Miért fikáznak a svédek?
2021. december 06. írta: Svéd otthon

Miért fikáznak a svédek?

A svéd 'fika' szó, sokszor megjelenik magyar-svéd blogokon, csoportokban, leginkább azért, mert a magyar jelentésén nem igazán lehet túljutni, főleg a frissen svéd nyelvet tanulóknak :D A svédek mondjuk nem is fordítják le a fika szót pontosan. Nem akarják, hogy elveszítse jelentőségét, és puszta 'kávészünetté' váljon.

Ez az egyik első szó, amit megtanulsz, amikor Svédországba látogatsz, közvetlenül a tack (köszönöm) és a hej (hello) után.

A kedvenc helyi pékségünkben tábla invitál fika-ra ;)

img_20210508_104558.jpg

Na, de mi is az a 'fika'?

A 'fika' sokkal több, mint egy kávé, tea vagy kakaó. Ez egy társadalmi jelenség, jogos ok arra, hogy egy pillanatot a minőségi időtöltésre szánjunk. A 'fika' bármikor megtörténhet, reggel és este is. Megejthető otthon, a munkahelyen vagy egy kávézóban. Lehet a kollégákkal, családdal, barátokkal vagy valakivel, akit szeretnél megismerni. Naponta többször is megfigyelhető ez a hagyomány és akár ebéd után is ülnek még kényelmesen, kortyolva a kávét a munkatársakkal. A fika egyszóval a kávézás és a sütizés pillanata, avagy uzsonna, bár annál sokkal több.

img_20210508_104618.jpg

A kísérő édességek kulcsfontosságúak. A fahéjas zsemle, a vaníliás szív, mindenféle sütemények és a szendvicsek is elfogadható 'fika' ételnek számítanak. Nem meglepő, hogy a svédek a kávé és édesség legnagyobb fogyasztói közé tartoznak a világon.

A gyertya is elmaradhatatlan része a lelassult pillanatoknak, legyen akár az egy kis vidéki kávézó.

img_20210508_104548.jpg

A svédek egyszerűen értékelik az élet egyszerű dolgait. Például fánkot és vaníliás szívet, amit nyugodtan vagy egy laza beszélgetés közben fogyasztanak el.

img_20210508_100657.jpg

A mai rohanó életünkbe szerintem mi is beépíthetjük ezeket az apró pillanatokat, amikor tényleg csak élvezzük a pillanatot.

Ha kiváncsi vagy egyéb érdekességekre Svédországról, akkor az Instagram-on megtalálsz minket ;)

süti beállítások módosítása