16+1 sztereotípia a svédekről
2020. január 08. írta: Svéd otthon

16+1 sztereotípia a svédekről

Több, mint egy éve élünk Svédországban és úgy érzem itt az ideje megosztani veletek pár sztereotípiát, ami a mi eddigi benyomásunk lett a svédekről.

20190326_092438.jpg

1. A svédek mindennap esznek halat - nem igaz

A halnak elég erős hagyománya van a svéd kultúrában, ám a svédek nem esznek egész évben halat. A halat elsősorban karácsonykor és midsommar ünnepén fogyasztják, az év többi részében ritkán esznek.

2. A svédek mind szőkék - nem igaz

Sok a szőke svéd gyerek, de az évek múlásával sötétedik a hajszínük. A szigeten élők közül, mindenki tősgyökeres svéd és alig van köztük szőke hajú.

3. A svédek kerülik a konfliktusokat - igaz

A svédek számára mást jelent a konfliktus, és ők meghallgatják a másikat is és próbálják megbeszélni és megoldást találni, mindig van egy vezető egyéniség, aki ezt jobban átadja, ők is tudnak vitázni csak nem agresszívan, hanem visszafogottan és konstruktívan.

4. A svédek mind magasak - nem igaz

Állítólag (furcsa statisztikákban) a svédek a világ 10 legmagasabbjai között szerepelnek, de nem különösebben magasabbak, a legtöbb svéd, akiket ismerünk a férjemnél mind alacsonyabbak, a nők pedig sokszor nálam is alacsonyabbak. Én 172 cm vagyok :)

5. Mindenki Volvot vezet - nem igaz

Annak ellenére, hogy a Volvo Svédország kedvenc autója, ez csak egy a sok márka közül a svéd utakon. Az eladások alapján jelenleg a legtöbb autó a VolksWagen, utána a Volvo, majd a BMW.

6. Mindenki ABBA-t hallgat - nem igaz

Nem igaz, de a rádióban nagyon sokat játszák a számaikat. Ennek ellenére, nem mindenki ABBA-t dúdolászva járkál az utcákon.

7. Egészségesen étkeznek – részben igaz

Minden országban vannak olyanok, akik jobban odafigyelnek az egészségükre, nincs ez másként Svédországban sem. Valaki jobban figyel, valaki nem, de átlagosan, a munkahelyeken látva nagyon sok gyorsan elkészíthető ételt esznek. Viszont az élelmiszerek minősége önmagában sokkal egészségesebb, kevesebb a mű hozzávalókat tartalmazó élelmiszer, a húsok és a tejtermékek minősége, a magyar drágább minőségűnek felel meg, itt viszont erről a szintről indulnak az élelmiszerek, így viszont egyszerűbb egészséges élelmiszerhez jutni.

8. A svédek zöldek – részben igaz

Svédországban az emberek többsége próbál környezettudatosan élni, de még így is nagyon sok pontban van mit fejlődni, ahhoz képest, mint amit a világ róluk gondol.

Rengeteg zöldség van darabosan műanyagba csomagolva, amik külföldről érkeznek és sokszor az országban kerülnek csomagolásba. Még mindig nagyon sokan vannak, akik minden bevásárlásnál új szatyrot vesznek, ahelyett, hogy saját akár vászon szatyrot használnának, vagy többször használnák ugyanazt.

Ennek ellenére a hulladék-újrahasznosítás nagyon jól működik. A hulladékokat jobban szelektálják, mint sok európai országban.

Fontos a pant rendszer is, melyben a visszaváltható üveg és műanyag palackok után 1 vagy 2 korona írható jóvá. 

9. Minden svéd viking – nem igaz

Vannak férfiak, akik úgy néznek ki, mint a Vikingek sorozatból Ragnar, de azért nem ez az átlagos. Viszont a fiatal lányoknál inkább jellemző, hogy mindenki Lagertha és ha kell, a fiúkat püföli a suli udvarán.

Erre van egy jó példám, innen a szigetvilágból: 60 év körüli nő vezeti az Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio-t (igen, a „ferrari motoros” 510Le fenevadat) és fiatal lány a Mazda MX-5-öt. Férfiak ehhez képest, kissé ügyetlenül vezetik az amerikai pick-up-okat.

10. A svédek gazdagok – részben igaz

Mondjuk részben igaznak, hiszen teljesen más piacgazdasággal rendelkezik Svédország, mint mondjuk Magyarország. Ettől függetlenül nem gazdag mindenki és magasabb fizetésekhez az árak, az adók és egyéb költségek is jóval magasabbak, mint Magyarországon. Cserébe rengeteg a hitel az országban, mert mindent abból fedeznek, viszont remélhetőleg nem buknak bele, mert ki is tudják fizetni.

11. Mindenki IKEA lakásban él – igaz

Az idősebbek bútorai között is számtalan hagyományosabb kinézetű régi IKEA bútor található, az igazán régi nem IKEA bútorok mellett. Ha valami már régi és tönkre megy, megveszik az IKEA-ban, amire a svéd is azt mondja azért, mert ott egy drágább üzlethez képest egy normál szekrény árából az IKEA-ban ötöt vásárol.

20190615_123516_1.jpg

12. Svédországban télen mindenhol két méteres hó van – nem igaz

Svédország déli részén és a part mentén, nem feltétlenül van egész éven át tartó hó, sőt alig pár hétig van igazán havas időszak. Ez inkább a hegyek felőli részre, a belsőbb területekre és nagyon északra igaz.

20190211_114618_1_4.jpg

13. Szeretik a hideget – nem igaz

Inkább csak elviselik, de cserébe mindent agyon fűtenek, hajón, buszon, munkahelyen. Mi sokkal jobban bírjuk, nekünk már sok esetben nagyon melegünk van ott, ahol ők még éppen csak elkezdik kellemesen érezni magukat. A februári síszünet alkalmával sokan utaznak déli országokba, hogy kicsit kiragadják magukat a hidegből.

14. Svédország drága - igaz, ha nem itt dolgozol

Hiszen az itteni fizetések teljesen mások és azokhoz viszonyítva az árak magasabbak. Egy normál kenyér ára 620ft, a tej 310ft, egy kiló krumpli pedig 340ft körüli áron mozog. A műszaki cikkek viszont nagyon sokszor olcsóbbak a magyar árakhoz képest, ugyanúgy, mint a ruházat is. Általánosságban viszont drágább olyan 1,5-szeresen.

20190322_100606_1.jpg

15. Svédországban magas az adó - igaz

Igaz, de Svédországban az adóztatás nem mindig rossz dolog. A svédek a világon a legmagasabb adókat fizetik, de látják, hogy az előnyök és jutalmak visszatérnek hozzájuk. Minden kommun-ban (községi önkormányzat) más az adózás mértéke és a fizetésed összege szerint is máshogy adózol, aki többet keres, többet adózik.

16. Nőt nem szabad előre engedni – nem igaz

Sok helyen lehet hallani arról, hogy a svéd nők nem szeretik, ha előre engedik őket a nagy esélyegyenlőség végett, viszont ez egyáltalán nincsen így. Engem már számtalanszor engedett előre svéd férfi és az én férjem is előre engedi a nőket, akik mosolyogva megköszönik.

+1 Szerezzünk saját tapasztalatokat

Sokszor úgy alakul ki bennünk sztereotípia, hogy az nem a mi tapasztalásunk. Külföldre költözve, vannak páran, akik egyből bele látják az összes jót és rosszat a dolgokba, ahelyett, hogy saját maguk elgondolkodnának azon, hogy ez most tényleg igaz e vagy sem.

Szóval érdemes, nem birkaként követni másokat, hanem saját tapasztalatokra szert tenni, mert abból építkezik a leginkább a mi attitűdünk és a világlátásunk is attól lesz sokkal szélesebb.

Ez a néhány a sok sztereotípia közül, amit a svédekről hallani, de én úgy gondolom, nem rosszabbak, mint bárhol más sztereotípia a világban.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

süti beállítások módosítása