Egy nap, amikor minden svéd édességet eszik
2019. november 29. írta: Svéd otthon

Egy nap, amikor minden svéd édességet eszik

Van egy hagyomány Svédországban, melynek egy kissé szomorú a múltja, mert nem egy hagyományos és kedves történet miatt alakult ki.

20191114_143205.jpg

Az 1950-es évek végén a Vipeholm-i Elmegyógyintézetben emberkísérletekbe kezdtek, azt vizsgálva, hogy a nagy mennyiségű cukor fogyasztás, milyen hatással van a fogak állapotára. Akkoriban bevett szokás volt Svédországban, hogy mentálisan beteg embereket vontak be kísérletekbe, így adhattak vissza a svéd államnak az ápolásuk költségeiből. Ebben a kísérletben persze bebizonyosodott, hogy a nagy mennyiségű cukor bevitel ártalmas a fogakra, így a kísérleti alanyoknak is nagy fájdalmai lettek a sok kialakult lyukas fogtól, amit ráadásul sokszor érzéstelenítés nélkül húztak ki.

20191114_143601.jpg

Ez, a kísérlet kellett ahhoz, hogy a svéd állam, azt mondja, hogy a mindennapos cukor bevitel ártalmas, így a szlogen az lett: ’egyél cukrot, de csak szombaton’. Ennek a hagyománya ma a lördagsgodis, vagyis a szombati cukorka nap.

20191114_100916.jpg

Ez általában a pick'n'mix, vagyis szedj és keverj, stílusú édességeket jelenti, amiket szinte minden szupermarketben, egy hatalmas cukorka falon találunk.

20191114_143213.jpg

Manapság már sokan akik egészségtudatosabbak inkább a naturgodist, vagyis a természetes cukorkákat választja. Ezek lehetnek diófélék, magok, bogyók vagy szárított gyümölcsök és ezeknek is van egy külön fala a boltokban.

quickbox_displaylosningar4.jpg

A múltja ellenére ez egy szeretett hétvégi hagyomány és minden szombaton vagy már péntek délután sok kisgyermekes család, fiatal és idős töltögeti a kicsi papírzacskókat tele édességekkel a cukorka fal előtt.

A cukorka fal egyébként még arra is nagyon jó, hogy a számunkra ismeretlen svéd édességeket megkóstoljuk, így próbáltunk ki nagyon sokféle cukorkát már és hazudnék, ha azt írnám, hogy mindegyik nagyon finom, mert hát a furán kinéző cukorkák nagy része fura ízű is :D

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

süti beállítások módosítása