5 tipp, hogyan éljük túl a svéd telet
2022. december 05. írta: Svéd otthon

5 tipp, hogyan éljük túl a svéd telet

Sokan gondolják, hogy Svédország télen sötét, hideg, rideg és különben is, télen semmi izgi nincs. Ez nagyjából igaz is, de ha közelebbről megnézzük a dolgot, milyen is az északi télben élni, akkor azért igen is vannak benne, olyan dolgok, amiket délebben élve sose fogunk megtapasztalni…már aki megakarja :D

1. Rétegek a rétegeken

Az első, amit ide érkezve mindenki megtanul, hogy mit jelent a réteges öltözködés. Van ugye a jól ismert svéd mondás: „Nincs rossz idő, csak rossz ruházat.” A lányunk első heteiben már megkapta ezt az instrukciót az iskolában. Akkor pláne fontos infó volt, mert egy autómentes szigeten kezdtük a svéd életünket és ott az országtól eltérően teljesen más időjárási viszonyok uralkodhatnak és az percenként változhat is :D

Szóval a rétegek a rétegeken nagyon fontos, a ’több, mint egy órát a hóban tölteni és túlélni’-hez mindenképpen. Anno sosem hordtam ilyen fajta aláöltőzékeket, de tényleg megtanultuk, hogy ez nagyon fontos. Trikó, póló, hosszú ujjú aláöltöző (nem tudom, pontosan mi lehet a neve magyarul), arra pulcsi és arra egy jó minőségű téli kabát. A sarkkör felett ezt meglehet spékelni azzal, hogy a pulcsi és a téli kabát közé felveszel egy őszi vékony dzsekit, ami plusz védelem.

A jó ruházatban, a megfelelő bakancsot se hagyjuk ki, amit sokszor egy vékony és egy vastag kötött zoknival veszünk fel. A számiknál például szokás a csizmába (ami rénszarvas szőrből és bőrből készül ) szalmát tenni, hogy védje és melegen tartsa a lábukat.

img_0950.JPG

2. Csak semmi víz

Mármint, nem úgy. Hanem ugye, vannak azok a bizonyos krémek, amik hiába nagyon reklámozzák, hogy a téli hidegre jó, nem, nem jó, vagyis nem reggel, indulás előtt. Merthogy ezek javarésze víz alapú, hogy hidratált legyen a bőröd, de ezek a típusú krémek, a sok mínuszba kilépve azonnal az arcodra fognak fagyni. Ezeket érdemes csak este használni. Ugyanez vonatkozik arra is, hogy a reggeli arc- vagy hajmosásnál tényleg mindenedet jól megszárítsd.

Ilyenkor a legjobb, ha teljesen természetes összetevőjű, zsíros krémekkel véded a bőrödet. Én, egy természetes, virágokból készült zsíros ajakápolón kívül egyébként semmit nem hazsználok napközben.

img_20210108_123952.jpg

3. Meleg italok

Amíg nem költöztünk ki, én sose ittam ennyi meleg teát, kakaót vagy egyebeket. Itt ez extra mértéket öltött. Mi nem kávézunk és alkoholt se iszunk, de a meleg italok fogyasztása nagyon megnöveli a ’jól érzed magad’ érzést. Otthon is akár, csak egy sorozatot, ha leülsz és elkezded nézni, csinálj egy meleg teát, kakaót, tegyél mellé pár kekszet és a svédek általi ’mys’ érzése elkezd átjárni.

Hogy mi az a mys arról hamarosan írok bővebben is majd ;)

1970-01-20-121017954_0.jpg

4. Lámpák mindenhol

Ha jártál már Svédországban biztosan feltűntek a lámpák az ablakban. Ennek egyik oka, egy régi szokás, miszerint ha ég a lámpa, avagy régen a gyertya az ablakban, akkor könnyebb hazatalálni, másrészt tudták, hogy az ottaniak jól vannak.

Ma inkább a sötétség átverésére használják. Az ablakba helyezett fények, úgy verik át az agyunkat, mintha a világosság kintről érkezne. Ezekből minél többet elhelyezve, tényleg ilyen hatása lesz. A meleg fényektől pedig otthonosan fogjuk érezni magunkat.

Az első télen nem voltak igazán lámpáink, később rájöttünk, hogy ez tényleg nem is olyan rossz ötlet.

img_20211127_115827.jpg

5. Kikapcsolódás

A téli hidegben is akadnak bőven programok, amik jót tehetnek a lelkünknek, kikapcsolnak vagy egyszerűen csak aktívan tartanak, hogy ne süppedjünk a kanapéba tavaszig.

Karácsony előtt ilyen programok lehetnek, a karácsonyi vásárok, jégpályán korizás vagy egy igazán izgalmas sportesemény, a jéghoki meccs, amikor a svédek egyáltalán nem olyanok, mint amit mindenki gondol róluk. Különböző kisvárosokat is érdemes felkeresni, a karácsonyi programok és fények miatt, valamint érdemes elmenni egy julbord, azaz karácsonyi asztal ebédre vagy vacsorára, ahol igazi svéd karácsonyi asztal finomságait kóstolhatjuk meg. Ilyenkor érdemes beltéri programokat is látogatni, főleg amik ingyen is vannak, mert Göteborg-ban például a legjobb múzeum ingyen van.

Karácsony után is lehet folytatni az ilyen jellegű programokat, de ilyenkor kezdődik majd igazán a téli szezon, a korcsolyázás, a síelés és hasonló kültéri programok, amik élvezhetőek, csak jól fel kell öltözni. Délebbről csak Dalarna megyéig kell utazni, hogy ellátogassunk a legjobb síparadicsomokba, téli állatkertbe, kutyaszánozzunk vagy csak téli erdei sétáljunk.

Lindvallen, Sälen és Orsa kedvelt úti célok a téli időkben.

snapshot_1.png

Ha már úti cél, akkor egy régebbi bejegyzésben már összedszedtem nektek, miért is érdemes télen Svédországba utazni.

Ha Svédországba készültök, tetszik az ország vagy csak úgy olvasgatnátok róla, akkor megtaláltok minket az Instagram-on, ahol megosztom veletek a svéd mindennapjainkat.

süti beállítások módosítása