Mivel járnak a svéd tinédzserek iskolába?
2022. augusztus 31. írta: Svéd otthon

Mivel járnak a svéd tinédzserek iskolába?

Ha jártál már svéd vidéki városokban, találkozhattál olyan tinédzsercsoportokkal, akik kicsi, 30 km/h-s maximális sebességű, narancssárga elakadásjelző háromszöggel közlekedő autókat vezetnek. A vidéki iskolák előtt is gyakran, nagyon furcsának tűnő járművek parkolnak. Mik, ezek és miért léteznek?

35673214972_ff41592c60_b.jpg

Ezek az autók egyedülálló svéd találmányok, egy történelmi kiskapu, amelyet ma is használnak az általuk nyújtott szabadságot élvező tinédzserek...és vidéken, a város mellett ahol élünk, a környező tanyákról ezekkel a járművekkel mennek iskolába.

Ez a jármű az A-traktor, vagy régi nevén EPA-traktor.

img_20210610_083834.jpg

Az A-traktor elnevezés ezeknek az autóknak a történetét tükrözi – eredetileg akkor fejlesztették ki őket, amikor a háború előtt és alatt a mezőgazdasági járművekből hiánycikk volt, ezért a kormány úgy döntött, hogy törvényessé teszi a szabványos autók átalakítását, hogy azokat traktorként is lehessen használni.

Ezt tükrözik az A-traktorokra vonatkozó, ma is érvényben lévő szabályok – maximális sebességük 30 km/h, nem lehet hátsó ülésük (ezért levágott megjelenésük), és képesnek kell lenniük mezőgazdasági gépek vagy egyéb járművek vontatására. A sebességváltó is korlátozott, vagyis a vezető csak az első és a második sebességfokozatot használhatja.

A hátsó narancssárga elakadásjelző háromszöget, amely a jármű korlátozott sebességét jelzi.

img_20210521_082454.jpg

Manapság kevésbé népszerűek mezőgazdasági járműként, és nagyobb népszerűségnek örvendenek a tinédzserek autójaként – 15 éven felüliek vezethetik, ha van segédmotoros kerékpár- vagy traktorvezetői engedélye. Az autóvezetést engedélyező normál vezetői engedély alsó korhatára 18 év Svédországban, ezért ritkán látni felnőtteket ilyen járművek vezetésében.

A hirdetésekben is látszik, hogy sokszor vannak, amik teljesen szabványos autónak tűnnek.

untitled.jpg

Sok autót kézzel építettek vagy hagyományos autókból alakították át, ami azt jelenti, hogy gyakran a tulajdonos személyre szabottan, a tulajdonos személyiségét tükröző színekkel, díszítéssel vagy matricákkal bír az autó. Arról is hírhedtek, hogy hangos zene szól belőlük, ami miatt néha panaszkodnak is a helyiek, akik belefáradtak abba, hogy állítólag veszélyesen vezetnek és hangosan zenélnek a tizenévesek.

Az alábbi fotó a városi iskolánk parkolójában készült.

img_20210521_082450_1.jpg

Én azt gondolom sokkal jobb egy ilyen úgymond ’lebutított autóban’, mint az apukától, a garázsból elcsórt sok lóerős, normál járműben, amivel menőznek a fiatalok az utakon. Kifejezetten nem vezetnek veszélyesen és gyorsan sem. Általában mindig lehúzódnak, hogy kikerülhessük őket. Nekünk rossz tapasztaltunk még nem volt velük. 

Mennyire bírnák a magyar fiatalok is ha ilyennel mehetnének suliba :)

Ha kiváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, less be az Instagram oldalunkra.

img_20210610_084100.jpg

süti beállítások módosítása