10 kedvenc sütemény Svédországból
2019. november 19. írta: Svéd otthon

10 kedvenc sütemény Svédországból

Svédországban sok régi, hagyományos és más országokból érkező sütemény van. Az viszont elég ritka, hogy majdnem minden sütemény saját ünnepnapot kapjon, mert az ünneplésre mindig lehet okot találni.

1. Kanelbulle - Fahéjas csiga         

Bárki, aki Svédországba érkezik, szinte azonnal megismeri a svédek fahéjas csigáját. Ez az eredetileg luxus péksütemény az 1920-as évek körül született meg. Akkoriban még csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak. Az 1950-es évek után viszont, miután a fahéj jobban elérhetővé vált, már ez lett mindenki kedvence. Annyira az ország kedvence, hogy még saját ünnepnapot is kapott, október 4-ét.

bulle.jpg

2. Dammsugare – Marcipán édesség        

Ez egy hosszúkás, hagyományosan zöld színű marcipánnal borított édesség, melynek végei csokoládéba vannak mártva. A dammsugare jelentése porszívó, mert a sütemény kinézete emlékeztet az 1920-as évektől használt cső alakú porszívóra, amit Magyarországon rakéta porszívóként ismerünk. Ez az édesség egyébként minden IKEA áruházban megkóstolható és bármilyen meglepő ennek az édességnek is van saját napja, március 7-e.

dammsugare_3.jpg

3. Prinsesstårta – Hercegnő torta

A sütemény eredeti receptje egy 1948-as szakácskönyvben jelent meg, melyet Jenny Åkerström egy svéd házvezetőnő állított össze. A könyvben a süteményt, még zöld tortának hívták, majd később, amikor Carl herceg és Ingeborg hercegnő lányainak ez lett a kedvenc süteménye átkeresztelték hercegnő tortára.

Ez Svédország legkelendőbb süteménye és minden eseményhez illetve ünnephez, más színű borítással készülnek. Esküvőre például fehér színben, húsvétkor sárgában. Amikor például 2012-ben megszületett Estelle hercegnő, Viktória korona hercegnő lánya, akkor Svédországban az összes torta elfogyott, kislány születéséhez híven, pedig a borítás rózsaszínűre változott.

53fed18819f2594166e28c6bb48a0a5f.jpg

4. Chokladbollar – Csokoládé golyó          

Ez tulajdonképpen a magyar kókuszgolyónak felel meg, annyi különbséggel, hogy kávét is adnak hozzá és nagyobb szemű reszelt kókuszba forgatják. Amikor nyáron az iskolába évzáróra készítettem, a normál magyar kókuszgolyót, sokan azt hitték só van rajta, mert nem látták még ennyire apróra darálva a kókusz reszeléket. Az IKEA-ban egyébként megkóstolható és teljesen ugyanolyan az íze, mint az itt árusítottaknak. A gyerekek kedvenc édességének pedig, május 11-e a napja.

dsc0854-1880x1058-c.jpg

5. Kladdkaka – Csokoládétorta

A kafferep vagyis a svéd teadélutánok állandó szereplője, de néha egyéb családi és társadalmi eseményeken is megjelenik, ahol kávé mellé fogyasztják. Ez egy ragacsos textúrájú csokoládétorta, ami nagyban hasonlít a brownie-hoz. A svédek a saját csoki tortájukat szintén sokszor fogyasztják vanília fagyival vagy eper lekvárral, de sokan szeretik vaníliás tejszínhabbal, mint ahogyan mi is. Svédországban sok élelmiszerboltban kapható mirelit verzió, ami kiolvasztás után ugyanolyan finom, mint bármelyik pékségben. Azon sem kell meglepődni, hogy ennek az édességnek is van saját napja, november 7-e.

img_1664.jpg

6. Pepparkakor – Mézeskalács

A mézeskalács eredetileg Németországból érkezett Svédországba és igazán népszerű 1928-tól lett, amikor két nővér elkezdte árusítani a mézeskalácsukat Annas pepparkakor néven, ami ma is nagyon népszerű és karácsonykor nagy mennyiségben fogy a boltok polcairól. A magyar mézeskalácsnál kicsit vékonyabbat készítenek és kardamommal is ízesítik, de ízre egészen hasonló. A tavalyi szigeti karácsonyi vásárra mézeskalácsot készítettünk és nagyon népszerű volt, az én kis ducibb, már-már puszedlisebb, puha mézeskalácsom is.

img_8886.jpg

7. Semla – Krémes zsemle

A semla - kisméretű, kardamommal ízesített, később mandulapasztával és tejszínhabbal töltött, búzalisztből készült zsemle, mely Svédország ikonjává vált. Hagyománya a keresztény böjt előtti utolsó nagy étkezésekre vezethető vissza. Amikor is a nagyböjt kezdete előtti utolsó napon az összes otthon lévő zsírt el kellett fogyasztani és erre egyszerű mód volt ez a sütemény. Angolszász országokban ilyenkor például palacsinta nap van.

Később a svédek belefáradtak a nagyböjt szigorú betartásába és tejszínt valamint mandulapasztát adtak hozzá a keverékhez, és elkezdték általánosan az év több napján fogyasztani. Nem meglepő módon, ennek az édességnek is van napja, amikor szokásosan az egész ország ezt eszi, ez pedig a Magyarországon húshagyó keddnek nevezett nap, Svédországban fettisdagen. Megmondom őszintén, mi nem bírjuk megenni, annyira édes és nyúlós, ragacsos, de aki bírja az ennyire édes dolgokat, annak finom lehet. Viszont, az újabb verziók, mint a vaníliás és a csokoládés, nagyon finomak.

lailas-semlor.jpg

8. Lussekatt – Luca macskája

Ez a hagyományosan advent idején sütött péksütemény, eredetileg Németországból származik és már ott is azért sütötték, hogy a téli gonosz szellemeket elűzzék, melyek féltek a macskáktól. A Luca, tehát lehet, hogy igazából Luciferre utal. A múltban Svédország nyugati részén ’ördög adónak’ is hívták.

Egy másik elmélet szerint a viking korból származik, mivel Freja a termékenységi istennő kedvence egy macska volt és több viking kori sírkamrában is találtak ehhez a kenyérhez hasonló áldozati kenyeret.

Más és más régiókban különböző formájúra sütik és sárga színét a sáfránytól kapja, de a göteborgi régióban sokszor készül kardamommal, míg a déli régiókban sokszor sütik hagyományosan, sáfrány nélkül.

131201_010.JPG

9. Ostkaka – Sajttorta

A sajttorta egy svéd klasszikus, mely valószínűleg már a középkor óta létezik. A hagyomány szerint a sajttortát enyhén felvert tejszínnel és savanyú vörös áfonyával tálalják, de más bogyókkal, például fekete áfonyával, málnával, eperrel vagy ribizlivel is tálalható. A sajttorta fő összetevői a tej, a búzaliszt és a túró, amelyeket összekevernek és sütőben kisütik. Mi először julbord-on vagyis karácsonyi svédasztal alkalmával kóstoltuk és nagyon finom volt. Leginkább egy meleg és sűrű tejbegrízre emlékeztető íze volt.

swedishcheesecake.jpg

10. Mandeltårta - Mandulatorta

Ennek az egyébként IKEA-ban is kapható édességnek nagyon kedves története van.

Valahogy úgy kezdődik, mint az ’egyszer volt, hol nem volt’… Volt két fiú, akik sokat álmodoztak vitorlázásról és a világ felfedezéséről. Egy napon felfedeztek egy titkos receptet egy mandulatortáról, amit miután megsütöttek, semmihez nem hasonlítható íze volt, amit addig kóstoltak. Ez az ízélmény megváltoztatta az életüket és vitorlázás helyett, süteménysütésbe kezdtek egy 70nm-es kis göteborgi üzletben. Hamar híre ment a csodás mandulatortának és gyorsan növekedett az üzlet. Nemsokára már egy 800nm-es torta sütödében találták magukat. Az egyik fiú folyamatosan terjesztette többek között Norvégiába, Németországba a tortákat kicsi autóján. Miután az üzlet nagyon jól ment, Göteborg-on kívül egy hatalmas területen megépítettek egy valódi torta gyárat, ahol napi 12.000 torta volt a maximális kapacitás. Később a terjeszkedés olyan jól ment, hogy Németországban is létrejött egy sütöde, majd 1998-ban megkezdték együttműködésüket az IKEA-val és megalkották a Daim tortát, melyet az IKEA-ban meg is lehet mirelit formában vásárolni.

Ebben a gyárban ma több, mint 100 ember dolgozik és készíti nap, mint nap szenvedéllyel a tortákat és azon dolgoznak, hogy új ízeket alkossanak meg.

Ez a gyár az Almondy, ami mellett mi is elég gyakran elmegyünk, mert a szigetvilág, ahol élünk és Göteborg között található, ahol egyébként egy torta outlet is helyet kapott. Itt kedvezményesen lehet a tortákból vásárolni.

img_4064.jpg

A svédek mindig találnak alkalmat arra, hogy sütizzenek egy kávé vagy tea mellett, legyen az a családdal, a barátokkal vagy a kollégákkal. Ez is egy jó alkalom arra, hogy néha lelassítsunk kicsit és csak élvezzük az életet.

 

Ha kíváncsi vagy további érdekességekre Svédországról, az Instagram-on megtalálsz minket :)

süti beállítások módosítása