Amit mindenképpen látnod kell Stockholm-ban
2022. november 08. írta: Svéd otthon

Amit mindenképpen látnod kell Stockholm-ban

Ha csak pár napra érkezel Stockholm-ba, akkor jól át kell gondolni mit érdemes megnézni és mi az ami érdekel.

Az elmúlt héten mi is csak két napra érkeztünk a svéd fővárosba, de annál mozgalmasabban telt, az összesen majd ötven kilométert lesétálva. Az időnk az utolsó nap nem volt az igazi, de ez itt északon bármikor várható, akkor is, ha azt írják, hogy nem :D

Szóval mielőtt elindulsz észak Velencéjébe, érdemes minden ruhatípusból beválogatni a bőröndbe és rétegesen öltözködni, valamint kényelmes cipőd is legyen, mert főleg a régi városrész nagyon cuki kavicsain baromi könnyű pofára zakózni :D 

A 'mit érdemes megnézni mini lista' pedig a következő...

Gamla Stan

Egyértelműen látni kell Európa legszebben fentmaradt óvárosát, cuki boltokkal és kávézókkal. Többek között itt található a város legrégebbi cukrászdája is.

img_5871.JPG

Drottninggatan

Ha bírod a tömeget és tartanál egy bevásárlókört is, akkor itt érdemes ezt megtenni. 

Mariaberget

A legszebb kilátó pontok egyike, ahonnan jól megszemlélheted a várost.

img_5811.JPG

Stockholm City hall

Az épülete az egyik ikonja Stockholm-nak. Tervezzétek arra a sétát, hogy lássátok és nézzetek felfelé is.

img_5807.JPG

Djurgården

A szerintem legjobb része a városnak. Itt találhatóak a legjobb múzeumok és a Skansen is, de ittlehet igazán zajmenetsen, a városból kicsit kilépve sétálgatni és ha érdekelnek a hajók, akkor átsétálva a Beckholmen hídon, azokat is fogsz látni, ahogy a száraz dokkokban állnak.

Vasa múzeum

Minden kétséget kizáróan az egyik múzeum, amit látni kell ha csak két napra is mész Stockholm-ba. A szerdai hosszabb nyitvatartás ilyenkor előnyös lehet, olyankor este 8-ig tartanak nyitva, minden egyéb napon csak délután 5-ig. De a múzeumban lévő 17. századból fent maradt hadihajó, annyira monumentális, hogy belépve, pár percig csak nézel felfelé és szó szerint el áll a lélegzeted.

1970-01-20-081007336.jpg

Skansen

A már említett Skansen, a világ egyik első szabadtéri múzeuma volt anno. Bepillantást nyerhetsz a svéd történelembe, hogyan éltek, miket ettek, milyen volt az élet régen és ma. Van állatkerti része is, ahol láthatod Svédország erdejeinek királyát is.

skansen-5.jpg

Skogskyrkogården

Az erdei temető, amely az UNESCO világörökségének a része és ami egy teljesen másfajta temetőélményt (tudom, ez így fura szó) mutat, amit addig ismertél. A megalkotói minden egyes centimétert precízen alkottak meg, jelentést adva az adott épületnek, utaknak, lépcsőknek és természeti értékeknek. Én mindenképpen a meglátogatandó helyek közé tenném.

img_5962.JPG

A stockholmi szigetvilág

Amennyiben az idődbe belefér és hogy láss egy kissé igazibb északot, mindenképpen érdekes éehet kihajózni, vagy akár kompozni a szigetvilágba. A szigetvilág közel 30 ezer szigete egy izgalmas látvány és mivel éltünk szigeten mi is tudom, hogy ezt sem érdemes kihagyni.

helikopter-stockholms-sk_rg_rd.jpg

Metro

Biztosan láttál már fotókat a stockholmi metro-ról és igen tényleg valóban nagyon klasszul néznek ki. Élőben látni teljesen más, lefotózni pedig vagy nagyon hajnalban vagy nagyon este fogod tudni csak, de néhány megállót érdemes megnézni.

img_20221103_143727.jpg

Remélem hasznos mini lista ha Stockholm-ba jártok. 

Ha egyéb svéd dolgok is érdekelnek, akkor az Instagram-on megtalálsz minket, ahol naponta storyzgatok ;)

...és ne felejtsetek el egy Fika keretében megkóstolni valami helyi finomságot ;)

img_5860.JPG

 

süti beállítások módosítása