyis karácsonyi svédasztalt kínálnak. A vásár során vezetett túrát tartanak a kastély szellemeiről.

ekenas1_original_red.jpg

4. Falun

Régi mesterségek, helyi ételek, koszorúk és égetett mandula. A Falu bánya karácsonyi vásárában, minden van, ami egy régimódi karácsonyi vásárhoz kell. Kóstolhatunk fűszeres kolbászt és forralt bort is, valamint egész napos túrákat tartanak a bánya mélyére is.

3994693.jpeg

5. Östersund

Östersund szabadtéri múzeumában a Jamtli-ban igazi vidéki karácsonyi vásárba csöppenhetünk. szánhúzó lovak és kutyák, mézeskalácsház verseny és éneklő kórus várja az ide látogatókat.

julmarknad1920-800_1.jpg

6. Äskhult

Az alig 50km-re Göteborg-tól délre található Äskhult faluban, igazi régies, vidéki karácsonyi vásárban lehet részünk. Bemutatják, hogyan ünnepelte a vidéki ember a karácsonyt a 18. században, miket ettek, ittak és hogyan teltek mindennapjaik a téli időszakban.

julmarknad-annies-g_rd-2880x1620.jpg

7. Visby

Svédország legnagyobb szigetén egy középkori karácsonyi piacra lelhetünk, színpadi játékokkal, fáklyás tűzbemutatóval és középkori karácsonyi kocsmákkal.

jul-i-visby.jpg

8. Taxinge kastély

Stockholm-tól 60km-re is lehet karácsonyi kastély élményben részünk. 130 kézműves gyűlik össze, akiknél kóstolhatunk például, kézműves sajtot és kolbászt, halakat és sonkákat.

taxinge-slott-julmarknad.jpg

9. Göteborg

Ha egy vidámparkos karácsonyi vásárra vágyunk, akkor irány Göteborg Liseberg vidámparkja. Sok ezer karácsonyi fény világítja be a vidámpark minden szegletét és sok játékot, sok-sok karácsonyi házikó nyílik különféle karácsonyi termékekkel. Működik a nyitott körhinta is és esténként a jégbalett előadását is megcsodálhatjuk.

20181222_155111.jpg

20181222_155635.jpg

10. Kosta

Svédország üvegműves központja, karácsony idejére igazi téli csodavilággá változik. A vásárban számos üvegtermék mellett, a jól megszokott karácsonyi vásáros termékekkel is találkozhatunk, valamint megismerhetjük az üvegművészet folyamatát is.

visitsmaland_weihnachtsmark-julmarknad-jul-i-kosta9257_kosta-jul-edb8fdd718c606fa6ce47dbf4421be65-2000x1333.jpg

11. Lund

Karácsonyi vásár egy régi történelmi épületben, mely karácsonyi ételeket és italokat kínál. Valamint a helyi, régi népviseletbe öltözött emberek örömmel mondják el neked, hogy a régi időkben, hogyan ünnepelték a karácsonyt.

christmas-in-the-blekinge-farmhouse-2048-x1280.jpg

12. Stockholm

A Skanzen-ben a múltba visszatekintő karácsonyi hangulattal várnak. Vásárolhatunk lekvárokat és forralt bort, miközben átélhetjük a régmúlt karácsonyi hangulatát.

img_5192.JPG

julmarknad.jpg

 A helyszínek térképen.

 

 

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

 

További érdekességek: https://www.femina.se/sveriges-10-basta-julmarknader-2019/

Tomte, az igazi svéd Mikulás

Hamarosan december 6-a, ami egyben a Mikulás érkezése is. Svédországba viszont nem december 6-án, hanem karácsonykor érkezik, aki nem is igazi Mikulás és nem is így hívják. A svéd Mikulás neve, Tomte, aki nem volt mindig a svédek Mikulása. Ő egy mitikus lény, aki a legendák által született.

2263e62676deacde8dbc4ba23032625f.jpg

A régi skandináv mondák szerint, a karácsony estét varázslat és babona veszi körül. A karácsony éjszaka tele van rejtélyekkel. Ez az az éjszaka, amikor minden, ami láthatatlan, láthatóvá válik, de csak akkor, ha hiszel benne. Ilyenkor megláthatjuk tomtét is.

Tomte észak jóindulatú manója, persze csak, ha kap zabkását, vajjal és mandulával. Járja a farmokat, gazdaságokat, erdőket és vidékeket, hogy segítsen ott ahol szükség van rá, vigyázzon a gyermekekre vagy az állatokra.

291739550_db679f76-849e-4367-8e81-ad4236f6b3f4.jpg

Egyszer történt, hogy egy tomtét, aki egy gazdaságban dolgozott, két fiatal fiú megviccelt. Tomte a munka végeztével magához vette a zabkásás tányérkát, de abban nem látott se vajat se mandulát. Tomte mérgében megölte a gazda egyik tehenét. Ezután elkezdte megenni a zabkását, majd mikor már a tálka aljára ért, látta, hogy ott van a vaj is, meg a mandula is. Tomte nagyon elszégyellte magát, hogy rosszat tett a gazdának, nagyon furdalta a lelkiismerete, így elment a szomszédos farmra és elhozott onnan egy tehenet, hogy a gazda ne legyen szomorú. 

Ilyen és ehhez hasonló csínyekre képesek a tomték, ha nem kapnak a munkájukért cserébe zabkását, vajjal és mandulával. Persze, általában mindig megkapják, így szépen és serényen dolgozgatnak, mert, hogy tomte több is létezik. A gazdaságokban dolgozó manó a gårdstomte, vagyis az udvari manó. 

De ott van például hustomte, a házimanó, aki benn él a házban, az alagsorban vagy a tetőtérben. Gondoskodik arról, hogy tiszta legyen a ház, takarít és vigyáz arra, hogy semmi ne tűnjön el. Időnként hallani, hogy tevékenykedik és vigyáz a házra. Ha kap zabkását, akkor kedves lesz és nem fog mindent elrejteni és rosszalkodni.

c30f87265a9d091d08e6529c47bf3849.jpg

Az erdei manó, vagyis skogstomte az erdőben él, régi rönkökben vagy nagyobb fák odvában. Segítséget nyújt az erdőnek és annak lakóinak, hogy mindenki békében élhessen. Ha az erdőre veszély támad, figyelmezteti az állatokat, gondoskodik róla, hogy mindig legyen táplálékuk és segít, ha megbetegednek vagy megsérülnek.

A gyerekeknek legfontosabb manó, jultomte, a karácsonyi manó, aki a kedves gyerekeket keresi fel és hoz nekik karácsonyi ajándékot. Ő nem a kéményen át érkezik, hanem egyenesen bekopog az ajtón és átadja az ajándékot, cserébe ő is zabkását kér vajjal és mandulával, mert ha nem kap jövőre nem tér vissza.

ickxhxr86pfgxwr5w6vh.jpg

Ezekből a kedves legendákból és a manók történeteinek keveredéséből születhetett meg Viktor Rydberg rajzai által 1881-ben a ma ismert svéd mikulás, Tomte alakja, aki piros sapkájában, zöld kis kabátjában, barna nadrágjában és nagy fa klumpájában bekopog a házakhoz, ajándékot adva azoknak, akik ott élnek. Cserébe ma is kásával kedveskedünk neki. 

Hozzánk is bekopogott tavaly karácsonykor Tomte, barna nadrágjában, zöld kabátban és a fa klumpájában. Hozott házilag készült karamellt és boldog karácsonyt kívánt. Persze ez a Tomte, a mi főbérlőnk volt, de nagyon kedves élmény volt és érdekes volt a legendát így viszont látni napjainkban. Sok családnál az apukák ma is elmennek a friss újságért, majd visszatér Tomténak beöltözve és ajándékokat ad a családnak. 

A tomte szó svédül azt jelenti: jóindulatú házi manó.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

 

A rajzok egy svéd művész munkái: http://www.bergerlind.se/

Egy nap, amikor minden svéd édességet eszik

Van egy hagyomány Svédországban, melynek egy kissé szomorú a múltja, mert nem egy hagyományos és kedves történet miatt alakult ki.

20191114_143205.jpg

Az 1950-es évek végén a Vipeholm-i Elmegyógyintézetben emberkísérletekbe kezdtek, azt vizsgálva, hogy a nagy mennyiségű cukor fogyasztás, milyen hatással van a fogak állapotára. Akkoriban bevett szokás volt Svédországban, hogy mentálisan beteg embereket vontak be kísérletekbe, így adhattak vissza a svéd államnak az ápolásuk költségeiből. Ebben a kísérletben persze bebizonyosodott, hogy a nagy mennyiségű cukor bevitel ártalmas a fogakra, így a kísérleti alanyoknak is nagy fájdalmai lettek a sok kialakult lyukas fogtól, amit ráadásul sokszor érzéstelenítés nélkül húztak ki.

20191114_143601.jpg

Ez, a kísérlet kellett ahhoz, hogy a svéd állam, azt mondja, hogy a mindennapos cukor bevitel ártalmas, így a szlogen az lett: ’egyél cukrot, de csak szombaton’. Ennek a hagyománya ma a lördagsgodis, vagyis a szombati cukorka nap.

20191114_100916.jpg

Ez általában a pick'n'mix, vagyis szedj és keverj, stílusú édességeket jelenti, amiket szinte minden szupermarketben, egy hatalmas cukorka falon találunk.

20191114_143213.jpg

Manapság már sokan akik egészségtudatosabbak inkább a naturgodist, vagyis a természetes cukorkákat választja. Ezek lehetnek diófélék, magok, bogyók vagy szárított gyümölcsök és ezeknek is van egy külön fala a boltokban.

quickbox_displaylosningar4.jpg

A múltja ellenére ez egy szeretett hétvégi hagyomány és minden szombaton vagy már péntek délután sok kisgyermekes család, fiatal és idős töltögeti a kicsi papírzacskókat tele édességekkel a cukorka fal előtt.

A cukorka fal egyébként még arra is nagyon jó, hogy a számunkra ismeretlen svéd édességeket megkóstoljuk, így próbáltunk ki nagyon sokféle cukorkát már és hazudnék, ha azt írnám, hogy mindegyik nagyon finom, mert hát a furán kinéző cukorkák nagy része fura ízű is :D

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

10 kedvenc sütemény Svédországból

Svédországban sok régi, hagyományos és más országokból érkező sütemény van. Az viszont elég ritka, hogy majdnem minden sütemény saját ünnepnapot kapjon, mert az ünneplésre mindig lehet okot találni.

1. Kanelbulle - Fahéjas csiga         

Bárki, aki Svédországba érkezik, szinte azonnal megismeri a svédek fahéjas csigáját. Ez az eredetileg luxus péksütemény az 1920-as évek körül született meg. Akkoriban még csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak. Az 1950-es évek után viszont, miután a fahéj jobban elérhetővé vált, már ez lett mindenki kedvence. Annyira az ország kedvence, hogy még saját ünnepnapot is kapott, október 4-ét.

bulle.jpg

2. Dammsugare – Marcipán édesség        

Ez egy hosszúkás, hagyományosan zöld színű marcipánnal borított édesség, melynek végei csokoládéba vannak mártva. A dammsugare jelentése porszívó, mert a sütemény kinézete emlékeztet az 1920-as évektől használt cső alakú porszívóra, amit Magyarországon rakéta porszívóként ismerünk. Ez az édesség egyébként minden IKEA áruházban megkóstolható és bármilyen meglepő ennek az édességnek is van saját napja, március 7-e.

dammsugare_3.jpg

3. Prinsesstårta – Hercegnő torta

A sütemény eredeti receptje egy 1948-as szakácskönyvben jelent meg, melyet Jenny Åkerström egy svéd házvezetőnő állított össze. A könyvben a süteményt, még zöld tortának hívták, majd később, amikor Carl herceg és Ingeborg hercegnő lányainak ez lett a kedvenc süteménye átkeresztelték hercegnő tortára.

Ez Svédország legkelendőbb süteménye és minden eseményhez illetve ünnephez, más színű borítással készülnek. Esküvőre például fehér színben, húsvétkor sárgában. Amikor például 2012-ben megszületett Estelle hercegnő, Viktória korona hercegnő lánya, akkor Svédországban az összes torta elfogyott, kislány születéséhez híven, pedig a borítás rózsaszínűre változott.

53fed18819f2594166e28c6bb48a0a5f.jpg

4. Chokladbollar – Csokoládé golyó          

Ez tulajdonképpen a magyar kókuszgolyónak felel meg, annyi különbséggel, hogy kávét is adnak hozzá és nagyobb szemű reszelt kókuszba forgatják. Amikor nyáron az iskolába évzáróra készítettem, a normál magyar kókuszgolyót, sokan azt hitték só van rajta, mert nem látták még ennyire apróra darálva a kókusz reszeléket. Az IKEA-ban egyébként megkóstolható és teljesen ugyanolyan az íze, mint az itt árusítottaknak. A gyerekek kedvenc édességének pedig, május 11-e a napja.

dsc0854-1880x1058-c.jpg

5. Kladdkaka – Csokoládétorta

A kafferep vagyis a svéd teadélutánok állandó szereplője, de néha egyéb családi és társadalmi eseményeken is megjelenik, ahol kávé mellé fogyasztják. Ez egy ragacsos textúrájú csokoládétorta, ami nagyban hasonlít a brownie-hoz. A svédek a saját csoki tortájukat szintén sokszor fogyasztják vanília fagyival vagy eper lekvárral, de sokan szeretik vaníliás tejszínhabbal, mint ahogyan mi is. Svédországban sok élelmiszerboltban kapható mirelit verzió, ami kiolvasztás után ugyanolyan finom, mint bármelyik pékségben. Azon sem kell meglepődni, hogy ennek az édességnek is van saját napja, november 7-e.

img_1664.jpg

6. Pepparkakor – Mézeskalács

A mézeskalács eredetileg Németországból érkezett Svédországba és igazán népszerű 1928-tól lett, amikor két nővér elkezdte árusítani a mézeskalácsukat Annas pepparkakor néven, ami ma is nagyon népszerű és karácsonykor nagy mennyiségben fogy a boltok polcairól. A magyar mézeskalácsnál kicsit vékonyabbat készítenek és kardamommal is ízesítik, de ízre egészen hasonló. A tavalyi szigeti karácsonyi vásárra mézeskalácsot készítettünk és nagyon népszerű volt, az én kis ducibb, már-már puszedlisebb, puha mézeskalácsom is.

img_8886.jpg

7. Semla – Krémes zsemle

A semla - kisméretű, kardamommal ízesített, később mandulapasztával és tejszínhabbal töltött, búzalisztből készült zsemle, mely Svédország ikonjává vált. Hagyománya a keresztény böjt előtti utolsó nagy étkezésekre vezethető vissza. Amikor is a nagyböjt kezdete előtti utolsó napon az összes otthon lévő zsírt el kellett fogyasztani és erre egyszerű mód volt ez a sütemény. Angolszász országokban ilyenkor például palacsinta nap van.

Később a svédek belefáradtak a nagyböjt szigorú betartásába és tejszínt valamint mandulapasztát adtak hozzá a keverékhez, és elkezdték általánosan az év több napján fogyasztani. Nem meglepő módon, ennek az édességnek is van napja, amikor szokásosan az egész ország ezt eszi, ez pedig a Magyarországon húshagyó keddnek nevezett nap, Svédországban fettisdagen. Megmondom őszintén, mi nem bírjuk megenni, annyira édes és nyúlós, ragacsos, de aki bírja az ennyire édes dolgokat, annak finom lehet. Viszont, az újabb verziók, mint a vaníliás és a csokoládés, nagyon finomak.

lailas-semlor.jpg

8. Lussekatt – Luca macskája

Ez a hagyományosan advent idején sütött péksütemény, eredetileg Németországból származik és már ott is azért sütötték, hogy a téli gonosz szellemeket elűzzék, melyek féltek a macskáktól. A Luca, tehát lehet, hogy igazából Luciferre utal. A múltban Svédország nyugati részén ’ördög adónak’ is hívták.

Egy másik elmélet szerint a viking korból származik, mivel Freja a termékenységi istennő kedvence egy macska volt és több viking kori sírkamrában is találtak ehhez a kenyérhez hasonló áldozati kenyeret.

Más és más régiókban különböző formájúra sütik és sárga színét a sáfránytól kapja, de a göteborgi régióban sokszor készül kardamommal, míg a déli régiókban sokszor sütik hagyományosan, sáfrány nélkül.

131201_010.JPG

9. Ostkaka – Sajttorta

A sajttorta egy svéd klasszikus, mely valószínűleg már a középkor óta létezik. A hagyomány szerint a sajttortát enyhén felvert tejszínnel és savanyú vörös áfonyával tálalják, de más bogyókkal, például fekete áfonyával, málnával, eperrel vagy ribizlivel is tálalható. A sajttorta fő összetevői a tej, a búzaliszt és a túró, amelyeket összekevernek és sütőben kisütik. Mi először julbord-on vagyis karácsonyi svédasztal alkalmával kóstoltuk és nagyon finom volt. Leginkább egy meleg és sűrű tejbegrízre emlékeztető íze volt.

swedishcheesecake.jpg

10. Mandeltårta - Mandulatorta

Ennek az egyébként IKEA-ban is kapható édességnek nagyon kedves története van.

Valahogy úgy kezdődik, mint az ’egyszer volt, hol nem volt’… Volt két fiú, akik sokat álmodoztak vitorlázásról és a világ felfedezéséről. Egy napon felfedeztek egy titkos receptet egy mandulatortáról, amit miután megsütöttek, semmihez nem hasonlítható íze volt, amit addig kóstoltak. Ez az ízélmény megváltoztatta az életüket és vitorlázás helyett, süteménysütésbe kezdtek egy 70nm-es kis göteborgi üzletben. Hamar híre ment a csodás mandulatortának és gyorsan növekedett az üzlet. Nemsokára már egy 800nm-es torta sütödében találták magukat. Az egyik fiú folyamatosan terjesztette többek között Norvégiába, Németországba a tortákat kicsi autóján. Miután az üzlet nagyon jól ment, Göteborg-on kívül egy hatalmas területen megépítettek egy valódi torta gyárat, ahol napi 12.000 torta volt a maximális kapacitás. Később a terjeszkedés olyan jól ment, hogy Németországban is létrejött egy sütöde, majd 1998-ban megkezdték együttműködésüket az IKEA-val és megalkották a Daim tortát, melyet az IKEA-ban meg is lehet mirelit formában vásárolni.

Ebben a gyárban ma több, mint 100 ember dolgozik és készíti nap, mint nap szenvedéllyel a tortákat és azon dolgoznak, hogy új ízeket alkossanak meg.

Ez a gyár az Almondy, ami mellett mi is elég gyakran elmegyünk, mert a szigetvilág, ahol élünk és Göteborg között található, ahol egyébként egy torta outlet is helyet kapott. Itt kedvezményesen lehet a tortákból vásárolni.

img_4064.jpg

A svédek mindig találnak alkalmat arra, hogy sütizzenek egy kávé vagy tea mellett, legyen az a családdal, a barátokkal vagy a kollégákkal. Ez is egy jó alkalom arra, hogy néha lelassítsunk kicsit és csak élvezzük az életet.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

Szemétkedés egy svéd szigeten

Sokat lehetne arról írni, hogy és mint kellene a hulladékfeldolgozást megoldani vagy egyáltalán a hulladéktermelést csökkenteni. Itt Svédországban az újrahasznosítás nagyon jól működik, ennek ellenére nagyon sok műanyag csomagolt zöldség és gyümölcs van, sokszor darabonként csomagolva, vagy a műanyag csomagoláson belül még több műanyag csomagolás. Szóval Svédországban is sok a hulladéktermelés, de legalább próbálja újrahasznosítani ezeket a műanyagokat, akár új műanyag csomagolásként, még ha nem is mindig a környezetvédelem oltárán, hanem, mert egyszerűen így olcsóbb és egyszerűbb megoldani.

Viszont, egy szigeten élve a 'mindjárt jövök kiviszem a szemetet' kifejezés, egy reggeli indulásnál egy előre eltervezett feladat vagy délutáni séta program. Ugyanis, a házunk mellett nincsenek kukák, hiszen igazából út sincsen.

20190605_073933_2.jpg

Szóval, ahhoz, hogy az alábbi képen látható pontig eljussunk, amikor már kicsi kocsinkban van a szemét és igyekszünk a kukákig, addig kb. 20 perc telik el.

20190902_172332.jpg

A szemét elvitel a kukákig, úgy indul, hogy az öt szemetesünkből, plusz egyéb zacskókból, elkezdjük kirámolni a szemetet, annak megfelelően hova fog kerülni.

Barna zacskó, amibe az ételmaradékok kerülnek és például a teafilter. A zacskón rajta van, mit lehet beletenni és mivel sok helyen az élelmiszerüzletekben is lehet elvenni zacskót otthonra, így sokan már abba vásárolják meg egyből a zöldséget, gyümölcsöt, egyebet.

matavfall.jpg

Van egy műanyagos és egy papiros szemetesünk. Az újságpapír viszont, nem a normál papírba megy, így azt is külön kell gyűjteni, bár mi a papírba tesszük és lenn kiválogatjuk belőle.

20190702_120632.jpg

Az üvegeket szintén külön gyűjtjük és visszük le, de igazából azokból nincs olyan gyakran. Fehéret és színes üveget itt is külön kell válogatni.

Egy másik kisebb szemetesünkbe, a fémhulladék, mint konzervdobozok vagy a befőttesüvegek teteje kerül és van egy vegyes amibe minden megy, ami másba nem mehet.

Szóval ezeket kiválogatva, állandó szatyorkánkba téve, kicsi kocsiba rakva, már csak fel kell öltözni és elindulni a szemetesekig.

20190902_172512_1.jpg

A barna kukába megy a barna zacskós ételmaradékos hulladék, a zöld nagyobb kukákba pedig, a vegyes hulladék.

20190902_172550_2.jpg

20190902_172624_2.jpg

Viszont itt még csak fél úton vagyunk a kikötőig, úgy hogy haladunk tovább a kicsi kocsinkkal. A kikötői, pici piros házak mellett van egy nagyobb hulladéksziget.

20191107_123107.jpg

Van a három leggyakrabban használt szelektív hulladékgyüjtő, a papír, a műanyag és a fém.

20191107_123241.jpg

Minden hulladékgyűjtő fel van matricázva, különböző fotókkal, hogy mit is szabad bele tenni, ez nekünk, főleg az elején nagy segítség volt, mert az újságpapír például egy másik szemetesbe kerül, nem ezekhez a papírokhoz.

20191107_123224_1.jpg

20190902_174144_1.jpg

A 'nem éghető hulladék' konténerbe helyezhető az építési törmelék, bicikli, kenu, ablak, egyéb. Van egy másik nagy zárt konténer is, amibe bútorok és egyéb éghető nagy terjedelmű hulladékokat lehet tenni, ha belefér.

20191107_123316.jpg

A kis ház oldalánál elhelyezhető a műszaki hulladék is. A két kicsi kuka, pedig alumínium dobozoknak van.

20191107_123211_1.jpg

Ha veszélyes hulladéktól szeretnénk megszabadulni, azt a kijelölt hulladékgyűjtő udvarokban tehetjük meg évente öt alkalommal ingyenesen. Ez nálunk a nagyobbik szigeten található.

A szárazföldön és a városokban persze  nincs egy lakóközösségnek ekkora hulladékgyűjtő szigete, ez nálunk úgymond kiváltság a szigetlét miatt, hiszen, a személyhajón nekünk elcipelni ekkora dolgokat lehetetlenség lenne. 

Ezekért a hulladékgyűjtőkért minden szerdán, vagy egyesekért csak két hetente szerdán, a kommun által biztosított komppal érkezik a nagy szemeteskocsi, ami egyből új konténert is hoz. A pici normál szemetesekért pedig, a megszokott szemetesautó vagy egy platós kisteherautó érkezik.

Nem egyszerű, de nem is bonyolult, csak meg kell tanulni időzítve szemetet összeszedni, mert ha rájövünk, hogy otthon felejtettük, akkor lesz egy extra erdei sétánk a kukákig... amit persze általában nem bánunk.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

 

 

 

 

 

12+1 hagyományos svéd étel

Ha Svédország gasztronómiája kerül szóba, mindenki azonnal az IKEA által híressé vált húsgolyóra gondol. Valójában Svédország ételei és szokásai sokkal érdekesebbek ennél.

Azt, hogy valójában milyenek is a svéd ételek, nehéz megtudni, hiszen az éttermekben kapható ételek többsége nem igazán hagyományos módon készül, és nem látunk bele az igazi svéd konyhába. Nagy szerencsénk van, hogy a szomszédból, már többféle svéd süteményt is kaptunk, így legalább azok körvonalazódtak bennünk.

Viszont, ennek ellenére van pár érdekes étel, amit érdemes megkóstolni és nem is feltétlen kell hozzá drága étterembe menni.

1. Hering/Sill

Ez az az étel, amit valaki vagy szeret, vagy egyenes utálja. Magyarországon én csak azt a bizonyos hagymás pácolt heringet ismertem eddig, a ruszlit. A svédek heringje viszont ennél egy kicsit több. Van borsos, mustáros, különböző szószokban úszkáló. A karácsonyi asztal elengedhetetlen étele. Viszont, ahhoz, hogy megkóstoljuk, csak egy közeli szupermarketet kell keresni, a legnépszerűbben hering ugyanis az Abba (nem az együttes) márkájú üveges változat. Egy kis kenyérrel megkóstolva, elkezdhetünk ráérezni a svéd ízvilágra akár egy városi parkban ücsörögve is. Az ára átlag 20 korona, ami most kb. 620 forint.

swedish-sill.jpg

2. Wallenbergare/Borjú fasírt

Amikor először kóstoltam ezt az ételt, úgy voltam vele, hogy ez egy fasírt vagy egy nagyra nőtt húsgolyó. Igazából fasírt, de egyszerűbben van fűszerezve, mint a magyar és borjúhúsból készül. Amitől igazán finom lesz, az talán a tojás és a zsemlemorzsa mellett a tejszín. A svédek általában burgonyapürével, áfonyaszósszal és borsóval eszik.

wallenbergare-1.jpg

3. Köttbullar/Húsgolyó

Az IKEA-nak köszönhetően, ma már világszerte azt gondolják a svéd húsgolyó, a legsvédebb étel. Igazából minden nemzetnek meg van a maga húsgolyója. A gyerekek körében kedvelt a paradicsomos spagetti húsgolyóval. Általában burgonyapürével, barna szósszal és áfonyaszósszal eszik.

44d39292-0f40-46d6-a91c-0ff5931476e0.jpg

4. Raggmunk/Burgonya palacsinta

Ez a vajban sült burgonyás palacsinta, tulajdonképpen a nálunk ismert tócsni, avagy lapcsánka, ki hogy, ismeri. Ez az étel a téli, szegényesebb időkről maradt meg a svédek konyhájában is, viszont ma már, nem annyira népszerű étel a svédek körében. Mi sokszor készítünk, egyszerű, vacsorának való.

otato-pancakes.jpg

5. Smörgåstårta/Szendvicstorta

Ha bemegyünk bármilyen élelmiszerboltba, biztosan fogunk látni a hűtőpultban szendvicstortát. Ez a kenyérből és különböző húsos, szószos rétegekből álló torta, nagyon népszerű a svédek körében, főleg összejöveteleken vagy ünnepeken.

image_1_1.jpg

6. Toast Skagen/Garnélarák pirítóson

Ebben nincs semmi bonyolult. Majonézes mártásba kevert garnélarák pirítós kenyéren tálalva. A svédek imádják, mindenhol kapható és ők mindenhol meg is veszik és eszik.

dsc_0238.JPG

7. Gravad lax/Pácolt lazac

Azt tudtad, hogy a svédek, már az 1600-as években ezt ették, persze máshogy készítve, de a koncepció ugyanaz volt. Fűszernövényekkel és mustárral szokták enni, főleg karácsonykor és midsommar ünnepén.

gravad-lax-4.jpg

8. Kalops/Marhapörkölt

Ez egy egészen egyszerű marhapörkölt, amit hosszú ideig főznek, és ami az ország délebbi részéről származik. Talán annyiban más a klasszikus magyar marhapörkölthöz képest, hogy ebbe tesznek jó sok sárgarépát.

d0p5n8tx4ail0rk.jpg

9. Ärtsoppa/Sárgaborsó leves

Ehhez az ételhez fűződik a legelső gasztro történetünk itt a szigeten. Történt ugyanis, hogy a közös szigeti kikötői munka után, az egész csapat beült egy kicsi házba enni és mi nagyban elkezdtük dicsérni, ezt az igazából főzeléknek kinéző ételt, hogy milyen jó íze van és milyen jó a hús benne, amikor is jót nevetve rajtunk közölték, hogy ez egy rúdba csomagolt változat, amit minden boltban lehet kapni és csak meg kell melegíteni.

Azóta, nagyon szeretjük és ezt is érdemes megkóstolni. Érdekes henger alakú kis csomagolásban kapható, de az íze sokkal-sokkal finomabb, mint a bizarr csomagolás alapján gondolnánk. Persze a svédek otthon biztosan meg is főzik maguknak, de azért szép számmal fogy a boltokból a hengeres verzió is. A neve ellenére pedig nem leves, hanem főzelék.

Az idősebb generáció a katonaságnál ette folyton, az iskolások minden csütörtökön, még sokszor most is, így sokan a svédek között sem kedvelik. Az ára 9 korona körül van, ami jelenleg 280 forint.

07310090752691_g1n1.jpg

10. Knackebröd/Ropogós kenyér

Ez a kenyérke minden svéd háztartásban megtalálható, nálunk is van itthon két féle változat. Nagyon sokáig eltartható, ezért tartalékba mindig jó, ha van otthon, különböző krémekkel, pedig már nem is olyan száraz. Az előbbiekben már említett borsóleves és a hering állandó kiegészítője. Magyarországon a Wasa márkájú kenyeret, ha jól tudom lehet kapni. Egy kisebb csomag ára 11 korona körül indul, ami jelenleg 345 forint.

leksands_ekologiska_630x430-1024x698.jpg

11. Falukorv/Svéd kolbász

A svéd kolbász, amely füstölt sertés- és marha- vagy borjúhús reszelt keverékéből készül, burgonyakeményítő liszttel, hagymával, sóval és enyhe fűszerekkel. Története a Falun rézbányáig nyúlik vissza. Ma is nagyon kedvelt, a gyerekek általában ketchuppal és tésztával eszik. Az ára átlagosan 35 korona, ami most kb. 1100 forint

falukorv-5.jpg

12. Surströmming/Erjesztett hering

Ha egyedülálló svéd gasztro élményre vágyik valaki, akkor azt hiszem ezt érdemes megkóstolni, amennyiben megtudja. Minden szupermarketben kapható, a svédek közül sem mindenki evett már ilyet, de sokak szerint finom, viszont a szagát ők sem bírják. Érdemes a szabadban kibontani és a ruhára is vigyázni, mert a szagot egy darabig nem lehet kimosni belőle. A svédek szerint érdemes filmre venni az első ilyen kóstolási élményt, mert a reakciók lehet, egészen elképesztőek lesznek. Mi még nem kóstoltuk, de az internet tele van ilyen videókkal és az első reakciók láttán, nem vagyok biztos benne, hogy valaha megfogjuk, talán egyszer, csakis kíváncsiságból. A 100 grammos kiszerelés most éppen 65 korona, ami 2020 forint körül van.

serving_surstromming.jpg

+1. Pyttipanna/Serpenyős egytál

A svéd kifejezés apró darabok a serpenyőben-re utal. Ez egy népszerű étel Svédországban, ami hagyományosan burgonyából, hagymából és apróra vágott valamilyen húsból készül, gyakran tálalják, savanyú uborkával, tojással vagy céklával. Régi időkben eredetileg a maradék ételből készítve jött létre, de ma már a boltok fagyasztó pultjai is tele vannak vele. Egy kisebb mirelit csomag ára nagyjából 40 korona körül kezdődik, ami most épp 1250 forintnak felel meg.

pyttipanna.jpg

Az összes fenti étel a svéd hagyományos tradicionális ételek egyike. Az utóbbi években azonban a nemzetközi ételek egyre fontosabb szerepet játszanak a svéd ételkultúrában, mint például a taco vagy a kebab.

A történelem folyamán Svédország mindig nyitott volt a nemzetközi befolyásokra, és többek között a török eredetű káposzta tekercsekre, de a francia konyha szintén nagy jelentőséggel bír a svéd konyha szempontjából.

A 20. század folyamán a gyorséttermek megjelenésével, és az idő múlásával a pizza, a hot-dog (korv med bröd, amit az IKEA-ból is ismerünk) és a hamburger is klasszikussá vált a svédek körében. Az iparosodás előtt a svédek többnyire helyi termékeket gyártottak, és a mindennapi ételeik egyszerűek voltak, ma már gyakran vásárolnak készételeket, a lényeg, hogy minél gyorsabban el lehessen készíteni és maradjon idő minden másra.

 

Hamarosan megmutatom nektek Svédország hagyományos édességeit is ;)

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

 

 

 További érdekességek:  https://sweden.se/

12 ok, amiért érdemes télen Svédországba utazni

Sokan gondolhatják úgy, hogy Svédországba nem érdemes télen elutazni, mert a látnivalók nagy részét a hideg és a sötét miatt ki kell hagyniuk. Viszont a téli svéd időszak, valami teljesen mást nyújt, mint azt gondolnánk. Amikor belepi az országot a hó és az északi hegyektől a déli tavakig fehérré változik a táj, akkor megtapasztalhatjuk az ország egy teljesen új, egyedülálló oldalát.

Hagyományosan a téli időszak kevesebb turistát vonz Svédországba, emiatt viszont, számos kedvezményt kínálnak az ország egész területén, valamint olcsóbb repülőjegyekre is szert tehetünk. Kivéve az ünnepi időszakot és a februárban esedékes sport szünetet (sportlov). Ezért a téli időszak különösen kedvező Svédország felfedezéséhez.

Mivel hamarosan itt a tél, mutatok 10 okot, miért érdemes télből, a még nagyobb télbe utazni. 

1. Utazz kutyaszánon

Vannak helyek, ahol a kutyákkal tölthetünk egy egész napot, akár egy éjszakát a vadonban vagy csak mehetünk velük egy nagyobb erdei kört, átélve milyen is ez a környezetbarát utazás. Stockholm-tól 400km-re Lindvallen-ben is átélhetjük ezt az élményt vagy belföldi járaton érkezve Sälen-Trysil repterére, bérelhetünk akár kutyaszánt is, mint reptéri transzfer.

20190212_113056.jpg

2. Keress északi fényt

Az északi fényt (Aurora borealis) "a világ legnagyobb fényshow-jának" is nevezik, és ami ebben a legjobb, hogy ingyenes. Ha eléggé neki indulunk északnak, már szeptembertől látni fogjuk. Ne felejtsük el a meleg takarót és egy bögre teát vagy kakaót, mert a show előtti várakozás akár órákig is eltarthat.

dsc_5199.jpg

3. Kövesd nyomon a vad rénszarvasokat Lappföldön

Svédország azon kevés ország egyike a világon, ahol megfigyelhető a rénszarvas, különösen a fehér rénszarvas. Lappföldön számos túrát szerveznek a rénszarvasok megfigyelésére.

reindeer_herding.jpg

4. Síelj a 200 síparadicsom egyikében

Tudtad, hogy Svédországban mintegy 200 síközpont található? A népszerű Åre sífalu környékén található üdülőhelyektől a Dalarna, Jämtland, Härjedalen síterepekig és a Svéd Lappföldig több száz olyan hely található, ahol elérhetjük a lejtőket. A legnépszerűbb lesiklópályák Åre környékén találhatók, amely 1,5 órával repülővel elérhető Stockholmból (660 km). Ezenkívül Lindvallen és Orsa is a népszerű helyek egyike. Orsa-ban emellett egy ragadozópark is található.

20190212_134138.jpg

5. Szaunázz úgy, mint a svédek

Ezt talán nem mindenki próbálja ki, de aki bátornak érzi magát hozzá, az Észak-Svédországban számos helyen találkozhat ingyenes szaunával. A svédek szerint, nagyon szórakoztató a szaunából kifutni a hideg éjszakai levegőbe - fröcskölj egy kis havat magadra, vagy merülj bele, ha elég bátor vagy. 

talvine.jpg

6. Autózz befagyott tavakon

Svédországban 97.500 tó található, így biztosan találunk egyet mi is a környéken, ami tél idejére befagy. Sok tó, ilyenkor jégkorcsolya pályává változik, de sok tavon akár autókázni is lehet. Arjeplog tavai például, az autógyártók kedvenc tesztelő pályájává alakul ilyenkor.

20190211_111949_1.jpg

7. Fedezd fel a számi kultúrát

Nagyjából 20.000 számi él Svédországban, akik a világ egyik legrégebbi kultúrájával ismertetnek meg, a saját földjükön, ahol rénszarvasokat tenyésztenek. Tölts el néhány napot velük vagy Jokkmokk-ban, ahol februárban egy hagyományos számi piacot is tartanak, aminek a hagyománya már 400 éve tart.

jmkmarknad5_cjutsi.jpg

8. Téli sportok

Svédország az egyik legjobb ország a téli sportok számára, legyen az akár szervezett, akár alkalmi sport. A jégkorongtól, a síelésen át (sífutás vagy szlalom) a jégkorcsolyázásig.

20190211_113713_1_1.jpg

9. Legyél szurkoló egy jégkorong meccsen

Persze a világon sok országban van jégkorong meccs, de egy svéd jégkorong meccs, főleg például a göteborgi hazai csapat meccse, egészen hihetetlen élményt ad, amit mindenképpen érdemes egyszer megnézni. Szóval, irány a Scandinavium.

20190105_152332_1_1.jpg

10. Töltsd az éjszakát egy jéghotelben

Mit szólnál egy hotelhez, amit minden évben újra építenek. Jukkasjärvi jégszállodája igen fagyos élmény, főleg azoknak, akik szeretik az ennyire extrém kihívásokat. A szállodát idén építik fel 29. alkalommal és április környékén, amikor jön a melegebb idő, szép lassan elolvad.

icehotel365_akliger.jpg

11. Fogj halat egy jeges tóból

Ha még soha nem próbálkoztál a horgászattal itt az ideje elkezdeni egy befagyott tavon. Hagyományosan lyukat fúrnak a tavakban, leülnek  egy rénszarvas szőrre, kávét főznek és várják a fogást. A legjobb halak, amik horogra akadhatnak ilyenkor a sügér, a lazac, a pisztráng, a csuka vagy a sügér.

ice-fishing.jpg

12. Látogasd meg a karácsonyi vásárokat

Stockholm mellett számos városban található karácsonyi vásár, Svédország számos pontján. Ezek közül az egyik legszebb karácsonyi vásárt Tjolöholm kastélyában rendezik minden évben. Helyi kézműves termékek mellett, megkóstolhatjuk a helyi ízeket is, a kicsiket pedig sok program várja. A berendezett hangulatú otthonoktól pedig mi is nagyon hamar karácsonyi hangulatba kerülünk. Ezenkívül Göteborg vidámparkjában a Liseberg-ben is sok karácsonyi izgalom vár ránk vagy Kosta városában, Svédország üvegműves központjában, ahol igazi téli csodavilágot hoznak létre.

20181123_161356.jpg

Szóval hiába a tél, a hideg és a sötét, rengeteg mindent kipróbálhatunk télen is vagy csak télen, amiért érdemes legalább egyszer vagy akár többször Svédországba utazni.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

 

 

Egyéb infók: https://sweden.se/

12 érdekes tény Svédországról

Egy karibi svéd sziget, egy kalóz király, egy síléccel elérhető gyorsétterem és egy törvény, amihez hasonló kevés van a világon. Néhány érdekesség Svédországból, amit lehet eddig nem tudtál.

A svéd földterületek 2/3-át erdő borítja

A legtöbben valószínűleg tudjuk, hogy Svédországban nagyon sok erdő van, de az az igazság, hogy az ország teljes földterületének 2/3-át erdők borítják, amelynek teljes területe 280 650 km2 vagyis három magyarországnyi területet csak erdők borítanak. A földterületek fele magánszemélyek, 1/4-e magáncégek tulajdonában van. A legnagyobb önálló tulajdonos az állam, a Sveaskog AB-n keresztül.

20181103_094845123.jpg

Észak-Korea 2,7 milliárd koronával tartozik Svédországnak

Észak-Korea 1974-ben körülbelül 1000 Volvo autót vásárolt. A probléma az, hogy azt a pénzt, amelyet Kim II-Sung megígért, Észak-Korea a mai napig nem fizette be. Tehát 40 évvel később a svéd kormány továbbra is számlákat küld Észak-Koreának, hogy visszatérítse 2,7 milliárd SEK értékét. Persze mindenki tisztában van vele, hogy ez a kérés soha sem fog teljesülni.

400 000 jávorszarvas mászkál szabadon

Svédország nemzeti büszkesége, a jávorszarvas. Ha az ország területén élő összes jávorszarvas összegyűlne, egy nagyobb svéd várossá válhatnának. 

20190915_131625.jpg

A svéd útlevél az egyik legjobb útlevél a világon

Egy másik érdekes tény, amelyre a svédek nagyon büszkék, hogy útlevelük vízum nélküli belépést vagy érkezéskor azonnali vízumot jelent a világ 187 országába. Ezen a listán egyébként a Japánok vannak az élen 190 országgal.

A svéd zene az egyik legnagyobb export

Ha Svédország szóba jön bárhol a világon és azon belül is a zene, akkor mindenkinek az ABBA jut egyből eszébe, pedig rajtuk kívül sok művész van még, akik elég nagy hírnévre tettek szert, pl.: Zara Larsson, Avicii (R.I.P), Swedish House Mafia, Alesso, Robyn, Måns Zelmerlöv és Lykke Li. De vannak még mások is, mint például a Roxette, az Europe, az Alcazar és az Ace of Base, akik az évek során jó néhány népszerű slágert adtak a világnak. Ezen túlmenően sok dalszerző és producer a svéd származású. Ha ez nem lenne elég, Svédország számos híres heavy metal együttesnek is otthont ad, például az In Flames, a Hammerfall, a Meshuggah és a rock zenekarok, például a Mando Diao, a Hellacopters, a Hives és a Sounds.

Az egyik legmagasabb áfa a világon

25% -os ÁFA-val a svéd ÁFA a világon az egyik legmagasabb olyan országokkal együtt, mint Horvátország, Norvégia és Dánia. Csak Bhután, Burma / Mianmar, Dzsibuti, valamint Magyarország rendelkezik magasabb ÁFA-val.

A legtöbb McDonald’s Európában

A svédeket úgy ismerjük, mint egészséges életmódot élő, halfogyasztó nép. Ennek ellenére az egy főre jutó McDonald's-ok száma itt a legmagasabb Európában. Ami valószínűleg, a normál étterem áraknak és az időnkénti lusta vagyok főzni mentalitásuknak köszönhető.

Plusz, ha már McDonald's, akkor egy másik érdekesség, hogy itt van a világ egyetlen olyan külső kiszolgálója, ami a jól ismert McDrive helyett McSki, ugyanis egy sípálya alján található és csak gyalogosan vagy síléccel lehet sorba állni.

pic_20190210_142428467.jpeg

A király, aki kalóz lett

XIII. Erik, svéd király, ismertebb nevén Pomerániai Erik, 1439-es trónfosztása után Gotland szigetére menekült, ahol zsoldba fogadott kalózaival fosztogatta a svéd partokat.

A legtöbb szabadalom Európában

Nagyon sok svéd innováció és innovátor van, és ezek közül a legismertebbek a Tetra Pak (Erik Wallenberg), a pacemaker (Rune Elmqvist), a dinamit (Alfred Nobel), a gömb alakú golyóscsapágy vagy a hárompontos biztonsági öv (Nils Bohlin). Svédország az az ország, ahol Európában az egy főre eső szabadalmak száma a legtöbb.

A világ legrégebbi részvénytársasága

Az 1228-ban alapított Falu rézbánya, a világ legrégebbi részvénytársasága. Az utolsó robbantás 1992-ben volt, amikor is egy ünnepség keretében a bányászatot hivatalosan is befejezték. Ma már csak, a svéd fotókról jól ismert piros házakhoz készülő festéket gyártják itt, a bánya és a hozzátartozó területek pedig az Unesco világörökség részei.

falu_gruva.jpg

A svéd karibi sziget

Guadeloupe szigete 1813-tól 15 hónapon át svéd fennhatóság alá került, igaz csak formálisan. Az 1814-es párizsi béke után a sziget május 30-án visszakerült a francia uralom alá.

Allemansrätten

A természethez való szabad hozzáférés joga, mindenkinek a joga. Talán így a legegyszerűbb jellemezni, ezt a törvényt. A törvényt, mely megengedi a kempingezést az állam és egyéb magáncég területein, ha azzal nem zavarunk senkit és semmit. A törvény, ami megengedi, hogy szabadon gyűjtsd a természet adta élelmet, gombát, bogyókat, virágokat, hogy szabadon ússz a tavakban, lovagolj, kerékpározz vagy csak kirándulj bárhol, bármerre addig, amíg a természetet tiszteletben tartod. A törvény legfontosabb mondata, 'Inte störa – Inte förstöra', Ne zavarj - Ne pusztíts.

klaverod-talta.jpg

 
Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

 

 

 További érdekességek:  https://sweden.se/

Iskola egy svéd szigeten

Egy éve, hogy Svédországban, egy szigetvilág kis szigetén élünk és a lányunk lassan egy teljes iskolai évet tudhat a háta mögött, így gondoltam megosztom a tapasztalatainkat, milyen is az a bizonyos skandináv oktatás, a mi tapasztalataink alapján (hiszen, minden bizonnyal, egy városban élve, nagyobb közösségben sok minden másképpen működhet).

Mielőtt ide érkeztünk volna, volt már egy kevés fogalmunk arról milyen is a skandináv és azon belül a svéd oktatás, olvastunk pár blogban ezt-azt, de amikor az ember szembesül vele az teljesen más.

20190614_111553_2.jpg

Miután elintéztünk mindent hivatalosan (személyi szám és beszélgetések) és az iskola is felkészült, megadtak egy időpontot amikortól indulhat a suli. Lánykánk a negyedik osztályba került, legfőképpen a mi kérésünkre, mert a kora alapján ötödik osztályba került volna, de időt szerettünk volna és Magyarországon is a negyedik osztályt kezdte volna, így ezt láttuk jónak. Vele együtt lettek 21-en az osztályban.

20190614_110211_2.jpg

Maga az iskola 156 fős, elsőtől a hatodikig vannak csak osztályok. Az általános iskola itt kilenc évfolyamból áll, aminek az első hat éve az elemi iskolai oktatás, a következő három pedig az alsó középiskola. Ezt a következő három évet, itt a szigetvilágban, újra egy másik szigeten, egy másik iskolában kell folytatni.

Az iskola területe nem zárt, nincs kerítés csak az autóút felőli oldalon. Ha például valaki a boltba igyekszik, átmehet az iskola udvarán is, vagy ha a gyerekek hétvégén játszanának az udvaron vagy a focipályán bátran megtehetik.

Az első héten végig bent ülhettem az órákon, segíteni hol a lánykámnak, hol a tanároknak a fordításban. Mivel ez egy kicsi iskola, tényleg majdnem az isten háta mögött, így a tanároknak is elég új volt a helyzet, már csak azért is, mert a lánykánk az első külföldről érkező diák az iskola történetében, aki csak a saját anyanyelvén beszél. Ennek meg voltak és vannak a hátrányai, például, abban, hogyan segítsenek neki a nyelvtanulásban. Mivel itt az önállóságra nevelésen van a hangsúly, nem tudták biztosan, hogy a nyelvtanulásban, hogyan segítsenek. Miután összeültünk a tanárokkal és megbeszéltük, hogy lenne a legjobb és ők is javaslatokat tettek, már sokkal jobban megy mindenkinek. A lényeg, hogy le lehet ülni a tanárokkal és nem veszik rossz néven, ha javaslatokat teszünk, elfogadják, mérlegelik és próbálják a maguk módján megoldani.

Heti egyszer magyar segítővel beszélheti át Skype-on a hét történéseit és mindennap van mellette svéd segítő aki a nyelvtanulásban segíti.

20181105_115231_1.jpg

A tantermekbe külön ajtó vezet az udvarról, itt külön öltöző és mosdó van, majd innen lehet a terembe menni, csakis zokniban. A gyerekek a padokban úgy ülnek, ahogy nekik kényelmes. Ez nekünk nagyon furcsa volt az elején. Tulajdonképpen, ha a lábát a feneke alá téve ül, az sem baj, vagy ha a pad tetején ül az sem baj, vagy ha éppen fordítva ül a székre az sem baj. Igazából, nekem úgy tűnt, hogy egymás zavarása nélkül tudják ezt megtenni. 

Nagyon sokszor beszélnek a tanárok angolul a gyerekekhez, nem csak angol órán, így alakulhat az ki, hogy Svédországban szinte a teljes lakosság nagyon jól beszél angolul.

20190614_103913_2.jpg

A nap úgy indul, hogy mindenki viszi a kedvenc könyvét, amit éppen olvas és azt a terem bármely részében leülve olvashatja, ez kb. 30-50 percig tart. A fiúk sokszor a kanapén ülnek, mások a földön a szekrény előtt vagy két lány a tanári asztal alatt. Ez az olvasás szerdánként abban változik, hogy bejönnek az elsősök és a nagyok olvasnak nekik a kicsik által választott könyvből.

Hétfőnként a gyerekek mindig megkapják a heti tervet, mik lesznek, az elvégzendő feladatok vagy mit kell éppen olvasni, tanulni. Ezek mellett van két rubrika, a megcsináltam és a pótolnom kell. Így a gyerekek követhetik mit végeztek el, és ha marad valami a hét vége felé, következő héten elvégzik azt is. Hétfőnként a tanítás egyébként kilenc órakor kezdődik.

Utána az órarend szerinti órák folytatódnak. Nincsen konkrét 45 perces óra és nincs mindenkire érvényes csengetési rend sem, így csengetés, maximum egy kis csengővel történik vagy a tanár csak egyszerűen körbe megy, hogy lassan kezdődik az óra.

Svéd órán most éppen történeteket olvasnak, majd ezeket röviden leírva olvasónaplót írnak. Máskor van, hogy mesélni kell történetet vagy a tanár elkezdi és a gyerekek együtt mesélnek, mindenki mást adva hozzá a történethez. 

NO (Naturorienterande) órán, ami a természettudományi tárgyak összessége (mivel nincsen külön környezet vagy kémia, vagy fizika), sokszor néznek tudományos és természetfilmeket, kísérleteznek egyénileg vagy csoportosan és sok a projekt munka, amit fotóval illusztrálva kell leírni és dokumentálni.

SO (Samhällsorienterande) órán, ami a társadalomtudományokat tartalmazza, beszélnek a Nobel díjról, Einsteinről, szoktak nézni gyerek híradót, amiben a világ eseményei vannak gyerekeknek való módon elmondva. Így például Kira kérdezett Észak-Koreáról vagy éppen Amerikában vagy Európában történt eseményekről is beszélgetnek, jelenben történtekről és azok következményéről, hatásairól napjainkban.

Matematika órán többségében az iskola által biztosított IPaden dolgoznak, a tankkönyvben elvégzendő feladatokhoz használják és van rajta egy játékos program, ami kezdő módon tanítja őket a programozás alapjaira, de van külön programozás órájuk is hetente egyszer. Sokszor csempésznek érdekességeket az órába, például a Pí világnapján, pi kezdetű szavakat kellett összeírni, csapatonként vagy külsős céget kérnek fel, hogy tartsanak órát és Lego robotokon mutassák be a programozás alapjait.

pi_tabla.jpg

A technika óra kétfelé van osztva, vagy varrni lehet, vagy faanyagokkal dolgozni és készíteni bármit, amihez kedve van a gyerekeknek. Van egy könyv, amiből ki lehet választani például, hogy madáretetőt, vagy asztalt szeretnél készíteni és a tanár megadja az instrukciókat, a kezdeti lépéseket, de a többit mind a diákok csinálják. Mindezt teljes biztonságban, mert Svédországban nagyon fontos a biztonság, elsősorban a gyerekek védelme, így használnak kesztyűt és fülvédőt, meg szemüveget is, ha csiszolnak például. 

Zeneórán a tanár gitározása mellett, a gyerekek is sokféle hangszert próbálhatnak ki. Többségében mai modern dalokat hallgatnak, akár a You tube-ról is. Év elején egy kérdőívben megkérdezték pár kérdésben, ki milyen zenét szeret, milyen stílust és annak megfelelően zajlanak az órák, hogy mindenki jól érezze magát. Az osztály évzáróra például az American Authors - Best Day Of My Life című számát tanulta meg és adta elő a templomban, miközben a zene tanár hatalmas átéléssel gitározott.

20181108_090133_1.jpg

A testnevelés órákon, meg vannak az adott feladatok, amiket el kell végezni, de van olyan nap, amikor csak labdás játékot játszanak, vagy csak táncolnak vagy éppen bármit, amihez kedvük van együtt. Testnevelés egy héten, egyszer van, de másfél órás időtartamú. Nálunk kezdetben ez volt a legnehezebb óra, mert mire lefordítottak egy feladatot a többiek már bőszen csinálták és kicsit nehézkes volt utolérni őket sokszor.

Rajz órán, komolyabb ábrázolásokat, valamint különböző korok művészeteiről is tanulnak már. Legutóbb fotókat kellett készíteni és azokból fekete-fehér rajzokat alkotni vagy éppen híres festők festményeit újra alkotni. Mindeközben tanulnak a festőről és a munkásságáról, de még sem olyan erőltetett.

20190614_103902h_2.jpg

A tanárok inkább mentorként vannak jelen az órákon és nem a katedrán állva beszélnek reggeltől délutánig. A feladatokat a gyerekek maguk végzik és tanulják meg közben, hogyan kell elvégezni vagy megkeresni az információkat, a tanár, ha szükséges segít, de úgy vannak vele a diák magának tanul, azért, hogy utána a nagybetűs életben könnyebben elérhessék a céljaikat. 

Osztálynapló nincs, mindent online adatbázisba írnak, amit a szülő is követhet, és emailt is kapunk arról, mi történt a héten az iskolában és mi várható a következő hetekben. Ha például egy gyerek nem jelenik meg az iskolában 9 óra körül, már sms érkezik a hiányzásról, amit szintén online lehet leigazolni, ha pedig beteg előre be lehet írni az adatbázisba a hiányzást. Egy gyerek, egy huzamban orvosi igazolás nélkül 8 napot hiányozhat.

Ez a három doboz, a vélemény láda. Amit dicsérnek, amit bírálnak és a sárgába pedig javaslatot lehet tenni. Ezeket név nélkül meg lehet tenni és később megbeszélik a tanárok a gyerekekkel, hogy valamin miért nem lehet változtatni vagy más miért jó ötlet és akkor, hogyan változtassanak rajta. A dobozok alatt a saját kis tejdoboz szörnyeik, amiket ők készítettek és programozták be bizonyos mozgásra.

20190614_103847_2.jpg

Az ebéd svédes, de többségében finom. Sok a hal és a krumpli, péntekenként gyakori a taco, a hot-dog vagy egyéb összerakható ételek, amiket svédasztalon válogatnak a gyerekek össze maguknak. Van vegetáriánus és húsos főétel is, ebből lehet választani. Az ebédet az iskola saját konyháján főzik. Az első héten én is ehettem kétszer ebédet, mondván időnként előfordul, hogy a szülőnek dolga van, az iskolában akkor azért ne éhezzen, mivel büfé nincs. 

ebedlo_2.jpg

Az ebédlőnél található a tankonyha, ahol főzni és például kemencében kenyeret sütni tanulnak.

20181105_121624_1.jpg

Az ebéd ingyen van, mint ahogyan az iskolában minden. IPaden végzik a feladatok egy részét, de van füzet is, amibe írásbeli munkákat kell végezni. Az iskolába semmit nem kell venni, se füzetet, se ceruzát, mindent az iskola biztosít, csak a torna felszerelés saját. 

20190614_104012_2.jpg

A svéd oktatásnak meg van az előnye és hátránya is, de mindenképpen rengeteg pozitívuma van, az életre neveléstől kezdve, az idegennyelv-használatán át, addig, hogy az életben mindig fontos csinálni valamit, ami akár még hasznos is lesz. Nincs mély lexikális tanulás, de megtanulnak tanulni és azt, hogy az életben, hol és hogyan lehet információhoz jutni. Nincs kiemelve egy diák sem, inkább mindenkit összefogva próbálják meg azt, hogy senki ne legyen lemaradva. A gyerekek eléggé szabadok lehetnek, ennek lehetnek hátrányai, de ettől függetlenül a tanárok rászólnak a srácokra is igen is fegyelmeznek, de sokkal később avatkoznak bele, mint normál esetben lehetne.

20190614_104025_4.jpg

20190614_110237_2.jpg

Sokaknak biztosan nem érthető, ha nincs megfelelő lexikális tanulás vagy nevezzük seggelésnek, mégis mit tudnak ezek a skandináv iskolák. Nos, talán annyit, hogy különböző személyiséggel rendelkező embereket nevelnek, arra a bizonyos nagybetűs életre, hogy mindenki megtalálja később az életben, ami a legjobb neki és ne a társadalom, esetleg szülői elvárásoknak akarjon megfelelni, bizonyos szakmát vagy életpályát választva, hanem azt csinálhassa, amit csak szeretne és amihez kedve van.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

Címkék: svédország, iskola

Játékból, világhódító szimbólum

Elutaztunk kicsit északabbra, na, nem annyira, mert csak 700km-t mentünk feljebb és még így sem értük el az ország felét sem.

Dalarna megye egy kis részét néztük meg, mert a dala lovacska, évek óta egy meghatározó svéd dolog az életünkben, így kíváncsiak voltunk hol készül. 

Svédország Dalarna tartományában, az 1600-as években a földeken és erdőkben dolgozók téli elfoglaltsága volt a gyerekeknek játékokat faragni. A legtöbbet faragott állat, a ló lett, hiszen a mindennapokban fontos szerepe volt, a munkában, a tanyákon és a szállításban.

Ezekből a faragott lovakból lett később Svédország legismertebb szimbóluma, a Dala ló.

36892159_278453512905798_3677421367579377664_n.jpg

Világhódító szimbólummá azután vált, amikor az 1939-es világkiállításra Svédország egy 3 méteres Dala lóval érkezett New York-ba. Abban az évben 20.000 darab faragott lovacskát küldtek árusításra Amerikába.

Ezeket a fából faragott lovakat, ma is kézzel készítik Dalarna megyében Nusnäs-ben, az Olsson család műhelyeiben, ahol a gyártás teljes folyamatát meg lehet tekinteni, a faanyag előkészítésétől, a festésen át, végső útjáig, az ajándékboltig.

20190214_124701.jpg

A műhelyben dolgozók teljes munkafolyamatát meg lehet nézni. A nagy fa lécekből, géppel készített, még egyenetlen ló, majd a végső faragást kézzel végzik.

A dala ló készítésének mozzanatai.

20190214_115657.jpg

nils-olsson-dalahc3a4sten-nusnas-2.jpg

A faragást Morakniv késsel végzik, ami szintén egy helyben gyártott termék, nevét Mora városáról kapta.

20190214_115718.jpg

20190214_133012.jpg

A következő műhelyben végzik a lovak alapozó festését, annak megfelelően, hogy éppen piros, fehér vagy fekete színűek lesznek e. Persze az eredeti szín a piros, ebből készítik a legtöbbet. 

20190214_120528.jpg

A festés a következő műhelyben, kézzel történik, több asztalnál. Akár, mi is csatlakozhatunk, egy kiválasztott lovacskán megmutatják a festés lépéseit. Itt kellett a legnagyobb csöndben lenni, végül is érthető, mert itt eléggé aprólékos munka folyik.

britt_grannas_painting.jpg

A már lefestett lovacskák száradnak, táblán jelölve melyik nap lettek festve. Éppen volt benn egy nagyobb ló is, ami valószínűleg utcán áll valamelyik városban, hiszen Dalarna megye minden városkája tele van kisebb-nagyobb dala ló szobrokkal.

20190214_120844.jpg

Végül az ajándékboltban, érdekesebbnél érdekesebb lovacskák várják új gazdáikat. Néha giccses, néha kedves, de egészen hasznos tárgyak is készülnek.

20190214_123154.jpg

20190214_123916.jpg

20190214_123341.jpg

20190214_123326.jpg

Vannak viccesebb, nem hagyományos példányok is. 

20190214_130057.jpg

20190214_123030.jpg

20190214_123050.jpg

20190214_123124.jpg

Valamint olyan is, amit a régen készült faragott ló mintájára készítenek ma is, újonnan. Ezeknek a régieknek az ára egészen elképesztő, mivel egy darabért 110.000 forintnak megfelelő koronát kérnek el.

20190214_130104.jpg

A wc ajtó is passzol a bolthoz és persze vásárolni is lehet ilyen táblácskát.

20190214_130212.jpg

Manapság már sokféle design terméket árulnak dala lovacska mintával.

monstrad-kavel-monster-dalahast-4.jpg

5d4e395a-0a4b-404e-aa3e-e1001620e2ef.jpg

27159021-qqbhx_grande.jpg

A tartomány városkáiban is sokfelé látni lovakat, boltok és éttermek előtt, városközpontokban és sétáló utcákban.

20190211_164207.jpg

20190211_164451.jpg

Kicsit messzebb, Avesta-ban található a világ legmagasabb dala lova. 13 méter magas és 66 tonna. Eléggé nem kicsi, alatta állva látszik igazán, milyen magas. Érdekes látványt nyújt az autópálya mellett haladva.

20190213_140759.jpg

Mi is vettünk már dala lovacskákat, méghozzá egy loppison.

20190806_144239.jpg

A szalvétatartót és a plüss lovacskát pedig, a műhely ajándékboltjában vettük. Kicsit díszes, de a skandináv minimál stílusba, pont hangulatos tud lenni, ez a vidám dekoráció.

20190612_131717.jpg

20190618_161718.jpg

Igyekszünk sokat utazni és megmutatni sok érdekeset Svédországból. 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat is :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

 

 A műhely weboldala

https://www.nilsolsson.se/

10 ok, amiért érdemes utazni

Most, egy plusz fejezettel bővül az oldal. Megpróbálom átadni az utazásaink élményét és hangulatát. Kedvcsinálónak, a hétköznapokra vagy csak azért, mert a világot máshogy is lehet látni.

Próbálunk sokat utazni és minél többet látni, nem csak Svédországból, hanem a környező országokból is. Elmesélem, szerintem miért jó utazni a saját szemszögemből nézve.

1. Élményeket és emlékeket kapunk

Olyat, amit egy rosszabb napon is elővehetünk és rá gondolva, hirtelen úgy érezzük, nincs is már olyan rossz kedvünk. Persze az ember, akkor visszavágyna hirtelen az utazásba, de ezért jó legalább egy évben egyszer egy nagyobb túrát tervezni, aminek már a szervezése és izgalmakkal teli tud lenni.

20190821_16285354357.jpg

2. Felfedezőkké válunk

Már a szervezés is izgalmas. Én, például sokszor a Google Maps-en lapozva, hirtelen ráközelítek egy helyre, ide-oda megyek a térképen és egyszer csak meglátok valamit, ami érdekesnek tűnik. Persze műholdas nézetben, mert így feltűnnek bizonyos természeti furcsaságok, tavak, vízesések és szerintem már maga a túra útvonalnak a felfedezése is izgalmas.

cutvers1.jpg

Nekem jelenleg így néz ki a Google térképem. Tele van zöld pontokkal, amiket egyszer mind látni szeretnénk és ennél többet is akár.

google_maps.jpg

3. Új emberekkel és érdekes történetekkel találkozhatunk

Találkoztunk már svéd bácsival, aki elmesélte, hogy járt Magyarországon és a Tokaji bor nagyon ízlett neki, de néztek már finnek és orosznak is minket és akkor mindig elmeséljük, hogy is van ez a magyar nyelvcsalád. 

20190505_113056.jpg

4. Nyitottabbakká válunk

Az utazás nyitottabbá tesz a világ dolgaira. Ami valóban érezhető, hiszen minél többet látunk, annál elfogadóbbak is leszünk, mert tudjuk azt, hogy élet nem csak fekete vagy csak fehér, hanem valahol a kettő között és lehet jó vagy rossz valami. Ezek a gondolatok utazás alatt jönnek igazán. Más kultúrájú emberek segítenek, máshogy is látni a világot.

21764968_1541938805849531_6330837054024715222_n.jpg

5. Az utazás segít leküzdeni a változásokat

Mivel eddig is sokat utaztunk, egyszerűbb volt megvalósítani azt is, hogy az addigi életünket felpakolva új országba költözzünk, és teljesen új életet kezdjünk 2500km-rel arrébb. Jobban tudjunk értékelni dolgokat és máshogy érezzük kihívásnak.

20180915_080023.jpg

6. Új nyelveket tanulhatunk

Ha nem is egészen így, de amikor készülünk egy országba, legalább a köszönöm és a jó napot szavakat megtanuljuk és még néha egyéb érdekesebb szavakat is. Ha nem is tanulunk meg egy olasz út miatt olasz nyelven, de biztosan pár érdekes, új szóval gazdagodik a szókincsünk.

7. Új ételek kóstolhatunk

Ami izgalmas tud lenni és sokszor nem ez az utazás legolcsóbb része, de legalább egyszer érdemes megkóstolni egy helyi specialitást egy kicsi, helyes étteremben, vidéken. Viszont egy helyi szupermarketbe bemenni, nem lehet feltétlen drága (na jó, Izlandon az), viszont sokkal közelebb jutunk azokhoz az ételekhez, amiket egy adott ország lakói a mindennapokban esznek.

20180820_084614.jpg

8. Az utazás tanulás

Olyan, amit az iskolában sosem fogunk megtanulni. Az utazás tanít téged a földrajzról, politikáról, gazdaságról és szociológiáról, olyan gyakorlati szinten, ahogy egy iskola sem képes.

9. Az utazás kihívás

Kimozdulni a napi mókuskerékből, időnként nehéz lehet, mert kényelmesebb otthon a kanapén egy sorozat előtt szürcsölni a teát, ahelyett, hogy elindulnánk vidékre, megállnánk egy tó mellett és akár ott helyben főznénk egy teát magunknak a természetben. Pedig, a napi rutinból időnként kell valami más, valami új, ami miatt megtörik a mókuskerék és utána jobban éljük meg a mindennapokat.

20190209_170117.jpg

10. Az utazás bizonyítja, hogy az álmok valóra válhatnak

Álmodozol egy helyről, ahova eljutnál, de az a fránya első lépés hiányzik csak. Pedig, sokszor csak az az első lépés és utána minden álmunk valóra válhat, csak tenni kell érte. A világ minden tájáról lehet utazni, ha igazán akarunk.

Kicsi házakat bérlünk az erdő mélyén, útközben az erdő szélén vagy egy tó partján megállunk és vizet forralunk egy meleg teához. Magunknak főzünk, vagy épp összedobunk egy gyors szendvicset útközben. Sokad rangú utakon autózunk, hogy minél többet lássunk, hogy minél közelebb kerüljünk a természethez és minél érdekesebb helyekre jussunk. Olykor elfogy az út előttünk és vissza kell fordulni vagy gyalog eljutni oda, ami igazán érdekes, bár ebben a GPS is sokszor ludas, de elnézzük neki, mert néha igen vicces szituációk kerekednek ebből is.

20190210_094212.jpg

Így kirándulunk mi és remélem, segíthet egy kicsit kimozdulni a mindennapokból, ha megmutatom, hogy ez nem is olyan lehetetlen és nem csak Svédországban, hanem bárhol ahol éltek a világban. 

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat is :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

Hogyan tedd el emlékbe a nyarat?

Tavaly óta egy autómentes szigeten élünk, ami nem éppen egy megszokott otthon és ez sem tart örökké. Viszont a természet, ami körbe vesz minket az csodás és úgy gondoltam eltennék belőle emlékbe egy darabot, anélkül, hogy kárt tegyek benne.

20190821_192035.jpg

Szerettem volna szép emlékként visszagondolni rá akkor is, amikor már máshol fogunk lakni, úgy, hogy egyben dekoráció is legyen belőle. Így, egy jó ötletet továbbgondolva, készítettem egy képet a sziget virágaiból.

20190821_192841.jpg

A maga módján, ez egy egyszerű ötlet, mégis sokkal hangulatosabb annál, mintha csak egy könyvben lennének lepréselve.

A préselést normál újságpapírban készítettem. Nem szerettem volna fölöslegesen és környezetbántóan venni csak azért megfelelő prés papírt, hogy minél jobban sikerüljön, mert az újság festéke ellenére is teljesen jól működött így.

20190821_193906.jpg

A préselésre egy egyszerű IKEA doboz volt segítségemre és jó néhány belepasszoló könyv, minél nagyobbak és nehezebbek. Majd a végén rátettem a kis fenyőnket és két hétig ott lapultak alatta.

20190825_194922.jpg

20190823_090408.jpg

Később kiválasztottam azokat, amik igazán tetszettek és a képkeretbe helyezhetőek. A többiből talán később még alkotunk valamit.

20190829_103928.jpg

Normál fehér lapra, barna papír csíkkal ráragasztottam a virágokat. Ugyanarra a barna papírra írtam a nevüket és ragasztottam fel.

20190829_105821.jpg

20190829_132626.jpg

Végül a képkeretbe kerültek, amibe a virágok lapjain kívül tettem még mögé is 3 normál papírlapot.

20190902_101821.jpg

Most már a heti tervező mellett díszíti az étkezőt.

20190906_085501.jpg

Szerintem szuper és egyszerű ötlet. Elkészíthető akár egy ballagási vagy esküvői csokorból, egy kirándulás alatt szedett virágokból vagy a nagyi kertjéből, hogy emlékezzünk egy klassz pillanatra, egy helyre vagy egy ünnepre.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat is :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

Képkeretből heti tervező

Suli kezdéskor -ami igazából nálunk már egy hete tart- mindig eszembe jutnak ötletek, amivel egy kicsit próbálnám megkönnyíteni a családi programok szervezését, és hogy mindig tudjuk, mire kell készülni.

Régóta tervben volt, hogy készítek egy családi naptárat, amit nem kell minden évben megvenni. Viszont mivel itt Svédországban inkább hetekben gondolkodik mindenki, így ebből az ötletből végül heti tervező lett. A távolabbi programokat pedig a jegyzet részre írjuk majd.

20190829_073447_1.jpg

20190827_142015.jpg

Amiket használtam
 • képkeret (a mienk 50x70cm)
 • karton
 • madzag, ragasztó, olló
 • barna papír
 • filcek (nálunk stabilo)
 • fantázia :)

20190827_101605.jpg

Tulajdonképpen bármit és bármilyen típusú napárat lehet rá alkotni, rajzolni, kinek, hogy jobb a naptár elrendezése, akár a gyerkőcök is rajzolhatnak rá, a lényeg, hogy azt írjuk és rajzoljuk rá a kartonra, amin nem kell változtatni minden héten, hónapban.

20190828_113103.jpg

Miután elkészült, a képkeretbe helyezve, csak fogunk egy normál filcet (lehet táblafilc vagy sima stabilo) és beírjuk az aktuális teendőket, programokat.

20190829_073740_1.jpg

Majd ha eltelt az adott hét vagy hónap, csak fogjuk és letöröljük.

Szerintem praktikus, fenntartható és igazából, ha megunjuk, a benne lévő rajzokat, esetleg máshogy szeretnénk, vagy akár évszaknak megfelelően változtatgatnánk, csak fogjuk és rajzolunk egy újat.

20190829_074109.jpg

Szeretek, ezt azt magam elkészíteni, belecsempészve egy kis skandináv életérzést, úgyhogy időnként, ezeket is megosztom itt veletek.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

Svédország legnagyobb áruháza

Svédország legnagyobb áruháza, egyben turisztikai célpont is. Egy olyan vásárlási élményt kínálnak, amihez hozzájárul egy egész város, Ullared.

Ez a Gekås, Svédország olcsó áruháza.

image_2.jpg

Az áruházat 1963-ban alapították, mely idén napi látogatói rekordot döntött, 29.200 vásárló látogatott el július 30-án az áruházba. Mi öt nappal előtte voltunk. Csak plusz adatként, az Auchan budaörsi áruházában 9000 fő a napi látogatói átlag.

Az áruház teljes területe 77.000 nm. Viszonyításképpen, Magyarország legnagyobb áruháza jelenleg a Soroksáron található IKEA áruház, mely 34.000 nm.

3613526_2048_1152.jpg

Több, mint 2000 parkolóhely, 8000 bevásárlókocsi és 70 kassza várja a vásárlókat, akikből egyszerre 7000 fő tartózkodhat az áruházban, melyet a biztonságiak folymatosan felügyelnek.

Az áruház weboldalán állandó webkamerás közvetítés is van, hogy indulás előtt lehessen látni milyen hosszú sor kezd kialakulni.

Az épületben található étterem, kávézó és fodrászat is, az áruház külső területén pedig egy játszótér, kemping, motel és szálloda várja a vásárlókat, hiszen az áruház olyan nagy, hogy ha az ember tényleg mindent felmérve szeretne vásárolni és spórolni, akkor ahhoz több napra van szükség.

eo7yux3a5vfold6lrozy.jpg

lekplatsen1-1200x700.jpg

Az étterem, az IKEA-ból ismert koncepcióval teljesen megegyezik és az ételek is hasonlóak.

img_7207.JPG

A főszezonban 1800 alkalmazott dolgozik az áruházban, azon kívül az állandó munkatársak száma 750 fő, mely egyenlő Ullared lakosainak számával is.

Az áruháznak 2009 óta saját tv műsora is van, Ullared néven, melyben különböző emberek vásárlásait mutatják be, mit, miért, minek és mennyiért vásárolnak. Ez a műsor az ötös csatornán minden idők legnézettebb műsora lett.

Az áruházban találni olyan termékeket, amiket Svédországban máshol nem árulnak, például az édességek között vagy tényleg olyan áron amiért megéri megvenni. Tapasztalaink szerint egy nagyobb bevásárlásra tényleg érdemes elmenni, amikor az ember mondjuk egy leendő új otthon teljes készletét akarja feltölteni, akkor tényleg megéri itt vásárolni.

2772110.jpg

A svédek szerint óránként 1000 koronával lehet számolni az itt eltöltött időt, legalábbis ami a blokk végösszegeként fogad majd minket, ami majdnem igaz is lett.

Az üzlet filozófiája, hogy mindent verhetetlen áron adjanak el, ami befér az autódba. Egész évben minden alacsony áron, így reklámra sem költenek hetente, hiszen nincs heti vagy havi akció, hogy mindig érdemes legyen ellátogatni az áruházba. Fontos a vásárlási élmény megteremtése, ezért, hogy a slow shopping élményt megteremtsék, vagyis, hogy ne kelljen sietni (persze üzleti szempontból ez nagyon okos) építettek egy egész kempinget is az áruház mellé. Kutyaóvoda is található az áruház mellett, ahol képesített kutyaoktató felügyeli a kutyusokat, amik a gazdik vásárolnak.

Az áruház részlegei közé tartozik, a minden, de tényleg. Minden ami elszállítható autóval, azt itt megkapni, a gyermek, női és férfi ruhától, a virágokon át, az élelmiszeren túl, a kerti szerszámokig, játékok, konyhai gépek, hobbi termékek, autós kiegészítők, világítás, kültéri bútorok, kozmetikumok, kerékpárok és kiegészítők, lakástextil, sportruházat, barkácsolás, otthoni dekoráció, könyvek és még ennél is több.

Egy sportbar-t is létrehoztak, azoknak akik kicsit kikapcsolnának vásárlás közben. Itt lehet tv-t nézni és pihenni. Ez nagyjából az áruház felénél található.

2772120.jpg

A vásárlás végén, egy mércén meglehet mérni a blokk méretét, jelenleg ebből is éppen verseny zajlik az áruházban. Egy átlagos blokk inkább a 2 méter körül van.

dsc01675_48054600.jpg

Az év majdnem mindennapján nyitva tart, kivéve a karácsonyt, az új évet, és a vízkereszt napját.

Néhány érdekesség:

 • minden 10. percben érkezik egy kamion, tele áruval
 • ha nem töltenék fel az áruházat termékekkel, két nap alatt teljesen leürülnének a polcok
 • évente 12 millió pár zoknit adnak el
 • ez Svédország legnagyobb lemez boltja, 600.000 CD-vel
 • évente 40 millió darab zsemlét sütnek
 • évente 2000 tonna édességet adnak el 

 

Ha egyszer a környéken jártok, már csak a hangulat kedvéért is érdemes betérni, milyen egy svéd vásárlás, amikor őrület van a köbön.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat is :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

 

 

 

 

Az áruházról:

https://www.gekas.se/


Becsületkassza svéd módra

Ha útnak indulva, időnként letérünk az autópályáról, kisebb, eldugottabb utakra, a látványon kívül sok érdekes is az utunkba akad. Mi elég gyakran teszünk így, mint a lenti kép is mutatja. Itt éppen elértük a tengert és nem volt a part mentén tovább út. Visszafordultunk és megköszöntük a GPS-nek, hogy ezt ismét benézte :D

20190511_120856.jpg

Viszont, az ilyen eltévedéseknek, a loppisok mellett, a másik érdekessége, az út melletti becsületkasszás árusító asztalkák. Svédország bármelyik részén járva rábukkanhatunk, ezekre a kistermelők által hagyott kis árusítóhelyekre.

67902645_439288663337627_8888316883668494614_n.jpg

Adott egy kis asztal, kicsi kocsi vagy akár egy egész fészer és adott egy kistermelő, egy idős bácsi vagy egy család aki, akár amellett, hogy saját magának, boltoknak vagy éttermeknek adja el a terményét, marad még pluszba, így lehetőséget ad magának, hogy eladja az út mellett elhaladóknak, nekünk pedig lehetőség, hogy frissen vásároljunk a termelőtől.

59476261_816377908716511_6042607935626936320_n.jpg

59894569_816377952049840_4720418531479388160_n.jpg

A fizetés pedig, egy kicsi ládikába történik készpénzzel vagy az úgynevezett Swish lehetőségével, ami egy mobil pénzátutalási applikáció. Telefonszám kiírva, árak kiírva, választunk, ami tetszik, összeszámoljuk, majd kiegyenlítjük a végösszeget és mehetünk tovább a frissen vásárolt portékával.

 Vásárolhatunk akár mézet. 20190805_172226.jpg

20190805_172104.jpg

Itt például még a kóstolóra is gondoltak, hogy biztos finomat válasszunk.

20190805_172057.jpg

Van akinek alma farmja van és almából készült termékeket árusít.

gardsbutik.jpg

Valamikor, ilyen kis egyszerű, fedett asztalkát készít valaki, a hagymáknak és a vágott virágoknak.

20190807_132307.jpg

20190807_132314.jpg

20190807_132317.jpg

 De, olyan is akad amikor egy kész kis zöldséges bolt tárul elénk.

13712824_717364035068355_1670104971_n.jpg

20190807_170822.jpg

20190807_170858.jpg

Vannak egyébként nagyobb farmok, kertgazdaságok is, akik kifejezetten hétvégi piacokat szoktak tartani, friss tojás, krumpli, virágok, fűszernövények és egy kis kávézót is üzemeltetnek mellé.

Az elv szuper, a megvalósítás egyszerű és a végén mindenki jól jár.Milyen az út 

angby-gardsbutik-cafe.jpg

Egyébként Magyarországon is van ennek hagyománya, méghozzá Kőszegen, melyről itt olvashattok bővebben.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat is :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

 

Az inspirációt a sok utazás mellett, az alábbi oldal adta:

https://fantasiresor.se/sverige/kullshagebruk-gotlands-mest-otillgangliga-gardsbutik/

 

Élet egy autómentes szigeten

Egy előző bejegyzésben megmutattam a házunkat, ahol élünk és említettem, hogy nem is a ház a legérdekesebb, hanem a hely, ahol található. Ez a hely, egy 90 fő lakosú, autómentes sziget.

Az autómentes sziget annyit tesz, hogy tényleg nincs autós közlekedés. A sziget elég kicsi, biciklivel vagy gyalogosan közlekedünk, az idősebbek golf autóval.

Heti egyszer szerdai napokon lehet jelezni a helyi kis kompnak, hogy szeretnénk átmenni autóval a szigetre, ami úgy lehetséges, hogy szerda reggel átviszi a komp az autót, délután pedig vissza, így tudunk egy nagyobb áruszállítást vagy költözködést megoldani és így jön át a szemetes autó is és viszi el a szelektív konténereket és a normál szemetet is.

20190225_134148.jpg

A szigetre egy kis hajóval közlekedünk, egy nagyobb szigetről, ahol az autónk is parkol és onnan még egy autós komppal tudunk átjutni a szárazföldre. Ez így az indulástól számítva kb. 50 perc. Tehát, ha elindulunk otthonról, egy óra múlva még mindig csak a túloldalon vagyunk a szárazföldön, hogy tovább haladjunk vásárolni vagy kirándulni vagy munkába. Ez persze probléma ha lekéssük a hajót vagy a kompot, vagy otthon felejtünk valamit amire szükségünk van, teszem azt slusszkulcsot, amire már volt példa :D

20190318_133245.jpg

Ilyen a kis hajó belseje, az újságtartóban minden reggel friss újsággal.

20190311_133601.jpg

A sárga komp pedig már az autókat viszi át, a nagyobb szigetről a szárazföldre.

b79baee0a58ef5925b6401ec6d2080eb.jpg

A kikötőben ez a kis piros ház a váró és a posta helye is egyben. Kis zsákokban ide érkezik a posta, az újság vagy kisebb csomagok, és ha vízszintesen esik az eső itt tudjuk várni a hajót. Még város eleje és vége táblánk is van :D

20190314_163051.jpg

A bevásárlást vagy egyéb nehéz dolgot haza vagy a szemetet a szemetes kukákig ebben a kis kocsiban visszük. Ilyen jellegű cykelkärra, vagyis kerékpár utánfutója mindenkinek van a szigeten. Ezt mi éppen az IKEA-ban vettük.

20180928_100907.jpg

A házunk melletti úton is látni, hogy itt nem jár autó, inkább amolyan erdei utacska. 

20190605_073933_1.jpg

Macerás és nehézkes tud lenni, de az otthonunk környezete, a tenger és a friss levegő sok mindenért kárpótol. Az utazás a tengeren pedig azért, nem mindennapi. Ez főleg délután, este, haza felé esik jól, amikor kicsit meg lehet pihenni a hajón és nézni a tengert. Főleg, mivel a házig még körülbelül 15 perc séta vár ránk.

20190225_134051.jpg

Sok minden más, de minden csak megszokás és kompromisszum kérdése. Például, nem vagyunk beteges típusúak, de ha a mentőt hívni kellene, az csak helikopter formájában fog jönni. Bolt sincs a szigeten, így ha valamit elfelejtettem venni és nincs otthon, akkor akár egy vasárnapi ebédet is újra kell tervezni.

Most nyáron kicsit többen vannak, mert sok a nyaraló ház a szigeten, az olyan lakók, akik csak nyáron töltenek itt két hónapot, de ősztől, újra csendesebb lesz, és ha esik az eső az olyan igazi skandináv krimis lesz.

20181128_083626.jpg

Szóval vannak dolgok amik nehezebbek és kalandosabbak, de mi az időnkénti nehézséggel is imádjuk.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat is :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

 

Üvegházak Svédországban

Az üvegház önmagában már régi ötlet. Az ókori Rómában Tiberius császár az uborkát már részlegesen beltérben termesztette. Az orvosok naponta ajánlottak egy uborkát, és kertésze gondoskodott arról, hogy a friss uborka egész évben elérhető legyen. Persze ezek még csak kisebb kocsik voltak, amiket ki be tologattak a házból, az időjárástól függően.

_dsc3802.jpg

Az első modern üvegházakat, amelyeket a mai kertekből ismerünk, Olaszországban építették a 16. században. Olaszországból ezután Hollandiában, Angliában és Európa más országaiban is elterjedt. A korai üvegházak drágák voltak, ugyanez igaz az egzotikus, importált növényekre is. Ezért leginkább csak várak, kastélyok, kolostorok és egyetemek építettek üvegházakat. Később a nemesség már presztízs kérdést csinált abból kinek van üvegháza, mekkora a mérete és mit termesztenek benne.

g29.jpg

Az üvegház másik neve orangeri (oranzserié). Ennek oka, hogy a korai francia, angol és svéd üvegházakat leggyakrabban a citrusfélék és különösen a narancs termesztésére használják. A szó maga Franciaországból és Angliából terjedt el. A narancsot pedig orange-nak nevezik angol és francia nyelven, ezért maradt meg a svéd nyelvben is ez az elnevezés.

0390159df687da981c243addef96df17.jpg

Az üvegház Svédországban különleges része az otthonoknak és nem túlzás azt állítani, hogy a nagy kerttel rendelkező otthonok majdnem több, mint felében van is üvegház vagy a kertben vagy a házhoz építve, egy kültéri szobaként.

Az üvegház egy olyan tér, ami nem is igazán beltér, de nem is kültér. Egy lehetőség arra, hogy rossz időben is közel legyünk a természethez.

3011sm_greenroom_antracit_1280x960-16750.jpg

099.jpg

6b927-501e5-6ec91-2ecdf-e838b-f33ab-a0696-3d8fc.jpg

Sok ember számára azért fontos az üvegház, hogy saját zöldségeket termeljenek annak érdekében, hogy megtudják valósítani a toxinmentes termesztést. A legnépszerűbb növények, a paradicsom, uborka és a gyógynövények. De lehetőséget ad speciális növények termesztésére is, mint például az olajbogyó vagy a citromfa.

78ba0-033a6-fa47e-a8a61-69b2f-6c6db-6baa0-c0e9d.jpg

5acb79a5e6f52-5acb79a5e716dorangeri-vansta-bacc88nk_jpg-e1532680695996.jpg

orangeri-solvarm.jpg

Az üvegház nem csak gazdaság, hanem egy extra szoba, ahol jókat lehet vacsorázni, ahol a növények válnak a párbeszédnyitókká, miközben hozzájárulnak a kellemes légkörhöz.

image_1.jpg

10_november_2016_en_riktig_vinterdag.jpg

Az üvegház sokak számára olyan álom, amiben megvalósul a természettel együtt élés meghosszabbítása, hiszen igyekeznek télre fűthető üvegházakat létrehozni, ezzel is meghosszabbítva a természetben megvalósítható életet, legyen az egy őszi teázás pokrócba takarózva, egy karácsonyi kakaózás vagy az újév ünneplése a hóesést nézve. Ez a lehetőség arra, hogy egész évben élvezzék a kertet, a kültéri létet.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy a svéd vidéki életre, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

Loppis, a svéd bolhapiac

Kutatások szerint a vásárlás öröme, nem az újdonsült tárgy megszerzésében rejlik, hanem abban, hogy maga a vásárlási folyamatot élményként éljük meg. Összeszedjük a családot vagy a barátokat és elindulunk vásárolni, közben jókat eszünk és beszélgetünk. Ez a fajta slow shopping ismerős lehet az IKEA-ból hiszen világszerte minden áruháza ezt az élményt szeretné átadni. A svédek ezt a fajta vásárlási élményt leginkább a loppison élik meg, ami egy bolhapiac, csak kicsit másképp.

Évente egyszer, május utolsó vasárnapján megrendezik Göteborg legnagyobb Loppis vásárát, ahol majdnem egy egész kerület változik bolhapiaccá. Mindenki hozza a saját kis asztalát, kiteszi a járdára és már indulhat is az árusítás, legyen az kis gyerek aki a megunt játékaitól válna meg, anyuka akinek a gyerkőcei kinőtték a ruhákat vagy idősebb aki már a porcelánjait, szakácskönyveit érzi túlzóan soknak otthonában.

20190526_114941.jpg

20190526_113710.jpg

20190526_113703.jpg

20190526_113654.jpg

A legtöbb termék a kinőtt gyerekruhák és játékok, de számtalan bútor is gazdára talál vagy egyéb dekoráció, amit mi az otthonunkban újragondolva hasznosítunk.

20190526_113945.jpg

Sőt, van újság is, amiben érdekességeket és helyszíneket találni a loppisokról, hiszen egész évben, az ország minden részében van bolhapiac.

20190615_172021.jpg

Egy biztos, ezeknek a loppisoknak olyan hangulata van, amiért megéri kimenni és nézelődni, de akár vásárolni is.

Ha egyszer május végén Göteborgban jártok, mindenképpen látogassatok ki, hátha találtok valamit, amitől az otthonotok kicsit svédesebb hangulatú lesz vagy csak egyszerűen kíváncsiak vagytok erre a  svéd életérzésre.

Vidéken autózva is találkozhatunk loppisokkal, az út melletti tanyákon vagy vidéki kisvárosban, egész évben.

loppis_i_m_nsta.JPG

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy a svéd vidéki életre, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

Az IKEA otthona

Svédországban az otthon és a természet fontos szerepet játszanak az emberek életében. Valójában a svéd lakberendezési stílust leginkább a természet által lehet jellemezni: csupa fény és friss levegő, ugyanakkor visszafogott és szerény. Ezt látni minden IKEA áruházba belépve, a harmóniát, amit teremtenek a természet és az élhetőség között.

Ebben a szellemben nyitotta meg az első áruházát Ingvar Kamprad 1958-ban Älmhult-ben, ami ma már az IKEA múzeumaként működik.

9078_dagstur-ikeamuseum.jpg

Ez a harmónia és egyszerűség látható és érezhető Svédország IKEA áruházaiban, ugyanúgy, mint Magyarországon vagy bárhol a világon.

Na, de akkor miben is különbözik az IKEA a saját hazájában. Egyáltalán különbözik-e és ha igen miben?

Az IKEA külső és belső kinézetre minden országban hasonló, hacsak nem más szempontok miatt épül vagy adott egy épület, már készen. Például a Stockholmban található Kungens Kurva, ami 1965 óta található itt, vagy a Greenwich-ben idén épült ’zöld’ IKEA, esetleg a 2021-re Bécs belvárosába tervezett áruház.

img_8049.JPG

Kezdjük az elejéről, amikor is elindulunk az emeleten. A bemutatótér ugyanis az első öt szobával indul, amiknek funkciója is van. Itt kerülnek bemutatásra az adott év témái egyben, valamint a jövőbeli téma is helyet kap.

20190615_123516.jpg

20190615_123525.jpg

20190615_123609.jpg

20190615_123618.jpg

Illetve a bemutatótér elején, az aktuális nagyobb kollekció kap még helyet, ami jelenleg a TÄNKVÄRD, ami a skandináv frissességet ötvözi a japán nyugalommal.

20190615_123635.jpg

Az, hogy az emeleten milyen sorrendben vannak az osztályok teljesen változó. Ami biztos, hogy a berendezett szobák és otthonok a környék otthonainak stílusát tükrözik. Magyarországon az Örs vezér téri áruházban sok társasház jellegű otthon jelenik meg, míg Soroksáron és Budaörsön már akad nagyobb, családi ház jellegű otthon is, sokkal nagyobb számban és méretben.

Itt Svédországban is ugyanígy van. A kis vidékibb áruházban van olyan berendezett otthon, ami egy farmon található ház, de egy tengerhez közeli áruházban, olyan otthon is van, ami nyaralóház jellegű, mert a tenger közelében abból van nagyon sok. A városi IKEA-ban, pedig van társasházban berendezett otthon.

49155703_2312092208803521_8663324656691838976_n.jpg

20190614_145411.jpg

20190614_145900.jpg

Ezen a falon, az ablak mögötti kilátást például egy, az áruházhoz közeli kilátónál fotózták.

20190614_154701.jpg

A bemutatótéri szobáknak van még egy érdekessége, a hangok. Nem csak az otthonos berendezéssel próbálják meg a szívünket megnyerni, hanem a beépített hangokkal. Amint belépünk egy otthonba, olyan, mintha egy svéd házaspár reggeli kávézásába csöppennénk, ahogy a kandallóba teszik a fát vagy egy nagy társaság vacsorájára, ahol már sokan énekelnek, mások jókat beszélgetnek, esetleg egy esti fürdés utáni fogócskába a gyerekszobában. Igazán hangulatos és tényleg az az érzésünk támad, mintha valakinek belesnénk az otthonába és mi is a részesévé válnánk, így még inkább átérezhető, milyen lenne, ha mi is egy ilyen otthonban élnénk.

20190614_154656.jpg

20190614_155425.jpg

Maga a koncepció mindenben ugyanaz, de a termékek lehetnek mások, hiszen van például olyan halsütő, ami Magyarországon nincs, hiába halas nemzet a magyar, a svédek inkább azok és a japánok, mert náluk a sütő fölé beépíthető halsütő is létezik a termékek között. Van például dala ló, kerámiából és fából, de van például nagy választékban színes szálas gyertya is, ami sajnos Magyarországon nem kapható. Viszont van olyan is, ami Magyarországon kapható, itt pedig nem, például szemetes lapát kicsi méretben.

Az étterem választéka eléggé eltérő, az adott áruházanként, országon belül is, a környéken élő emberek ízlésére és a kereslet-kínálat alapján lett létrehozva. Persze vannak állandó ételek, mint a húsgolyó, de vannak menü ajánlatok, amik eltérnek. A minap például ettünk egy menüt az egyik IKEA-ban, de 100km-rel arrébb már más volt a menü ajánlat. Ezt is az adott vásárló réteghez és a kereslethez igazítják. A tenger mellett jobban fogy a hal, a városban pedig a kötbullar, vagyis a húsgolyó.

A soroksári áruházban található kávézó a közelünkben lévő áruházak egyikében sincs, cserébe van sütis pult és olyan nagyon szépen tesznek ki mindent, hogy mindig kedvünk támad nassolni is.

20190614_140943.jpg

20170914_133731.jpg

20190615_135333.jpg

A piactéren haladva nincs túl sok eltérés. A Soroksáron található áruházban újdonságnak számító üvegház itt is megtalálható több áruházban. Annyi viszont különbség, hogy itt található egy kávé és víz automata és le lehet ülni pihenni, még mielőtt neki lendülünk a raktárnak, összeszedni a megvásárolni kívánt termékeket.

img_7278.JPG

...és még kóstoló is akad :)

20190614_164951.jpg

Érdekességnek számít még a világ egyetlen IKEA Fynd áruháza, ami itt Svédországban, az IKEA szülővárosában található. A választékból hamarosan kikerülő termékek találhatóak itt. A fynd jelentése egyébként, felfedezőhely.

img_7291.JPG

img_7293.JPG

img_7295.JPG

Egy másik különbség, a nyár végi leárazások itt már több mint egy hónapja elkezdődtek, ami nyilván egy különbség, hiszen Magyarországon és más országokban is csak most kezdődött és nem is a teljes nyári kollekcióra még. Ennek azért minden bizonnyal megléphető költség okai vannak, amit más országok nem igazán tehetnek meg, hiszen minden ország és áruház maga próbálja kitermelni a költségeit.

20190615_132828.jpg

Ami még érdekesség, hogy történt már költözés is, vagy más helyre az adott városban, mint a malmöi áruház is már kétszer átköltözött, de egy vidéki IKEA teljesen bezárt és nagyobb városba költözött. Mindegyik esetben az ok az volt, hogy kinőtték az épület méretét.

A legnagyobb IKEA Svédországban a Stockholmban található Kungens Kurva, melynek jelentése a félreértések elkerülése végett királyi görbe, mely a világon a második legnagyobb áruház is egyben. Ennek, az épület kerek formája miatt, teljesen más elrendezése van, mint az addig megszokottaknak és jóval több ideig is tart felfedezni az 55.200nm-t.

img_8046.JPG

Plusz adatként a legnagyobb magyarországi áruház 34.000nm, ebből talán érződik, hogy a stockholmi nem kicsi. Az igazi IKEA fanok-nak egyszer az életben tuti kötelező ide eljutni :D

Egyéb érdékeségek

Nem csak augusztusban van katalógus, hanem februárban is, amikor is a nyári termékek is bele kerülnek a katalógusba. Ez persze nem túl fenntartható dolog, de újrahasznosított papírból van és legalább van mint olvasni a mellékhelyiségben és ha ötletelni támad kedvem :D 

20190617_194747.jpg

Ötletesen kihasznált termékpróba lehetőség, ugyanis a mosdókban a IKEA által forgalmazott csapokból folyik a víz.

20190615_123336.jpg

Nem minden áruházban, de elég sokban található kanapékárpit minták, amiket haza is vihetünk magunkkal a tervezhetőség egyszerűségéért.

20190615_124449.jpg

20190617_174125.jpg

Hanem is mindenki, de sokan tudják, hogy az IKEA termékek nevei nem csak úgy kipattantak a fejekből, hanem komoly koncepciót és mögöttes tartalmat rejt. 

Mint, ahogyan a képen is látszik a Klippan kanapé nevének, egyik alapja, hogy Göteborg egy kerülete, de egyébként a jelentése szikla és van egy ilyen város is Svédországban.

Ha kíváncsiak vagytok egyéb termékek nevére is, itt találjátok az IKEA termékek szótárát.

20190205_094515.jpg

Stockholmabn nemrég megnyitott az IKEA Kök, vagyis egy bolt ahol csak a konyhával kapcsolatosan vásárolhatsz, egészen pontosan tervezhetsz.

ikea-kok-stockholm-ikea-klara-storstockholm-3847133-ps8l9wrnpvs-h2iqfuglto-15.jpg

Ebben talán, már nem sokáig lesz különbség, ugyanis az IKEA egy ideje tervezi, az egész világon, hogy kisebb boltokat és átvételi pontokat hoz létre. Franciaországban, már van is egy kisebb belvárosi bolt, Amerikában egy kávézó shop, így remélhetőleg lassan Magyarországon is lesznek újdonságok.

Igazából, lényeges különbség nincs, sokszor az árakban sem, valami itt drágába valami Magyarországon.

Egy biztos a hangulat ugyanaz, az érzés, hogy milyen egy svéd otthon, átérezhető és az, aki IKEA-ba jár gyaníthatóan ezért a svéd érzésért tér be.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy a svéd vidéki életre, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

Templomból otthon

Sok épület áll üresen Svédországban, de ha bizonyos épületekben látnak fantáziát, akkor nagyon szépen rendbe is hozzák, mint az alábbi templomot is.

Az 1896-ban épült templom Gotland-on, a Balti-tenger legnagyobb szigetén található. Az elhagyatott templomot gondosan felújították, hatalmas tereket kialakítva. A templom ma bájos otthon, mely innovatív és gyönyörűen megőrzött elemeket tartalmaz.

650_80_2.jpg

cbild4pmq2ilp21ar9nev.jpg

A neo-gótikus stílusú, gyönyörű ablakokkal rendelkező fehér mészkő homlokzat mögött egy stílusos otthon található. Az étkező ott helyezkedik el, ahol egykor a templomi padok voltak.

1080_80_2.jpg

700_80_8.jpg

Egy spirál lépcső vezet a galériára, ahol íróasztalok és pótágyak találhatók.

700_80_9.jpg

A kápolna hátsó részéből kialakított átjáró, egy szép kültéri teret is eredményezett, amely száz évvel ezelőtt még nem létezett.

700_80_7.jpg

cbild4poid53d0sd36vij.jpg

A ház 75 négyzetméter, három szobára oszlik. Az íves ablakok szép fényt biztosítanak a régi templomcsarnokban.

A konyha az újonnan épült részben található, amely a századfordulón épült. Az üvegházhoz csatlakozik, melybe az üvegezett falon keresztül ki is lehet látni.

cbild4pjdtpr54v6m0gdt.jpg

cbild4pjdtpvqkv6m0hes.jpg

cbild4pjdtpki6v6m0fa3.jpg

A nappali és a konyha között a kerekített folyosón egy hálószoba található és mellette a fürdőszoba.

700_80_10.jpg

1080_80.jpg

A külső üvegház a kertre és az "Ardre-völgyben" fekvő mezőkre néz, a tetőről szőlő lóg, és a padlón Gotland mészkő található. A fennmaradó helyiségekben tömörfa padlóburkolat van.

cbild4poid532asd36vb5.jpg

Ízlésesen és az értékeket megőrizve lett felújítva egy templom a sok közül Svédországban, mely így tovább nyújt otthont, megtartva annak régi formáját.

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

:)

A képek forrása: https://dromhushelena.se/2018/08/06/fantastiskt-hus-pa-gotland/

Egy albérlet Svédországban

A jelenlegi házunk, amit bérlünk, az a kezdetekkor még egy kis nyári ház volt (sommarstuga). Később a tulajdonos a lányának megcsinálta, hogy használni tudja télen-nyáron. Mivel a fiatalok beköltöztek nagyobb városba így üresen maradt, ezért kiadták.

Még Magyarországról találtuk meg a hirdetést egy teljesen általános svéd hirdetési oldalon. A főbérlőink, akik a mellettünk lévő nagyobb házban laknak, nagyon aranyosak, 70 éves házaspár, de süti cserétől, a kertben tevékenykedésen át, sok mindenben kölcsönösen segítünk egymásnak. Karácsonykor például átkopogtatott a bácsi, talpig hagyományosan beöltözve tomte-nak (svéd manó) és hozott édességet. Húsvétkor pedig a kertben rejtett el a lányával egy papír tojást és abban sok édességet.

Szóval szerencsések vagyunk, nagyon kedvesek. Imádunk itt élni, de van sok tényező ami miatt másik otthont keresünk, legfőképpen azért, hogy az 'saját' legyen, még ha itt mást is jelent a saját, de erről majd egy másik bejegyzésben, mert kicsit hosszabb téma, a jelenlegi svéd ingatlanpiacot tekintve.

A házról

A ház maga 69nm, nappali, konyha étkező egyben. Külön van a WC és a fürdő, valamint két szoba, ami egymásból nyílik. 

groto_alaprajz_2.jpg

Van egy nagyobb terasz a tenger felé és egy kicsi kert részünk is, amiről próbálok hetente gondoskodni kicsit. Már készítettem egy sziklakertet is.

20190605_073933.jpg

A ház fából van, nincs betonozott alapja, csak a ház kiegyenlítésére mivel egy sziklás területre van felépítve, úgyhogy tulajdonképpen, ha benézünk a ház alá sziklákat látni és a szivattyút. A külső és belső falécek között található szigetelő anyag. A ház eredetileg valószínűleg a nappalival kisebb volt, az utólag lett hozzáépítve.

20190610_100548.jpg

Az előszobába, balra pedig a wc, mellette a fürdőszoba, ami zuhanyzós. Eddigi tapasztalataim szerint szinte minden otthonban van szárítógép, ami tekintve, hogy a házak többsége fából van, eléggé muszáj is.

pjimage_2.jpg

Mivel bútorok nélkül jöttünk első utunk az IKEA-ba vezetett bevásárolni az alapvető, asztal, szék, ágy dolgokat. Persze mivel próbáltunk olcsón vásárolni, így nem minden lett olyan amilyennek igazán szerettem volna, de így is elég svédes, fehér és világos :D A kanapét az előző lakótól vettük. 

20190607_120020.jpg

A konyha IKEA-s, mint alapból a lakásban sok minden. A sok kis rekesz és polc szerintem szuper, azt nagyon szeretem. Az étkezőasztal kihúzható, ha sok vendég jönne.

20190604_105613.jpg

20190605_120213.jpg

20190605_120315.jpg

A konyhában a kis szakácskönyves tároló polc és a kilátás a kedvencem.

pjimage_1.jpg

A gyerekszobát, ami már inkább tini, alapvetően nem akartuk túl zsúfolni és mivel vannak beépített gardróbok igazából nem is kellett. 

Egyébként a gyerek és szülői szoba kérdése nem volt egyszerű, fordítva is volt már...valakinek sose lesz igazán jó, így most maradt ez a felállás, hogy a hátsó a gyerekszoba. 

20190610_092613_1.jpg

24234235432663567.jpg

20190610_092630.jpg

A kisebbik hálószoba a mienk. Sajnos egyenlőre stílus keveredés a köbön és csupasz falak. Pedig nagyon sok puzzle van ami kirakásra vár. Evgeny Lushpin biztos érdekes hatással lesz az otthonunkra :)

20190610_102023.jpg

20190610_102042.jpg

A tömör fa virágtartót a lánykám készítette technika órán :) 

20190610_102122.jpg

20190610_102142.jpg

Alapvetően, ha csak a belsőt nézzük ez az otthon bárhol lehetne a világban, ami igazán különlegessé teszi az a hely ahol található, de erről egy másik bejegyzésben és az építés jellege.

20190605_073941.jpg

20190605_073925.jpg

Ebben a házban eléggé keveredtek a stílusok, bár nekem nagyon tetszik és szeretek itt élni, de az új otthonunk ezért is lesz kicsit izgalmas, mint egy üres vászon, amire festegetni kell és olyanná alakítom, amilyenre szeretném. Persze a családdal együtt, bár szerencsére az ízlésünk nem túl eltérő így nem fogunk összeveszni ki mit szeretne :)

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

5 dolog, ami minden svéd ablakában megtalálható

A svédek szerint az ablak az otthonod szeme, ezért az tükrözi az egyéniségedet, mint ahogyan a szem a lélek tükre, itt az ablak a benne lakó tükre.

Vannak bizonyos dolgok, amik egy svéd otthon ablakából sem hiányozhatnak. Ezeknek az oka különböző és valószínűleg máshol a világon is hasonlóan csinálják, csak esetleg mást gondolnak hozzá az ablakpárkány dekorálásához.

1. Lámpa

A svédek úgy gondolják, hogy egy lámpával az ablakban egy lakást sose fogunk sötétnek vagy üresnek érezni. Amikor télen már sötétebb van, az ablakba helyezett lámpától, olyan érzésük van a svédeknek, mintha a világosság kintről jönne. Ezért az ablakok állandó dekorációja a lámpa, nem csak karácsonykor. A helyes megvilágítás hihetetlen sokat ad hozzá az otthoni hangulatunkhoz. A szakértők öt és hét különböző világítást ajánlnak egy szobában. Ha hosszabb, magasabb ablakpárkányod van, lehet akár kétféle lámpát is elhelyezni, egy függőt és egy kisebb asztalit.

07_-styla-fonster-700x1050.jpg

kajsa_hartig.jpeg

2. Növény

Az, hogy milyen növény ideális egy adott ablakba, az múlik azon is milyen tájolású, de szinte mindenhol megtalálható az orchidea, vágott virágok vagy a zamioculcas, vagyis a legénypálma.  

20100208wf9r1883.jpg

30937281_1210368852433377_1680122731531599872_n.jpg

65baaa9ba515b8c6e0e3767c93175b55.jpg

734146-koksfonster.jpg

3. Gyertyatartók

Kontúrokkal és magasságkülönbségekkel rendelkező dinamika létrehozásához a gyertyatartók ideális tárgyak. Különböző méretűek és stílusúak minden otthonban megtalálhatóak.

vlwisgg.jpg

58409686_297770901140352_624584256289867899_n.jpg

4. Dekoráció

Nagy ablakokkal ellátott egyenes házakban is hálás lehet, ha a szögletes, páratlan alakzatokkal díszítik. Egy könyv, egy váza vagy egy figura, érdekessé teheti az ablakot. Jellemző, hogy régiónként eltérő nagyobb díszek uralják az ablakokat. A tenger mellett élőknél hajók, világítótornyok vagy sirály figurák, a belső régióban élőknél rénszarvas, dala ló vagy jávorszarvas figura az állandó dísz az ablakban.

b7f4093128b2c249f074ebd5e0fb88b0.jpg

 

dala_ablak.jpg

szarvas_ablak.jpg

 5. Fotók, képkeretek

Jellemzően sok emlékkel veszik körbe magukat az emberek, legyen az egy házassági vagy kicsi kori fotó, a családi fotó mindenhol szerves része az otthonnak. A másik verzió, hogy az adott helyiség hangulatához mérten választanak fotót. Konyhába fűszernövényekről, a nappaliba annak stílusára jellemző, gyerekszobába állatokról és mesefigurákról.

vanilla_fly_stilleben_fonster.jpg

xgz0ogrux8uifgs8dnzxxjlmbfg.jpeg

 Rengeteg különböző ötlet, más és más életstílus, aminek a végén egy ablak életre kel.

12917887_1006046149471512_1104051795_n.jpg

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

Harmonika ház - egy nyaraló Svédországban

Svédország egy eldugott kis szegletében, egy hatalmas erdőben helyezkedik el az egyik legérdekesebb svéd nyaraló. Värmland erdő közepén található egy ház, melynek alakja változtatható. A híres Dragspelshuset, vagyis a harmonika ház.

2000-ben két holland építész, Maartje Lammers és Boris Zeissler vásároltak egy 15 négyzetméteres halászházat az Övre Gla tó mellett, a Glasskogen természetvédelmi területén.

Nagyobbat akartak építeni, de ezt természetvédelmi okokból nem engedték. Maximum 30 négyzetmétert építhettek még hozzá. A megoldás egy összecsukható ház lett, a Dragspelshuset, vagyis harmonika ház, mely 2004-ben készült el.

dragspelshus.jpg

A déli fekvésű teraszról szép kilátás nyílik a tóra, de ez valójában a ház hátsó és egyben eredeti része.

5bf67f2d-7a52-4f1c-a61c-a28f1e2c2513.jpg

A homlokzat széles, festetlen kanadai cédrusból áll, melyet úgy választottak ki, hogy a ház alkalmazkodjon a környezethez, és nem fordítva. A harmonikaház azt jelenti, hogy a nappalit ki lehet húzni a ház „héjából”, és hozzájárul a ház nagyobb érzetéhez.

183cd486-2048-48a3-bb00-7eff62362a7c.jpg

A lakóterület így 45 és 72 négyzetméter között változhat.

A nappalit rénszarvas szőrrel borították és a kilátás a tóra nyílik. A tűzhelyet a környező erdőből származó fával használják.

d1df1977-e470-4bb7-bf5e-83e03d7dd181.jpg

fa023990-8777-49fe-945b-d718391923071.jpg

A nappali tökéletes pihenést nyújt a hullámzó patak felett.

972be48c-aa66-4e13-8fc3-d3e6b8f5bbcb.jpg

A ház a patakból kapja a vizet. A szivattyú berendezés a patak vizét a konyhában lévő csapokhoz vezeti. A tűzhelyet napelemek és elektromos egységek táplálják, mivel a ház nem rendelkezik villamos energiával. A hűtőszekrény és a fagyasztó LPG-vel működik.

ebfdd62d-884a-4449-9061-852bcd1018b8.jpg

A hálószoba a régi halászházban található, amely a ház megvásárlásakor a telken állt.

67ed032c-9b14-4bf8-a604-cf7405e3912e.jpg

A harmonika házat 2015 augusztusában adták el, és ma főleg nyári házként funkcionál, mivel hiányzik a téli szigetelés, a csatornázás és a villamos energia.

a878a76b-daaa-4d00-b1d7-c75d6f0f48c5.jpg

A házhoz 2700 négyzetméter földterület tartozik, ahol többek között található egy pezsgőfürdő is, valamint egy kisebb vendégház. illetve a mellékhelyiség is kint kapott helyet.

68c091e2-6506-494d-b9d6-aade2e829536.jpg

47f508ab-356b-4c29-bf4f-e793eb560b431.jpg

A legközelebbi szomszéd négy kilométerre található, így aki ideérkezik, nyárra az tényleg elvonulhat a világ elől.

463a9944-a70e-42b4-8e78-af7d8a354218.jpg

 

A cikk forrása: https://www.cafe.se/gillar-du-laget-pa-den-har-sommartstugan-vanta-tills-du-far-se-resten/

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról vagy az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

Sziklakertem

Van egy kisebb kert részünk a telken, amit szabadon ültethetek ki, be, át, mindenféle módon, bármit bárhova, de a kert maga annyira szép volt, hogy különösebben nem volt szívem ezt szétzilálni, úgyhogy csak egy kis részt csináltam, meg ami egy őserdő volt (sajnos azt nem dokumentáltuk). Férjem felásta nekem, kigazoltam, és íme, kaptunk egy tiszta területet, amivel szabadon játszhattam :)

Mivel ide délelőtt 10 óra után folyamatosan süt majdnem estig a nap, így ezt figyelembe véve egy mediterrán sziklás kertecskét álmodtam meg. A sarokban lévő, itt még bozótnak kinéző növény, az építészek álma, a falra felfutó, mindent beterítő növény(a nevét a főbérlő sem tudta sajnos). A másik szempont még az volt, hogy mivel sokat utazunk, így nem szerettem volna ha sok gondozást igénylő növények kipusztulnának, ezért inkább igénytelen, jól el van magának növényeket választottunk, amiknek elég az eső is.

A növények, amik ide kerültek végül:

 • Sedum acre/borsos varjúháj
 • Phlox subulata 'McDaniel's Cushion/árlevelű lángvirág
 • Lavandula angustifolia/közönséges levendula
 • Sempervivum/kövirózsa

A növények azóta is nagyon jól érzik magukat, jobban körbe járva a kertet azóta találtam máshol is levendulát. Azóta került ide díszhagyma is, csak mert jól néz ki és így nagyjából mindig virágzik valami :)

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre az otthonunkról, akkor látogasd meg Instagram oldalunkat :)

https://www.instagram.com/sved_otthon/

Címkék: növények, kert, otthon, diy

IKEA Lagom kollekció - a megfelelő mennyiség a legjobb

Ez az új üzenete az IKEA brit részlegének legújabb kollekciójának, ami nem kapható az áruházakban, cserébe minden otthonban található hozzávaló.

Ha szeretnél egy új virág kaspót, csak nézz szét, hátha eltudod készíteni valamiből, amire már nincs szükséged és csak a spájzban porosodik.

A svéd „Lagom är bast” kifejezés azt jelenti, hogy „a megfelelő mennyiség a legjobb”, és az angol Proximity London-nál úgy gondoljuk, hogy ez a fenntartható élet kulcsa. Csak a megfelelő mennyiséget kell használni - legyen az étel, energia vagy víz -, a többit hagyjuk meg a bolygónak.

A 'lagom' svéd kifejezés jelentése egyébként: nem túl kevés, nem túl sok, pont jó. A svédek előszeretettel használják ezt a kifejezést, legyen az élelmiszer reklám vagy politikai üzenet.

Az IKEA támogatja ügyfeleit és munkatársait a Live Lagom közösségben termékekkel, workshopokkal és tanácsokkal, hogy segítsék az embereket, egészségesebb és felelősségteljesebb életet élni anélkül, hogy feláldoznák azt, amit szeretnek.

 

letoltes.jpg

letoltes_1.jpg

letoltes_2.jpg

e4cc9b48c002209f912019578cc46fcc.jpg

Ha inspirálódni vagy tapasztalatot szeretnétek cserélni, csatlakozzatok a közösséghez, és ismerjétek meg mennyire egyszerű a #livelagom.

A kis változások nagy hatással lehetnek - ez az a filozófia, amelyet a Live Lagom közösség gyakorol.

Ha esetleg ti magatok is készítettetek már hasonlót mutassátok meg bátran :)

A Live Lagom Facebook csoport oldalához itt tudtok csatlakozni. A csoport angol nyelvű, de ez nem jelenthet problémát, az ötletek és képek magukért beszélnek :)

https://www.facebook.com/groups/635504166591576/

A magyar IKEA oldalán sajnos nincs elérhető ötlet, de az angol weboldalon találtok infókat.

Egyéb ötletek és a képek forrása:

https://www.ikea.com/gb/en/ikea/ikea-live-lagom/