10 ajándékötlet Skandináv módra
2021. november 29. írta: Svéd otthon

10 ajándékötlet Skandináv módra

Közeledik a karácsony, amikor szeretjük meglepni egymást. A legközelebbi szeretteinket, de akár egy aprósággal a szomszédokat is. Ha valaki észak fan, szereti a skandináv világot, akkor elég sok mindent be lehet szerezni ajándékba, de most adunk néhány tippet mi is.

Skandináv krimi

Ha valaki szereti az északi hangulatot, akkor annak kötelező eleme a Skandináv krimi könyvek. Karácsony előtt mindig jönnek ki újabbak, így ezzel tuti nem lőhetünk mellé.

Receptek északról

Egy saját készítésű ajándék mindig nagy örömet okoz, hiszen sok időt bíbelődünk egy-egy ilyen kedves ötlettel, ami tele lesz szeretettel… és ha valaki szereti Skandináviát, akkor érdemes neki összegyűjteni recepteket északról egy könyvbe vagy akár mi magunk is elkészíthetünk valami finomságot.

img_0578.JPG

Dala ló

Ez a legsvédebb ajándék, amit kapni lehet. A svédek szinte mindenkinek lovacskát adnak ajándékba, akár politikai, akár kereskedelmi találkozó van. Az IKEA megnyitóján a svéd nagykövet is egy lovacskát ajándékozott az áruházvezetőnek. Aki szereti északot, biztosan álmodozott már egy igazi, Dalarna-i műhelyből származó dala lovacskáról.

img_0335.JPG

Svéd édességek

Ha édességről van szó is nehéz mellé lőni, hiszen ezeket az ízeket nem ismerjük, így elég sok a lehetőség a kóstolásra, hogy mivel lepjük meg a másikat.

img_8498.JPG

Gyertya

A gyertya, mint fény a sötétségben, eléggé jellegzetes a téli időszakban északon. Az otthonok minden helyisége tele van gyertyákkal, így ha valakinek skandi az otthona, biztosan örülne egy jellegzetes gyertyának vagy gyertyatartónak.

img_7944.JPG

Alkohol

Mi nem iszunk alkoholt, de tudom, hogy ajándékként sokan szeretnek sokan kapni egy-egy érdekesebb válogatást. Az Absolut vodka elég svédes és van időnként különböző válogatása, ami biztosan tetszik azoknak, akik szeretik az alkoholt.

Gyapjú

Az anyag, amit minden mennyiségben, a dekorációtól a használati tárgyakig nagyon szeretnek és kötelező eleme az otthonoknak. A legismertebb és egyik legrégebbi cég a Klippan, akik már 1879 óta gyártják a különböző gyapjú termékeket a világ minden tájára.

61406bbee69a6.jpegFotó: EJD hantverk

Fa termékek

A legkedveltebb természetes anyag az otthonokban a fa. Bármi is készült belőle, azt biztosan kedvelik, főleg ha minél inkább kicsi, családi manufaktúra termékéről van szó. lehet játék, használati tárgy vagy dekoráció, minden szóba jöhet az észak fanoknál, ami fa.

img_1528.JPGFotó: Nordecoy

Textil termékek

Ha valaki szeret varrni akár méteráruból készített válogatással is örömet szerezhetünk. Ha van aki szereti az anyagból készült termékeket, akkor akár mi magunk is varrhatunk neki valamilyen kedves tárgyat vagy beszerezhetünk neki egy kézzel varrt táskát, konyharuhát. Ha kisvállalkozástól vásárolunk, akkor duplán okozunk örömet.

Utazás egy Skandináv országba

Egy északkedvelőnek a legnagyobb ajándék, minden bizonnyal az élmény lesz, amikor ő maga láthatja valamelyik kedvenc országát. Ahol megkóstolhatja a helyi ételeket, láthatja a természetet és érezheti az igazi északi hangulatot és télen még akár a Mikulás rénszarvasaival is találkozhat ;)

20200207_133457.jpg

Néhány terméket nálunk is beszerezhettek, de néhány skandis terméket a magyar boltokban nézelődve is biztosan találtok.

Skandi boltunk: www.nordecoy.com

Ha további érdekességekre vagy kíváncsi Svédországból, akkor Instagram-on tudsz minket követni :D

süti beállítások módosítása