10 ingyenes hely Göteborgban
2022. május 10. írta: Svéd otthon

10 ingyenes hely Göteborgban

Göteborg, Svédország második legnagyobb városa, amit Stockholm után nem mindig jut eszébe az utazóknak felkeresni, mert elég erős iparváros jellege van. Pedig a város kinézete ellenére, számos szuper hely található itt, amik közül most megosztok néhány ingyeneset.

1. Világkultúrák múzeum (Världskultur museet)

Az egyik első múzeum ahol jártunk, amikor kiköltöztünk. Sokféle kultúra jelenik itt meg állandó kiállításként. Valamint az időszakos kiállítások is mindig érdekes témákat vagy népcsoportot mutatnak be. Amikor mi voltunk, akkor az emberek hatása a bolygónkra kiállítás volt, aminek a fa munkálataiban a volt főbérlőnk is részt vett.

danspaviljongen.jpg

2. Természettudományi múzeum (Naturhistoriska museum)

A természettudományi múzeumok általában önmagukban is érdekesek, tele mindenféle lelettel és érdekességekkel. A göteborgi múzeumnak viszont van egy igazán különleges kiállítási darabja, egy fiatal kék bálna kitömött példány, amit1865-ben találtak a göteborgi partoknál és aminek évente néhány alkalommal kinyitják a száját, amibe így fel lehet sétálni. Erre még nem volt alkalmunk, de ha erre jártok egyszer érdemes úgy időzíteni, hogy éppen ilyen alkalom legyen, amiről a múzeum weboldalán találtok infókat. 

30662625674d4fdbb58cff72f7ca383822.jpg

goteborg-naturhistoriska26.jpg

3. Ingyenes hajó (Älvsnabbare - 286)

Ez a hajó csupán a két part összeköttetésére jött létre. A menetrendje nem túl bonyolult, hiszen csak két megálló Lindholmspiren–Stenpiren között közelekedik, összekötve a folyó két oldalát. A menetidő kb. 6 perc, viszont így lehet ide oda hajókázni pár kört a Göta folyón, ami főleg naplementében nagyon szép.

alvsnabben.jpg

4. Pálmaház (Trädgårdsföreningen park)

Közel 1000 négyzetméternyi trópus télen-nyáron, ahol a magaddal hozott szendvicsedet a kis asztalokhoz leülve kényelmesen meg is eheted, miközben csodálod az orchideákat vagy a kakaóbabokat.

img_9018_1.JPG

img_9090.JPG

5. Állatkert a Slottsskogenben

A Slottsskogen, Göteborg legnagyobb parkja. Itt található a természettudományi múzeum is, valamint a park felső részén egy ingyenes kisállatkert, ami Svédország legrégebbi állatparkja. Az itt látható állatok többsége a svéd vadonban is megtalálható állatokból áll, de van itt ezenkívül fóka é pingvin is.

30676656.jpg

6. Ingyenes szauna a Frihamnen-nél

Fürdőzés és szaunázás nélkül nincs Skandinávia, így ha ezeknek a kombinációját szeretnéd kipróbáéni akkor érdemes ellátogatni a Frihamnen-be vagyis a Szabadkikötőbe, ahol ingyenes medencézésre is van lehetőség, az egyéb fiatalos programok mellett. 

1950938bad358dcff931187ffd263053_1.jpg

7. Ingyenes koncertek az Operában

Úgynevezett Operafika néven, a göteborgi Operában általában áprilisban és augusztusban van lehetőség egy kávé mellett hallgatni például Johann Sebastian Bach műveiből. Ezek a 30 perces mini előadások ingyenesek, de jegyfoglalás szökséges. A következő ilyen előadás augusztus 21-én várható.

8. Botanikus kert (Göteborgs botaniska trädgård)

Nyugat-Svédország egyik legnépszerűbb úticélja a göteborgi botanikus kert, melyben havonta változóan különböző programok és események is vannak. A botanikus kert határos a Änggårdsbergen természetvédelmi területtel, ahol a kert tudományos fagyűjteménye található, ami olyan, mintha világkörüli utazásra indulnánk. A kert tetejéről a Håberget-ről, csodás kilátás nyílik a városra. Az egész terület egyébként egykor a kirákly vadászterülete volt. Ma a kert ingyenesen látogatható, de önkéntes alapon 20kr összeget szívesen vesznek, amit a fenntartásra fordítanak.

cropped-botaniskatrc3a4dgc3a5rden20fontc3a4n_jonathan20hamnes.jpg

9. Nyugalomért a könyvtárba (Stadsbiblioteket Göteborg)

A göteborgi városi könyvtárba természetesen bárki bemehet ingyen, nyitvatartási időben...és milyen jó is ez, ha el akarnánk vonulni a városi zaj elől, pihennénk egy kicsit, olvasnánk, de akár telefont is tudunk tölteni, miközben tervezzük a városi séta következő állomásait. Az újságok és könyvek között is találunk egyébként magyar nyelvű kiadványokat.

oyster-michael-sodeau-library-gothenburg-sweden-offecct-10400-1-scaled.jpg

10. Fürdés a város mellett

Ez igazából nem annyira meglepő, hogy ide került. Viszont, ha olyan országból érkezünk, akkor nem biztos, hogy egyértelmű, hogy Svédország szabadstrandjai mind ingyenesek. A Göteborg frölunda Torg buszállomásról, busszal is könnyen elérhető Näsetbadet a városhoz legközelebbi legjobb, kicsi, homokos strand, ahova a nyári melegben igazán jó elmenni csobbanni egyet.

n_set_badplats.jpg

+1. Kompokkal a szigetvilágba

Van egy plusz jelöltem, ami az előző pont miatt jutott eszembe. Ugyanis az északi szigetvilágba is kimehetünk akár fürdeni egyet, a Lilla Varholmens-ből induló ingyenes kompokkal. Hönö-re érve kissé sziklásabb, de annál eldugottabb kicsi strandokba is belefuthatunk.

img_20210711_132830.jpg

img_20210711_173305.jpg

Ha esetleg hamarosan ellátogattok Göteborg-ba és gondoljátok keressétek fel ezeket a szuper kis helyeket is és meséljétek el hogy tetszett :)

Ha kíváncsiak vagytok a svéd mindennapjainkra és egyéb érdekességekre, akkor az Instagram-on tudtok követni minket :)

süti beállítások módosítása