Hogyan túrázz télen?
2023. január 30. írta: Svéd otthon

Hogyan túrázz télen?

Magyarországon kevesebbszer van lehetőség igazi téli túrázásra, de amint leesik a hó, már mindenki pattan is be az autóba és irány a Bükk, Mátra vagy Dobogókő. Ezzel nincs is baj, azzal igen, ha felkészületlenek vagyunk, mit is jelent a téli túrázás egy erdőben vagy csak úgy általában hosszabban a mínuszokban és hidegben lenni.

img_7117.JPG

Északon élve már megtanultunk sok mindent, ami ahhoz kell, hogy ne a lefagyott ujjainkat élesszük újra fél napig. Így gondoltam összeszedek néhány tippet arra, mire is érdemes figyelni egy téli túrázásnál. A télben túrázás élménye, csak akkor lesz igazán emlékezetes és kikapcsoló, ha megfelelően felkészülten vágsz neki.

img_7231.JPG

Öltözz megfelelően!

Használd a „réteg a rétegre” elvet, amikor is a belső nedvszívó réteg szárazon tart és extra hőt vezet el a testtől. A középső réteg szigetel és melegen tart, míg a legkülsőbb réteg az időjárás viszontagságaitól véd. Győződj meg róla, hogy nem fázol, de ne is legyen túl meleged. Fontos, hogy kerüld a túlzott izzadást.

A felső ruházat mellett nem árt, egy megfelelő téli csizma, bakancs sem. Fontos, hogy meleg legyen és megfelelően tapadjon. Ha a terv szerint olyan utakon haladunk, szükség lehet a bakancsra feltehető csúszásgátló tüskére is. Ilyet mi is használunk nagyon havas, csúszós, jeges terepen. A bakancsom normál Decathlon-os bakancs, de brutál meleg és nagyon jól tapad a hóban. Legyen a bakancsod megfelelően magas, de vehetsz fel kamáslit is, avagy lábszárvédőt, ami megakadályozza, hogy a lábadhoz kerüljön a fél havas erdő.

snapshot_2.png

Ha nagyon mínuszokba megyünk, gyapjú zoknit veszünk fel, és a sapka, kesztyű, valamint a sál elengedhetetlen. Ha nagyobb túrázást tartotok, jól jöhet egy plusz sapka is. Ha hosszabb túrára indulsz jó ha kesztyűből, de akár pulcsiból is viszel tartalékot. Nekem egyujjas kesztyűm van, mert így négy ujjam melegíti egymást folyamatosan. Szerintem ez jobb a nagy mínuszokban és hidegben, főleg, mert mi mindannyian bringázunk a farmról a városig.

Ha a túra útvonala nagy szinteltéréseket tartalmaz, akkor lehetséges, hogy egy sínadrág túl meleg lesz. Ilyenkor aláöltözős nadrágot veszek fel és arra túranadrágot.

img_20210206_110450.jpg

Ne zuhanyozz reggel!

Azon a napon, amikor téli kirándulásra készülsz, ne zuhanyozz le reggel, mert ezzel lemosod a bőröd éjszaka kialakított saját védőrétegeit, ami így jobban ki van téve a hidegnek. Frissen zuhanyozva, elindulva pedig még jobban fázhatsz is. Reggeli elindulásnál arcot mosni se érdemes, valamit mindenféle hidratáló krémet sem javasolt használni, mert ráfagyhat az arcodra.

img_1351.JPG

Egyél és igyál eleget!

Ha hideg van, az ember hajlamosabb elfelejteni rendesen enni és inni, pedig a szervezetnek ilyenkor még nagyobb szüksége van energiára. Ha rövid túrára indultok, akkor elég egy energiaszeletet magatokkal vinni, plusz meleg italt termoszban. A víz megfagyását is segítheti egy termosz, amibe normál hőmérsékletű vizet teszel, mert elképzelhető, hogy normál palackban elkezd megfagyni a víz, de mindenesetre nagyon hideg lesz.

Ha hosszabb túrára indulsz, akkor már előre elkészített meleg ételt vinni termoszban hasznos lehet, hogy ne tartson az étel elkészítése sokáig. Vigyél magaddal diót, vagy mazsolát, esetleg kekszeket, amiket anélkül is lehet eszegetni, hogy le kelljen ülni.

Télen általában sehol nincs tűzgyújtási tilalom, így ha tűzrakóhelyen sütnétek, az is jó lehet. Ilyenkor az eszközöket és ételek mennyiségét tervezzétek meg jól.

img_2696.JPG

Olvass utána a hipotermia tüneteinek!

Nem gondolnád fontosnak, pedig már 4 fokban is jelentkezhetnek a hipotermia tünetei, amit az illető akár észre sem vesz magán, így a téli túrázásban résztvevőknek, mind fontos, hogy tisztában legyenek a hipotermia tüneteivel, és ha ezt észlelik, azonnal tudjanak segíteni. Nem kellenek durva mínuszok ahhoz, hogy valaki maradandó károsodást szenvedjen!

img_1111.JPG

Tervezd meg jól a téli túrádat!

Természetesen spontán módon is elindulhatsz néhány órás túrázásra anélkül, hogy több órát a természetben töltenél, akkor, ha tapasztalt téli túrázó vagy. Ha egy évben egyszer látsz havat és igazi téli erdei hideget, akkor tudom nehéz megállni, hogy azonnal neki indulj, ami nem baj, csak legyél felkészült. Az autóban legyenek meg a téli utazás alapvető kellékei. Elemlámpa, hólapát, takaró, hólánc, tartalék élelem nélkül el se indulj.

A túra teljes megtervezése sokkal fontosabb télen, mint gondolnánk. Fontos, hogy tudjuk, merről merre haladunk, hol tudunk menedékre lelni, hol vannak egyéb szélvédett avagy tűzrakóhelyek.

Függetlenül attól, hogy egy túraösvényen haladsz, vagy saját útvonalat választasz, legyen nálad elérhető térkép, nem baj, ha mobiltelefonban, csak legyen az akkumulátora megfelelően feltöltve annyi időre, amennyire a túrát tervezted. Ne felejtsd el, hogy a téli hidegben az aksik nem bírják olyan sokáig, mint normál használatban.

Ha bármilyen nehézség akadna, legyenek nálad megfelelő eszközök, például ha besötétedne, míg visszaérsz, egy fejlámpa jó megoldás lehet. De legyen nálad elegendő étel is ital is.

Hogy könnyebben közlekedj használhatsz nordic walking botokat is.

img_20210218_114119.jpg

Mondd el valakinek, hova mész télen kirándulni!

Télen nehezebb túrázni. Az extrém hideg hirtelen jöhet, és ennek természetesen nem kevés veszélye van. Egy lábtörés egyenesen életveszélyes lehet, ha távoli helyen vagy, és kint hideg van. Ezenkívül mély hó is okozhat veszélyeket.

Ha egyedül indulsz kirándulni, legalább egy ember tudja, hol leszel, és mikorra várhat vissza. Bár ez az igazi téli hegyvidéken egyáltalán nem javasolt. Sose túrázz egyedül olyan helyen, ahol igazán tél van, mert ott nagyon hirtelen változhatnak az időjárási körülmények.

img_7372.JPG

Ne siess sehova!

A legfontosabb, hogy ne rohanj, ne siess. Magyarországon főképp, de bárhol is téli túrázol, élvezd ki azt, amiért mentél, a téli havas erdőket, a csendet és a nyugalmat. Sokan viszik a téli ösvényekre a mindennapi problémáikat, de erre nincs szükség, azokat hagyd most otthon. Ne idegeskedj útközben, ne aggódj a parkolóhelyen, ha jól megtervezted, akkor találsz olyan helyet és időpontot, amikor és ahol alig vannak ;)

Ha csak egy egyszerű sétát tartasz is, már közelebb kerülsz a természethez, amire télen is szüksége van az idegrendszerünknek.

img_6966_1.JPG

A legfontosabb, hogy élvezd a téli sétát, túrát és ki tudj kapcsolni a mindennapok mókuskerekéből. A téli túrák igazán izgalmasak tudnak lenni, ha megfelelően felkészültél és megtervezted a napodat.

Ha további érdekességekre vagy az északi mindennapokra lennél kiváncsi,

Instgram-on megtalálsz minket. 

süti beállítások módosítása