Ezek a furcsa svédek
2022. augusztus 01. írta: Svéd otthon

Ezek a furcsa svédek

Az a svéd szokás, hogy vendégségbe érkezéskor levesszük a cipőnket és zokniban megyünk be, talán nekünk, magyaroknak nem annyira furcsa. Van viszont sok más svéd szokás, ami már igen csak furcsa lehet nekünk is. Ahány ház annyi szokás, szokták mondani. Most ahány ország, annyiféle szokás és a svédeknél is van pár érdekes.

1_nzqruynjlsj57ttpd0xwda.jpeg

Korai szülinapi ébresztés

Ha Svédországban vagy és itt ünnepled a születésnapod, akkor valószínűleg már reggel 6-kor tortát fogsz kapni, ajándékokkal, énekléssel és egyéb bosszantó dolgokkal együtt, amelyekkel kora reggel félálomban még nem igazán akarnál foglalkozni. Persze a gyerekek szeretik, de ha már túl vagy egy bizonyos életkoron, a varázsa kissé elmúlik.

Az év számozása hetekben

Ez nekem az elején kifejezetten furcsa volt, bár még most sem tudom sokszor, milyen hetet írunk. A svédek valóban hetekben számolnak, mint például: „Foglaljuk le a 33. hétre”, ami azt jelenti, hogy vagy gyorsan számolgatnod kell a fejedben, hogy kitaláld, mikor lesz az a találkozód, vagy veszel egy svéd heti naplót, amelyben benne vannak a hetek vagy a mobilod naptárját állítod úgy be, hogy mindig lásd a heteket is. A 33. hét idén egyébként augusztus harmadik hete, amikor is újra kezdődik az iskola.

Kávézni minden alkalommal

A svédek a világ legnagyobb kávéfogyasztói közé tartoznak, így nem meglepő, hogy bármilyen kifogást megragadnak egy csésze kávéra (vagy a már korábban említett Fika-ra). Meglepő, hogy a nap vagy az éjszaka bármely szakában képesek ezt megtenni. Ránk furcsán is néznek, mert mi egyáltalán nem iszunk kávét, sokszor megkapjuk, hogy lehet így élni :D Tudunk más klassz dolgokat, amikért érdemes ;)

ngfl_fika_hires_04-scaled.jpg

Soha nem fizetnek a körért

Egy svéd soha, de soha nem fogja felajánlani, hogy fizet neked egy kört. A svédek úgy gondolják, hogy a pia brutál drága a bárokban és éttermekben, ezért ők maguk vásárolják meg az italaikat, és senki másét, köszönik szépen. Minket ez a veszély sem fenyeget, mert alkoholt sem iszunk soha :D

Igyál otthon, mielőtt kimennél

Az előző szokáshoz tartozik, az igyál otthon mielőtt bulizni mész. A „magas ital árak” elmélet eredményeként sok svéd iszogat, mielőtt elindulna bulizni. Meghívják a barátaikat, isznak eleget, hogy felpörögjenek, aztán kimennek egy bárba, ahol vesznek pár italt, de nem túl sokat, mert már elkapták a zsongást.

Ehhez tartozik egy plusz érdekesség, hogy a svéd-dán kompokra csak azért szállnak fel egy 9 órás körre, hogy ott duty free megvehessék a piát, mert ugye így sokkal olcsóbb. Kicsi kocsikkal, kerekes bevásárló táskákkal és egyéb hatalmas szatyrokkal viszik végül haza a komp úton beszerzett alkoholos italaikat.

bild-1_1.jpg

A konfliktus elkerülése

A világ egyes részein a vita egyenrangú, amikor az emberek kapcsolatba kerülnek. Svédországban, ha vita alakul ki, a svédek vagy elszaladnak, vagy súlyos passzív-agresszív magatartást tanúsítanak. Amit nem tesznek, az az, hogy belemennek: ritkán emelik fel a hangjukat, és ha te felemeled, a svédek már nagyon ferdén néznek rád – és azt mondják, hogy hagyd abba. Azonnal. Ebből adódóan a legdurvább káromkodásuk a szabadfordításban: a ’menj az erdőbe’… ennél vulgárisabban nem szoktak már felnőtt korukban káromkodni.

A svédek rettegnek a borzoktól

A svédek megmagyarázhatatlanul mély és kóros félelmet táplálnak a borzok iránt. Mindez abból a meglehetősen hátborzongató népi hiedelemből eredhet, mely szerint a borzok ha megharapják a karodat vagy a lábadat, addig nem engedik el, amíg meg nem hallják a csontjaid reccsenését. Svédországról lévén szó, mint vállalkozó kedvű országról, amely feltalálta az autók biztonsági övét és a lapos bútorokat, okos módszert találtak ki a kis szőrös fekete-fehér pszichopaták elrettentésére. Amikor a borzfóbiás svédek kimennek sétálni az erdőbe, megtömik a zoknijukat ropogós kenyérrel, hogy ha valamelyik martalóc borz megharapná, meghallja a ropogós kenyér törését, és azt hiszik, hogy csonttörésről van szó. Ötletes, de mélységesen elgondolkodtató. A svédek tényleg furák tudnak lenni :D

gettyimages-898177576-e1641906422912-660x371.jpg

A svéd gyerekek csak szombaton esznek édességet

A svédek eszik a legtöbb édességet egy főre jutó nemzetek közül a Földön, de nincs rossz foguk. Hogy lehet ez? Nos, bármelyik svéd gyerek azt mondja, hogy a hét csúcspontja a "Lördagsgodis" vagy a "szombati édességek". Ez a hagyomány a svéd fogorvosok ötlete volt, akik az 1940-es és '50-es években kísérleteket végeztek annak bizonyítására, hogy jobb a fogaknak, ha a teljes heti cukormennyiséget egyszerre fogyasztja el, nem pedig kis mennyiségeket hosszabb időn keresztül. Hozzátartozik az is, hogy a svédek nagyon gyakran járnak általános fogászati ellenőrzésekre, hogy mindig ápolt és megfigyelt legyen oda bent minden.

20191114_143213_1.jpg

A svédek nem szeretik a készpénzt

Igen, Svédország az a nemzet, amely megadta nekünk az ABBA Money Money Money című slágerét, de a svédek gyorsabban haladnak a készpénzmentes társadalom felé, mint bármely más ország a világon.

Sok étterem és üzlet már csak kártyákat fogad el; a legtöbb bank nem enged pénzt befizetni vagy kivenni; és még a Fedélnélkül svéd megfelelőjét árusító hajléktalanokat is chip- és pin-leolvasóval látták el vagy egy applikáción keresztül lehet nekik adományt adni.

Az a meggyőződés, hogy csökkenti a bűnözést. Ironikus módon a készpénz elhagyásának legnagyobb szószólója a Money Money Money mögött álló egyik frontember – az ABBA-s Björn Ulvaeus, aki készpénz nélkül él azóta, hogy fiát kirabolták a pénztárcájáért.

A svéd diákok minden este sikoltoznak

A tanulás stresszes lehet, és néha ki kell engednie a gőzt. Míg a magyar egyetemisták ezt inkább úgy teszik, hogy iszogatnak, addig az Uppsalai Egyetem hallgatói ennél sokkal drámaibb megoldást kínálnak. Minden este pontosan 22 órakor a Flogsta nevű területen lévő utcában a diákházak ablakai kinyílnak, és sok hang egyidejűleg dühkiáltást hallat; egy ősi sikoly, amely mérföldekről is hallható. A "The Flogsta Scream" kezdetét rejtély övezi: egyesek szerint eredetileg egy meghalt diák előtt tisztelegtek, de a hagyomány mára más városokra is átterjedt. 

 

Ha kíváncsi lennél egyéb svéd érdekességekre vagy a mindennapjainkra, akkor az  Instagram-on megtalálsz minket.

süti beállítások módosítása